REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Serialus mėgsta ne tik namų šeimininkės. Kasdien vis keliais žingsniais į priekį judanti istorija, šių moterų gyvenimui suteikia raminančios stabilumo. Tačiau šiais neramiais laikais serialus pamėgo ir didžiojo ekrano režisieriai, paprastai į televizinę produkciją žvelgiantys ironiškai. Ramybės juk reikia visiems! Šiandien jūsų dėmesiui - dviejų serialų trumpa apžvalga.

REKLAMA
REKLAMA

Pastarųjų metų kino padangėje serialų nors vežimu vežk. Na ir kas, kad mums nuolat kartojama - tęsiniai niekuomet nebūna įdomesni už pirmąjį filmą! Kino verslininkai tęsinius vis tiek energingai kepa. Kodėl?

REKLAMA

Kino serialų visuomet buvo gausu ir paprastai jie patvirtindavo ką tik minėtą auksinę taisyklę. Bėda ta, kad seniau buvo mėginama kartoti originalią idėją, kuri gerai groja tik vieną kartą (“Beždžionių planetos” ar Cronenbergo “Skanerių” tęsiniai). O dabar serialai kuriami kiek kitaip. Pirmame filme pasiūlomas karkasas, užpildytas sąlyginiu turiniu. Karkasas lieka, o tęsiniuose pakeičiamas tik paslankus turinys.

Taip tęsinys tampa lygiavertis originalui - nei blogesnis, nei geresnis. Juk ypatingos minties nebuvo ir pirmame filme. O jei karkasas pelningas, mes galime būti tikri, kad dar ilgai mums kiš tą patį puodą, pripiltą šiek tiek kitokios sriubos.

REKLAMA
REKLAMA

Serialai ramina ne tik namų šeimininkes. Jie suteikia aiškumo ir kino verslininkams - juk sėkmingam filmo tęsiniui nereikia pristatymo, tad galima sutaupyti reklamos pinigus. Mums, žiūrovams, taip pat lengviau - eidami į kiną, mes žinome, ką pamatysime, ir galime būti tikri, kad tuos 14 ar 16 Lt išleisime prasmingai.

Mums jau žadamos naujos “Matricos” ir “Iksmenų” serijos, tačiau ir šiuo metu serialų kino teatruose gausu. Taigi kas geriau? Prancūziškas serialas apie taksi vairuotoją ir jo draugą policininką ar amerikietiška situacijų komedija apie viską sugebantį kiną?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Trečioje “Taksi” serijoje schema liko ta pati. Ramų taksisto gyvenimą vėl sudrumsčia draugas policininkas, nes šiam reikia sugauti nesugaunamus nusikaltėlius. Kartojasi netgi triukai - pavyzdžiui, filmas prasideda įprastine kelione į oro uostą. Tik veža taksistas šį kartą ne bevardį pilietį, bet garsią Holivudo žvaigždę.

Šis serialas rekomenduojamas intelektualiems žiūrovams - veikėjai kalba prancūziškai, o juk mūsų inteligentai ir studentai dievina Prancūziją! Prancūzišką kiną mėgstame, o “Taksi” pateikia puikų prancūziškos komedijų tradicijos koncentratą.

REKLAMA

O “Šanchajaus riterius” sukūrė amerikiečiai. Čia susiduriame su kitokiu principu - karkasas yra ne siužeto griaučiai, o personažas, keliaujantis nuo vieno nuotykio prie kito. Šį kartą jam tenka belstis į XIX a. Kiniją, Ameriką ir Angliją.

Tačiau kaip ir visuomet jis nugali visus priešus ir sėkmingai atlieka jam patikėtą gelbėjimo operaciją. Kaip ir dera amerikietiškam serialui, “Šanchajaus riteriai” skirti masiniam žiūrovui - čia mažiau subtilybių ir daug daugiau spyrių kojomis. Reikia pripažinti, kad šis filmas yra dedikuotas vyrams - dešimtis minučių trunkančios muštynių scenos kažin ar prajuokins dailiosios lyties atstovę.

REKLAMA

Abu serialai pagrįsti fantastikos elementais. Argi doras prancūzas galėtų įsivaizduoti tokią piliečių ir policijos draugystę, kokią regime “Taksi”! Atrodo, kad Prancūzijos policija ir užsakė šį filmą. Normalus prancūzas iš kino ekrano niekuomet nebendradarbiaus su “farais” - juk ne šiaip sau tiek metų prancūzų režisieriai sėjo neapykantą įstatymo saugotojams!

“Šanchajaus riteriai” taip pat nenusileidžia. Mūsų nestebina Jackie Chano triukai ir kovos technikos, kurias greičiau reikėtų vaidinti “oro choreografija” nei karate ar kikboksu. Mūsų nestebina ir aplinka, kurioje šiam herojui tenka atsidurti - juk priešų yra visur! Tačiau aš, atidus Karlo May romanų apie Vinetu skaitytojas, niekuomet nepatikėsiu, kad XIX a. Amerikoje kinas gali tapti miestelio šerifu! Netgi jei filmo režisieriai jam suteiks Laukinių Vakarų legendos vardą!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Serialų kūrėjai privalo iki įtempti vaizduotę, kad rastų, kuo mus nustebinti naujoje serijoje! Vienas kitas fantastinis elementas nuotaikos negadina! Juk visa kita, kaip ir dera geram popietės serialui, yra taip gyvenimiška! Serialus mėgstame ne tik dėl to, kad jie mums įkūnija bėgančio laiko jausmą - kasdien vis po seriją! Serialai mus žavi ir tikroviškumu - ten pasakojamos istorijos gali nutikti kiekvienam iš mūsų!

Juk ir jūs dar neseniai žiūrėjote “Formulės 1” lenktynes, svajodami ir su savo “opeliuku” prasilėkti taip pat greitai! Savanorių ar Laisvės prospektas puikiai tiktų išbandyti jūsų automobilio variklį! Kita vertus, visai realu, kad vieną dieną ir jums teks keliauti už jūrų marių, nes kažkoks banditas pavogs imperatoriaus antspaudą, kuris buvo patikėtas jūsų tėvui! Įtikinama, realu ir gyvenimiška!

REKLAMA

Geriausia bus, jeigu jūs pažiūrėsite abu serialus. Trunka jie neilgai - tik po pusantros valandos. Kviečiu jus ne dėl to, kad slapčiomis dirbčiau tam vieninteliam Vilniuje kino centrų tinklui! Ne, ne - didmenininkams aš nedirbu! Tiesiog rūpinuosi jūsų ateitimi - juk kitais metais garantuotai pasirodys naujos šių serialų dalys. Tad praleidę šiųmetines, kitais metais jau galite ir nepagauti veiksmo vingių!

“Taxi 3”, Prancūzija, 2003Trukmė: 1 val. 33 min.Režisierius: Gerard Krawczyk (“Taksi 2”, 2001)Vaidina: Samy Naceri, Frederic Diefenthal, Bernard Farcy, Emma Sioberg, Marion Cotillard, Edouard Montoute ir… Sylvester Stalone!

REKLAMA

“Shanghai Knights”, JAV, Didžioji Britanija, Čekija, 2003Trukmė: 1 val. 37 min.Režisierius: Davin DobkinVaidina: Jackie Chan (“Smokingas”, 2002), “Piko valanda 2”, 2001; “Piko valanda”, 1998), Owen Wilson (“Aš - šnipas”, 2002; “Zoolanderis”, 2001, “Tenenbaumai”, 2001), Donnie Yen, Fann Wong, Aidan Gillen ir kt.

[email protected]

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų