REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuva ir dar šešios Europos valstybės galbūt nusiųs savo karius į Iraką, kur nuvertus Sadamo Huseino (Saddam Hussein) režimą įsivyravo chaosas ir kilo plėšikavimų banga, dalyvauti taikos palaikymo operacijoje, praneša Reuters-ELTA, remdamosi trečiadienį Atėnuose sužinota informacija.

REKLAMA
REKLAMA

Siekdamos stabilizuoti pokarinį Iraką, JAV kreipėsi į Daniją, prašydamos perimti vadovavimą maždaug 3 tūkst. karių dydžio taikos palaikymo pajėgoms. Kopenhaga į šį prašymą dar nėra davusi jokio atsakymo.

REKLAMA

JAV ir kelių jos sąjungininkių invazija į Iraką suskaldė Europos Sąjungą (ES): Didžioji Britanija, Italija, Danija ir Ispanija remia Vašingtono sprendimą jėga nuversti prezidento S. Huseino (Saddam Hussein) režimą, o Prancūzija ir Vokietija tam kategoriškai nepritaria. Trečiadienį Atėnuose į aukščiausio lygio susitikimą susirinkę ES lyderiai bandė derinti savo skirtingas pozicijas dėl pokarinio Irako ateities."Šiandien mėginome aiškintis, ar ES valstybės būtų pasirengusios prisidėti prie taikos palaikymo Irake pajėgų, ir kelios šalys svarsto šią galimybę", - žurnalistams pareiškė Danijos ministras pirmininkas Andersas Fogas Rasmusenas (Anders Fogh Rasmussen).

REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, susidomėjimą galimybe prisijungti prie taikos pajėgų parodė, be kitų, trys Baltijos valstybės - Lietuva, Latvija ir Estija.

"Nemanau, kad atskleisiu didelę paslaptį pasakydamas, jog Baltijos valstybės yra palankiai nusiteikusios dalyvavimo atžvilgiu... ir mums tikriausiai taip pat pavyks pasinaudoti teigiama patirtimi, kurią sukaupėme bendradarbiaudami su Lenkija", - A. F. Rasmusenas (Anders Fogh Rasmussen) sakė po susitikimo su Jungtinių Tautų (JT) generaliniu sekretoriumi Kofiu Ananu (Kofi Annan).

Danijos premjeras nenurodė kitų Europos valstybių, kurios domisi JAV pasiūlymu dėl taikos palaikymo pajėgų sudarymo. Anot jo, Danija ir kitos pasiūlymu susidomėjusios valstybės dar konsultuojasi su nacionaliniais parlamentais dėl vaidmens, kurį jos galėtų suvaidinti atstatant ir stabilizuojant pokarinį Iraką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

ES šaltiniai teigia, kad savo taikdarius į Iraką gali pasiųsti Italija ir Ispanija.

Prancūzijos prezidentas Žakas Širakas (Jacques Chirac), kuris bene ryžtingiausiai protestavo prieš Irako užpuolimą be JT pritarimo, trečiadienį išgirdęs žurnalistų klausimą apie taikos palaikymo arba stabilizavimo pajėgas sakė esąs nustebęs. "Nieko apie šį pasiūlymą nežinau", - pareiškė jis, pridurdamas, jog nemano, kad tokios pajėgos būtų "esminė Irako problemos sprendimo dalis".

Reuters-ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų