REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos policijos ir kitų kai kurių tarnybų pareigūnai domėjosi vidaus reikalų sistemos duomenų bazėje esančia informacija apie pirmuosius šalies pareigūnus - kadenciją baigusį prezidentą Valdą Adamkų, dabartinį šalies vadovą Rolandą Paksą, Seimo pirmininką Artūrą Paulauską, premjerą Algirdą Brazauską.

REKLAMA
REKLAMA

Tai žurnalistams pranešė po neeilinio ir uždaro Vyriausybės posėdžio premjeras A. Brazauskas. Apie galimą duomenų rinkimą apie Vidaus reikalų ministerijos ir Policijos departamento sistemos darbuotojus dar šios savaitės pradžioje viešai paskelbė vidaus reikalų ministras Juozas Bernatonis, kuris teigė, esą tai buvo daroma su šiuo metu nuo pareigų nušalinto policijos generalinio komisaro Vytauto Grigaravičiaus žinia.

REKLAMA

Netrukus buvo pradėtas tyrimas dėl galimo neteisėto informacijos rinkimo. Su turima medžiaga vidaus reikalų ministras supažindino premjerą ir prezidentą, tačiau žurnalistams ši informacija nebuvo atskleista. Dar ketvirtadienį Seime premjeras sakė nenorįs, kad informacija apie galimą duomenų rinkimą būtų paskelbta viešai.

"Man, kaip piliečiui, labai norėtųsi, kad ši medžiaga neišeitų į paviršių ir nenuskambėtų per visą Europą. Policijos sistema šiandien neapsaugo nė vieno mūsų piliečio nuo slaptos duomenų paieškos, informacijos rinkimo apie aukštus Lietuvos pareigūnus, pradedant nuo prezidento", - Seime sakė A. Brazauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Penktadienį, aiškindamas sprendimo paviešinti informaciją motyvus, premjeras A. Brazauskas jau sakė manąs, jog "visuomenei reikia pranešti". "Visuomenė yra šiek tiek klaidinama, kad yra sąmoningų kėslų V. Grigaravičiaus atžvilgiu. Jokių kėslų nėra, mes laikomės įstatymų", - kalbėjo premjeras.

Kartu jis pažymėjo, kad "politiniu aspektu", tokio pobūdžio informacijos skelbti nereikėtų, nes kalbama “apie demokratinio valstybės gyvenimo principus, vadovybės saugumo reikalus".

Pasak premjero, nors duomenų bazėje esanti informacija yra anketinio pobūdžio, svarbu užtikrinti žmogaus teisių laikymąsi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Informatikos ir ryšių departamento prie VRM, kuriame ir yra sukurta minėta duomenų bazė, vadovas Vygantas Ivanauskas BNS sakė, kad bazėje yra tie patys duomenys, kaip ir Gyventojų registre.

"VRM duomenų bazėje galima sužinoti asmens gimimo datą, gimimo vietą, gyvenamąją vietą ir daugiau nieko", - teigė pareigūnas. Anot jo, jei asmuo turi ir kriminalinės biografijos faktų, prie duomenų apie jį bus nuoroda į kitas bazes, kuriose tokie duomenys kaupiami. "Matyt, ministerijos vadovai pasidomėjo, ar nebuvo apie juos rinkta informacija - ir faktai pasitvirtino", - svarstė V. Ivanauskas.

REKLAMA

Visa vidaus reikalų informacinė sistema turi maždaug 4 tūkst. registruotų vartotojų. Pareigūno teigimu, sistema yra sudėtinga, kiekvienas veiksmas, kuris yra atliekamas prisijungiant prie duomenų bazės, yra fiksuojamas, o vartotojas - identifikuojamas."Bazę prižiūri sistemos administratorius, kuris mato, ką vartotojas su tais duomenimis darė - juos atsispausdino, peržiūrėjo ar tvarkė", - sakė Informatikos ir ryšių departamento vadovas.

Vidaus reikalų ministro premjerui perduotoje medžiagoje teigiama, kad yra duomenų, kad generalinis komisaras V. Grigaravičius nesugebėjo užtikrinti įstatymų laikymosi ir žmogaus teisių gerbimo policijos sistemoje apskritai ir pačiame Policijos departamente.

REKLAMA

Informatikos ir ryšių departamento prie VRM specialistai, atlikę dalinį VRM informacinės sistemos vartotojų užklausų nuo praėjusių metų liepos patikrinimą, nustatė, kad buvo domėtasi duomenimis apie aukščiausius šalies pareigūnus.

Pasak premjero, nustatyta, kad prezidento V. Adamkaus asmens duomenų paiešką vykdė devyni, o jo žmonos Almos - trys įvairių miestų ir rajonų policijos komisariatų pareigūnai.

Neteisėtai prezidento R. Pakso asmens duomenų paiešką vykdė septyni, premjero - trylika, Seimo pirmininko A. Paulausko - penki policijos pareigūnai. Taip pat buvo domėtasi A. Paulausko žmonos Jolantos, VR ministro, kitų aukštų VRM pareigūnų duomenimis. Be policijos pareigūnų, duomenų baze neteisėtai naudojosi Migracijos departamento darbuotojai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Pasikartojančios pareigūnų pavardės ir miesto bei rajono policijos komisariatų geografija verčia manyti, kad būta tam tikros duomenų rinkimo sistemos", - sakoma penktadienį premjero paskelbtoje tyrimo medžiagoje. Joje pažymima, kad visi minėti asmenys apie jų duomenų paiešką nebuvo informuoti, kaip to reikalauja įstatymai.

A. Brazausko teigimu, ši informacija bei ketvirtadienį priimti Atestacinės komisijos sprendimai pagrindžia V. Grigaravičiaus laikiną nušalinimą nuo pareigų.

Ketvirtadienį Atestacinė komisija nutarė, kad laikinai nuo pareigų nušalintas policijos generalinis komisaras V. Grigaravičius nesugebėjo tinkamai vykdyti savo pareigų bei administruoti Policijos departamento veiklos, todėl pasiūlė pažeminti jį pareigose ir perkelti į tarnybą kriminalinėje policijoje.

REKLAMA

VRM sudaryta komisija toliau atlieka tyrimą, jau yra nustatyti užklausas vykdę pareigūnai, jie yra apklausiami, parlamentarų prašymu toliau atliekamas duomenų bazės duotų užklausų patikrinimas, bus siekiama nustatyti, kokiais tikslais pareigūnai naudojosi duomenų baze, ar buvo, ir, jei taip, kur buvo panaudota gauta informacija.

"Kai kas gali pasakyti, kas čia tokio - anketiniai duomenys apie Brazauską, jo žmoną, dar ką nors, bet tas principas - mes irgi piliečiai, vadovai. Žinoma, mes žiniasklaidai esame visiškai atviri ir žiniasklaida gal daugiau žino, negu duomenų bazėje yra", - kalbėjo premjeras.

REKLAMA

Tačiau jis akcentavo, kad įstatymai saugo šalies piliečius nuo tokių incidentų.

Premjeras taip pat sakė gavęs "žodinės informacijos", kad yra pasiklausoma telefoninių pokalbių.Anykščių rajono savivaldybėje šią savaitę rastas pasiklausymo prietaisas. Anksčiau pasiklausymo įrangos buvo aptikta ir kitose institucijose.

Kaip penktadienį BNS sakė V. Adamkaus referentas Audrius Penkauskas, kadenciją baigęs prezidentas yra "labai nustebintas premjero pateiktų žinių, kad juo buvo domimasi".

"Norėdamas sužinoti, ką iš tikrųjų premjeras turėjo galvoje, vardydamas politikų, kurie buvo sekami, sąrašą, V. Adamkus bandė susisiekti su premjeru, tačiau to padaryti jam nepavyko", - sakė A. Penkauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Penkausko teigimu, V. Adamkus pasakys savo nuomonę šiuo klausimu, tačiau pirmiausia nori gauti daugiau faktų.

Kalbėdamas apie V. Grigaravičiaus likimą, A. Brazauskas sakė, kad penktadienį ministrų kabinetas, įvertinęs visą turimą informaciją, nutarė kol kas nesiūlyti prezidentui atleisti generalinį komisarą iš pareigų.

"Iškilo naujos aplinkybės nuo vakar dienos pareiškimo, tyrimas vyksta toliau. Kitas reikalas, Seimas pasiūlė nepriimti galutinio sprendimo iki tyrimo pabaigos", - pabrėžė premjeras.

Seimas ketvirtadienį sudarė parlamentinę komisiją, kuri tirs, ar vidaus reikalų ministro Juozo Bernatonio kaltinimai policijos generaliniam komisarui Vytautui Grigaravičiui, esą su jo žinia buvo neteisėtai renkama informacija apie aukštus vidaus reikalų sistemos pareigūnus, yra pagrįsti, o jo laikinas nušalinimas nuo pareigų - teisėtas.

REKLAMA

Dešimties narių komisijai vadovaus Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas socialdemokratas Aloyzas Sakalas. Komisijai pavesta ne vėliau kaip per mėnesį pateikti išvadas Seimui.

Premjeras taip pat sakė toliau liekąs prie savo nuomonės, kad V. Grigaravičiaus atleidimui esama "teisinio pagrindo ir politiniu, ir teisiniu aspektu".

"Tačiau aš manau, kad tik gilesni tyrimai, platesnis išaiškinimas ne tik generalinio komisaro vaidmens, bet ir atskirų kitų pareigūnų, yra būtinas", - kalbėjo premjeras.

V. Grigaravičius nuo pareigų bus nušalintas iki tyrimo pabaigos.

Atleisti V. Grigaravičių siūlė vidaus reikalų ministras Juozas Bernatonis.

Be to, ministras siūlė teikti prezidentui siūlymą naujuoju šalies policijos generaliniu komisaru skirti Lietuvos valstybės sienos apsaugos tarnybos vadą Algimantą Songailą, kuris buvo iškviestas į Vyriausybės posėdį, tačiau maždaug pusantros valandos pralaukė už durų ir į posėdį pakviestas nebuvo.

Klausimą dėl generalinio komisaro ir duomenų rinkimo Vyriausybė svarstė apie valandą, dėl užtrukusio posėdžio premjeras net vėliau, nei buvo numatyta, išvyko į Rokiškį.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų