REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Išrovusiam miške pataisą gali tekti sumokėti net 300 litų baudą. Šiomis dienomis miestų turguose vis dar galima pamatyti prekeivių, siūlančių pataisų Atvelykio stalui papuošti. Kasmet šie augalai labai nukenčia nuo žmogaus rankos, ypač per velykines šventes.

REKLAMA
REKLAMA

Pataisui išrauti pakanka akimirkos, o kad naujas išaugtų iš sporos prireikia net 20-30 metų. Pagal galiojančius teisės aktus šiuos augalus draudžiama rauti, skinti ar kitaip naikinti, taip pat prekiauti jais, išskyrus pataisų sporines varputes, naudojamas vaistų gamybai.

REKLAMA

Pažeidusiems šį draudimą numatyta administracinė atsakomybė.

Bene daugiausia prekiaujančiųjų pataisais - sostinėje. Pasak Vilniaus miesto aplinkos apsaugos agentūros vedėjo Vinco Navicko, pernai už šį pažeidimą buvo nubausti 8 asmenys, šiemet administracinėn atsakomybėn patrauktas vienas asmuo. Vidutinis baudos dydis - 300 litų.

Po Velykų švenčių šiukšlių dėžėse atsidurs ir krūvelės kadagių, kurių prekeiviams nepavyks parduoti. Kol kas neuždrausta skinti jų šakučių, bet šį Lietuvos kiparisu vadinamą augalą žmonės turėtų labiau branginti. Kadagiai yra naudingi nuo šaknų iki spyglių, jų sąžalynai - tikros gydyklos. Jie nepakantūs užterštai aplinkai ir pirmieji pasitraukia iš ten, kur užterštas oras.

REKLAMA
REKLAMA

Po kelių savaičių miškuose pražys pakalnutės. Aplinkos ministerija primena, kad draudžiama skinti ir prekiauti paprastosios pakalnutės žiedynais ir lapais, išskyrus jų rinkimą vaistinei žaliavai. Taip pat draudžiama skinti ir prekiauti visų rūšių šilagėlėmis ir vandens lelijomis, rauti, kasti su šaknimis ar kitaip naikinti paprastąjį burbulį, miškinę leliją, lieknąją plukę, pavasarinę raktažolę, didžiažiedę rusmenę.

Pradėjus daugiau supirkti pušies pumpurų, pagausėjo ir pažeidimų juos renkant. Pagal galiojančias taisykles juos galima rinkti tik skabant.

Skėtinę marenikę, kvapiąją ir pietinę stumbražolę, gražiąją ir skėtinę širdažolę rinkti prekybai ir pardavinėti galima tik turint leidimą. Apribotų ar draudžiamų rinkti bei pardavinėti laukinių augalų ir grybų rūšių sąrašą sudaro ir tvirtina Aplinkos ministerija.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų