REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Krašto apsaugos ministerijoje ketvirtadienį (04.03) akredituojamas naujasis Jungtinės Karalystės gynybos atašė pulkininkas leitenantas Michaelas Clementsas (Maiklas Klemetsas).

REKLAMA
REKLAMA

Jis pakeis nuo 2001 metų Jungtinei Karalystei Lietuvoje atstovavusį pulkininką leitenantą Peterį Swansoną. M.Clementsas - šeštasis britų gynybos atašė, akredituotas Lietuvoje. Jis reziduos Vilniuje, pranešė KAM.

REKLAMA

Prieš akreditaciją P.Swansonui už nuopelnus ir asmeninį indėlį stiprinant Lietuvos ir Jungtinės Karalystės kariuomenių bendradarbiavimą ir kadencijos baigimo proga bus įteiktas krašto apsaugos sistemos lygmens apdovanojimas - medalis "Už nuopelnus".Naujasis gynybos atašė 49-rių metų M.Clementsas priklauso Karališkajam airių pulkui. Prieš paskyrimą į Lietuvą jis tarnavo Jungtinėse Amerikos Valstijose.Pasak pranešimo spaudai, Lietuva ir Jungtinė Karalystė karinėje srityje bendradarbiauja nuo 1994 metų, kai abiejų šalių gynybos ministerijos pasirašė savitarpio supratimo memorandumą. Nuo tada kasmet sudaromos dvišalių kontaktų programos.

REKLAMA
REKLAMA

Jungtinė Karalystė Lietuvos kariuomenei padeda anglų kalbos mokyme. Tai metodinė ir praktinė parama kuriant anglų kalbos mokymo ir testavimo pajėgumus Lietuvoje, taip pat kariškių ir civilių mokymas Didžiojoje Britanijoje.

Jungtinė Karalystė nuolat deleguoja savo karinius ekspertus dirbti Lietuvos krašto apsaugos sistemoje. Jų pagalba parengta studija dėl mokymo sistemos kūrimo. Britų ekspertų rekomendacijomis įsteigtas Mokomasis pulkas ir šauktinių mokymo centras Rukloje, Karo akademija ir Puskarininkių mokykla integruota į bendrą sistemą, įsteigta Lietuvos kariuomenės Mokymo ir doktrinų valdyba.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jungtinės Karalystės kariniai ekspertai yra pateikę siūlymus dėl struktūros tobulinimo, patarinėję tarptautinio bendradarbiavimo koordinavimo klausimais, konsultavę dėl gynybos planavimo, vadybos ir biudžeto formavimo.

1998 metais Jungtinės Karalystės specialistų grupė, dirbusi 2 savaites, parengė pasiūlymus dėl Pabradės ir Gaižiūnų poligono racionalaus ir saugaus naudojimo, atsižvelgiant į NATO standartus. Jų pagrindu parengta poligonų naudojimo tvarka ir nustatytos saugios zonos šiuose ir kituose poligonuose.

Jungtinės Karalystės instruktoriai prisidėjo prie Lietuvos karo akademijos kariūnų rengimo. 1998 metais jie priimtiems į Karo akademiją kariūnams pravedė pirmuosius mokymus dalyvaujant ir akademijos dėstytojams.

REKLAMA

Šių mokymų metu pagrindinis dėmesys skirtas vadovavimo įgūdžių ugdymui, etikos klausimams ir karininko asmenybės formavimui (pagal JK priimtą kariūnų pradinio mokymo programą). Vėliau šiuos mokymus perėmė Lietuvos karo akademijos dėstytojai.

Krašto apsaugos kariai ir civiliai neretai kviečiami mokytis į įvairias Jungtinės Karalystės mokslo įstaigas.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų