REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas trečiadienį paragino Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininką Zenoną Vaigauską užtikrinti, jog prieš referendumą dėl narystės Europos Sąjungoje būtų maksimaliai patikslintas rinkėjų sąrašas, nepaliekant jame "mirusių sielų".

REKLAMA
REKLAMA

Mirę, bet iš rinkėjų sąrašų neišbraukti asmenys, dirbtinai didina bendrą rinkėjų skaičių, nuo kurio skaičiuojamas rinkėjų aktyvumas.

REKLAMA

Gegužės 10-11 dienomis rengiamas referendumas bus laikomas įvykusiu, jeigu į jį ateis balsuoti daugiau kaip pusė visų rinkėjų.

Z.Vaigauskas susitikime teigė, jog VRK rinkėjų sąrašus sudaro vadovaudamasi Gyventojų registro duomenimis, kuriuose informacija apie mirusius asmenis vėluoja pora mėnesių. Lietuvoje vidutiniškai per mėnesį miršta apie 4 tūkst. asmenų.

"Mirusieji, ačiū Dievui, Lietuvoje balsuoti neateina", - pažymėjo jis.

Savo ruožtu, jis pažymėjo, jog galimi ir kuriozai. VRK pirmininko teigimu, pas jį buvo atėjusi skųstis rinkėja, kuri pagal Gyventojų registrą buvo laikoma mirusi prieš penkerius metus.

REKLAMA
REKLAMA

VRK pirmininkas patikino Seimo vadovą, jog referendumo komisijų nariai papildomai tikrins rinkėjų sąrašus, kad iš jų būtų išbraukta kaip galima daugiau "mirusių sielų".

Z.Vaigausko teigimu, didžiausia problema yra į užsienį išvykę Lietuvos rinkėjai. Manoma, jog į užsienį gali būti išvykę 150-200 tūkst. Lietuvos piliečių, kurių dauguma ten gyvena ir dirba nelegaliai.

Teisiškai tokių rinkėjų, jeigu jie yra įtraukti į Gyventojų registrą, išbraukti iš rinkėjų sąrašų nėra pagrindo.

VRK ketina per šalies ketina per šalies diplomatines atstovybes užsienio spaudoje paskelbti raginimus ten gyvenantiems Lietuvos piliečiams ateiti balsuoti referendume. Prieš referendumą visi išvykstantieji į užsienį pasienyje bus informuojami apie galimybes balsuoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto į rinkėjų sąrašus prieš referendumą ketinama įrašyti mažiau asmenų, nei dalyvavo praėjusiuose savivaldybių ir prezidento rinkimuose.

Seimo pirmininką Z.Vaigauskas informavo, jog į rinkėjų sąrašus, remiantis Gyventojų registro duomenimis, ketinama įrašyti 2,6 mln. rinkėjų. Praėjusiuose rinkimuose į rinkėjų sąrašus buvo įrašyti 2,7 mln. rinkėjų.

Pasak VRK pirmininko, į sąrašus nebus įtraukiami apie 60 tūkst. rinkėjų, kurie nedeklaravo savo gyvenamosios vietos.

Ar rinkėjai yra įrašyti į rinkėjų sąrašus, gali pasitikrinti paskambinę trumpuoju telefono numeriu 1855.

REKLAMA

Pasak Z.Vaigausko, VRK turėtų žinoti tikslesnį rinkėjų skaičių po balandžio 20 dienos, iki kurios turi būti baigti įteikti rinkėjų pažymėjimai.

"Jeigu mes labai smarkiai sumažintume rinkėjų skaičių, kiltų abejonių dėl referendumo rezultatų", - sakė Seimo pirmininkui Z.Vaigauskas.

Žurnalistams Z.Vaigauskas nesiėmė prognozuoti, kiek rinkėjų ateis balsuoti į referendumą. Kol kas viešai nėra paskelbti ir apklausų duomenys apie rinkėjų ketinimus ateiti balsuoti.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų