REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos kino rinkoje ir toliau tęsiasi didžiulė krizė, kurią kai kurie kino platintojai jau pradeda vadinti baisia tragedija. Šiame palyginime tikrai yra daug tiesos.

REKLAMA
REKLAMA

Fantastinis veiksmo trileris "Drąsiaširdis" per premjerinį savaitgalį surinko vos 14,9 tūkst. Lt, kriminalinė drama "Rekrutas" turėjo pasitenkinti vos 12,6 tūkst. Lt, biografinės komedijos "Pagauk, jei gali" pajamos sumažėjo 58 proc., nors šiuose filmuose vaidina daugeliui kino mėgėjų žinomi aktoriai Benas Affleckas, Alas Pacino, Leonardo DiCaprio, Tomas Hanksas, Colinas Farrellas ir Michaelas Clarke'as Duncanas.

REKLAMA

Keisčiausia, kad iki šiol niekas nekalba apie bilietų kainų mažinimą, nors tą jau reikėjo padaryti vasario pradžioje. Žiūrovų skaičius katastrofiškai mažėja, bet bilieto kainos nesikeičia, o rodomų filmų daugėja. Paskutinį kovo savaitgalį komercinio repertuaro filmuose apsilankė tik 10,9 tūkst. žmonių. Tokio mažo lankomumo 2003 m. dar nebuvo. Galbūt šis skaičius galėjo būti kiek didesnis, jeigu ne tarptautinio kino forumas "Vilniaus pavasaris", bet juk niekas nežino, ar europietiško kino gerbėjai iš tiesų pirktų bilietus į komercinius Holivudo filmus.

REKLAMA
REKLAMA

JAV gyventojai tiesiog dievina komiksus, bet Lietuvoje jie nėra tokie populiarūs. Tačiau vien tik šios priežasties tikrai nepakanka, kad surastume paaiškinimą tokiam katastrofiškam fantastinio veiksmo trilerio "Drąsiaširdis" ("Daredevil") debiutui mūsų šalies kino teatruose. Ko gero, nė vienas Lietuvos kino specialistas iš anksto nedrįstų prognozuoti, kad 75 mln. JAV dol. biudžeto filmą per tris dienas pamatys vos 1,2 tūkst. žiūrovų. Netgi šiuo sudėtingu laikotarpiu į tokio kalibro filmo seansą turėjo būti parduota trigubai daugiau bilietų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Filmų reklama nėra pati stipriausia kino platinimo kompanijos "Cinemark" darbo sritis, bet šį kartą apie "Drąsiaširdį" buvo informuojama užtektinai. Reklaminiai skelbimai spaudos leidinių puslapiuose pasirodė daug anksčiau, televizijos programos transliavo daug daugiau reklaminių ir muzikinių klipų, Kalvarijų gatvės pastato sieną papuošė labai didelių gabaritų plakatas, o nefrologinių ligonių asociacija "Gyvastis" inicijavo kilnią specialią akciją informuoti apie kraujo donorystę. Tačiau visa tai vainikavo 14,9 tūkst. Lt pajamos. Iš tiesų jos yra dar mažesnės, nes šioje sumoje yra įskaičiuotos įplaukos už išankstinius seansus.

REKLAMA

Režisieriaus Marko Steveno Johnsono kūrinys JAV kino teatruose taip pat nepateisino kino kompanijos "20th Century Fox" vilčių. "Drąsiaširdis" per premjerinį savaitgalį debiutavo labai įspūdingai ir surinko 45 mln. JAV dol. pajamas, bet blogi kino kritikų ir žiūrovų atsiliepimai greitai atšaldė susidomėjimą šiuo filmu, kuriame aklą didvyrį suvaidino jaunosios kartos dievukas Benas Affleckas. "Drąsiaširdžio" kasoje šiuo metu yra 98 mln. JAV dol., o tai reiškia, kad jam nepavyks pakartoti filmų "Iksmenai", "Betmenas" ir "Žmogus-voras" pasiekimų.

REKLAMA

Neakivaizdžiai prie "Drąsiaširdžio" reklaminės kampanijos prisidėjo ir konkurentai. Kovo 28 d. šalie kino teatruose startavo kriminalinė drama "Rekrutas" ("The Recruit"), kurioje pradedančio CŽV agento vaidmenį atlieka airių kilmės aktorius Colinas Farrellas. Ta proga kino platinimo kompanija "Acme" išplatino daugybę naujienų ir pranešimų apie skandalingu gyvenimo būdu pagarsėjusį jaunuolį, o šis būtent "Drąsiaširdyje" vaidina labai originalų ir piktą blogiuką Bullseye. Du filmai - du labai skirtingi to paties aktoriaus vaidmenys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Režisieriaus Rogerio Donaldsono įtempto siužeto filmas yra skirtas vyresnei auditorijai ir Holivudo veterano Alo Pacino gerbėjams, todėl jo komercinis pajėgumas gerokai nusileidžia veiksmo scenų kupinam trileriui pagal populiarų komiksą, kurį labiausiai aptarinėja vaikai ir jaunimas. Beveik neįtikėtina, bet 12,6 tūkst. Lt pajamas surinkęs ir trijuose kino teatruose demonstruotas "Rekrutas" aplenkė "Drąsiaširdį" pagal žiūrovų lankomumo vidurkį viename seanse.

Trečiosios savaitgalio naujienos erotinės dramos "Praradęs atmintį" ("Novo") neišgelbėjo nei originalus scenarijaus autoriaus sumanymas, nei intriguojantys reklaminiai plakatai, kuriuos jau spėjo įsiminti Vilniaus gyventojai ir svečiai. Lietuvos kino specialistų gerų atsiliepimų nusipelniusį filmą pamatė 566 žiūrovai, nupirkę bilietų už 6,7 tūkst. Lt.

REKLAMA

Dėl silpnai pasirodžiusių premjerinių juostų pelningiausių filmų topo pirmojoje pozicijoje išsilaikė režisieriaus Steveno Spielbergo biografinė drama "Pagauk, jei gali" ("Catch Me If You Can"), kuriai užteko surinkti 25,3 tūkst. Lt pajamas. Gausiai reklamuojamo ir populiarių aktorių turinčio filmo platintojui "Bombos filmai" labai nemažas 58 proc. nuosmukis taip pat neturėtų sukelti daug džiaugsmo. Jaunojo aferisto Lenardo DiCaprio užnugaryje vėl liko miuziklo "Čikaga" merginos Renee Zellweger ir Catherine Zeta-Jones. Šešiomis "Oskaro" premijomis apdovanotas filmas savo pajamų skrynelę padidino 200 tūkst. Lt.

REKLAMA

Savaitgalį labiausiai užsipildė biografinės dramos "Frida" seansai. Julie Taymor režisuota meksikiečių kilmės dailininkės Fridos Kahlo gyvenimo istorija yra vienintelis lietuviško “Top-20” filmas, kurio pajamos padidėjo (11 proc.). Vos dviejuose šalies kino teatruose rodyta drama praturtėjo 12,4 tūkst. Lt ir pasiekė geriausią žiūrovų lankomumo vidurkį viename seanse (72).

Kovo 30 d. pasibaigusį 9-ąjį kino forumą "Vilniaus pavasaris" per 10 dienų aplankė 21 tūkst. žiūrovų. Uždarymo ceremonijoje labai silpną programą sudariusi dr. Gražina Arlickaitė perskaitė labai keistą kalbą apie "griuvusį mitą, kad lietuviai nemėgsta žiūrėti nekomercinių rimtų filmų ir į kiną eina tik su popkorno pakeliu", bet nutylėjo pakankamai svarbų faktą, kad su kiekvienais metais didėjęs kino forumo lankomumas šiemet buvo mažesnis (pvz., 2002 m. europietiškus filmus žiūrėjo 28 tūkst. žmonių).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto būtų įdomu sužinoti, kas sukūrė tą mitą apie europietiškų filmų nepopuliarumą? Juk nuo 1998 m. komerciniame Lietuvos kino teatrų repertuare buvo rodoma nemažai kitokio nepriklausomo kino, o daugelis tokių filmų sulaukia didelio žiūrovų dėmesio (pvz., "Amelija iš Monmartro", "Pasikalbėk su ja", "Šokėja tamsoje", "Intymumas", "Morčius, arba Katytė juoda, o katinas baltas", "Meilės laukimas", "Aštuonios moterys" ir t.t.), bet gerb. dr. Gražina Arlickaitė greičiausiai tuo nelabai domisi.

Uždarymo ceremonijoje buvo paskelbti "Vilniaus pavasario" žiūrovų balsavimo rezultatai. Gaila, kad prastai organizuotuose geriausio filmo rinkimuose dalyvavo tik 923 kino mėgėjai, t.y. vos 4,4 proc. visos auditorijos. Todėl sunku sutikti su rengėjų tvirtinimais, kad rezultatai yra labai objektyvūs. Pirmąją vietą užėmė "Oskaro" premiją geriausio užsienio filmo nominacijoje iškovojusi vokiečių drama "Nežinia kur Afrikoje", aplenkusi lenkų sentimentalią dramą "Edis" ir švedų dramą "Dainą apie Martiną".

Organizacinių nesklandumų buvo ir renginio programoje. Laikraščio "Lietuvos rytas" priedo "Sostinė" ketvirtadienio numeryje išspausdintame "Vilniaus pavasaris" repertuare buvo informuojama apie lietuviško filmo "Jonukas ir Grytutė" premjerinį seansą ir susitikimą su režisieriumi Vytautu V. Landsbergiu, kuris taip ir neįvyko dėl reikiamu laiku Vilniaus nepasiekusios filmo kopijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų