REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo pirmininko pavaduotojas Vytenis Andriukaitis pirmadienį (01.06) Prezidentą Valdą Adamkų supažindino su iniciatyva gegužės mėnesį surengti referendumą dėl Lietuvos narystės Europos Sąjungoje.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip po susitikimo BNS korespondentui sakė V. Andriukaitis, premjeras Algirdas Brazauskas savo nuomonę dėl referendumo yra išsakęs Seimo pirmininkui adresuotame laiške, kuriame teigiama, kad gegužės 13-ąją užbaigus derybas dėl narystės ES, būtina artimiausiu metu apsispręsti dėl referendumo pritarimo narystei ES klausimu tikslingumo ir datos.

REKLAMA

"Sėkminga referendumo baigtis galėtų būti pozityviu signalu, leidžiančiu efektyviai išnaudoti likusį iki narystės ES laiką informacinei kampanijai ES šalyse, siekiant kuo sklandesnio Stojimo sutarties ratifikavimo jų parlamentuose", - teigiama A. Brazausko laiške A. Paulauskui.

Premjero teigimu, Vyriausybinė Europos integracijos komisija mano, jog tikslinga referendumą dėl narystės ES rengti netrukus po Stojimo sutarties pasirašymo, pavyzdžiui, gegužės 11 dieną.

REKLAMA
REKLAMA

Tokiu atveju Seimo nutarimas dėl referendumo surengimo turėtų būti priimtas iki sausio 28 dienos, nes įstatymo numatytos procedūros truktų mažiausiai 2,5 mėnesio.

Kaip BNS sakė Prezidento patarėjas Darius Kuolys, Prezidentas džiaugiasi prasidėjusiomis Seime diskusijomis dėl referendumo.

D. Kuolio teigimu, V. Adamkus mano, kad gegužės mėnuo yra tinkama data, tačiau svarbiausia, kad politinės partijos sutartų dėl jo tikslingumo.

Be to, V. Andriukaitis pakvietė V. Adamkų sakyti kalbą sausio 12 dieną Seime vyksiančioje mokslinėje konferencijoje "Baltijos laisvė: Vakarų požiūris", skirtoje Europos Parlamento rezoliucijos 20-mečiui paminėti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1983 metų sausio 13 dieną priimtoje rezoliucijoje buvo pažymėta, kad Lietuva, Latvija ir Estija turi teisę į savo nepriklausomybę ir buvo pavesta šį klausimą svarstyti Jungtinių Tautų dekolonizavimo komitetui.

Europos Parlamento rezoliucija buvo parengta pagal 1979 metų rugpjūtį Lietuvos disidentų pasirašytą memorandumą dėl nepriklausomybės atgavimo.

Konferencijoje dalyvaus Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centro, Vilniaus, Vytauto Didžiojo, Vilniaus pedagoginio universiteto, Prancūzijos nacionalinio Rytų civilizacijos ir kalbų instituto, Lenkijos Vidurio ir Rytų Europos instituto, Gdansko universiteto, Vokietijos Bundestago atstovai.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų