REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Penktadienį (04.11) premjeras Algirdas Brazauskas viešai paskelbė iš vidaus reikalų ministro gautą raštišką informaciją, kad policijos pareigūnai neteisėtai rinko duomenis apie aukščiausius šalies vadovus ir jų šeimos narius, naudodamiesi Vidaus reikalų ministerijos (VRM) duomenų baze.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak premjero, tai viena iš priežasčių, kodėl nuo pareigų buvo nušalintas policijos generalinis komisaras Vytautas Grigaravičius.

REKLAMA

A. Brazauskas žurnalistams užsiminė, kad žodžiu jau yra gavęs informacijos dėl galimo telefoninių pokalbių neteisėto klausymosi - dabar tai tiriama.

Premjeras supažindino žiniasklaidą su Informatikos ir ryšių informatikos departamento specialistų prie VRM atlikto dalinio informacinės sistemos vartotojų užklausų nuo 2002 m. liepos 1 d. patikrinimo rezultatais.

Nustatyta, kad Valdo Adamkaus paiešką vykdė devyni, jo žmonos Almos Adamkienės - trys įvairių miestų bei rajonų policijos komisariatų pareigūnai. Neteisėtai prezidento Rolando Pakso duomenų paiešką vykdė septyni įvairių miestų ir rajonų policijos komisariatų darbuotojai. O Seimo pirmininko Artūro Paulausko - penki, tarp jų vienas Policijos departamento kriminalinės policijos biuro pareigūnas. Taip pat domėtasi ir jo žmonos duomenimis. Premjero Algirdo Brazausko asmens duomenų paiešką bei peržiūrą vykdė trylika įvairių institucijų pareigūnų, tarp jų - devyni policijos pareigūnai (vienas jų iš Policijos departamento prie VRM). Vidaus reikalų ministro Juozo Bernatonio duomenų paiešką atliko šeši policijos pareigūnai, tarp jų du - iš Policijos departamento prie VRM. Dvylika įvairių institucijų pareigūnų (tarp jų šeši - iš Policijos departamento) domėjosi kitų aukštų VRM pareigūnų -sekretoriaus Jono Liaudansko, Tardymo departamento direktoriaus Stasio Liutkevičiaus, Policijos departamento vyriausiojo komisaro, policijos generalinio komisaro pavaduotojo Romualdo Algirdo Senovaičio - asmens duomenimis. Visi minėti asmenys apie jų duomenų paiešką nebuvo informuoti, kaip reikalauja įstatymai.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak A. Brazausko, pasikartojančios pareigūnų pavardės bei policijos komisariatų geografija leidžia manyti, kad būta tam tikros duomenų rinkimų sistemos.

Premjeras pareiškė, kad V. Grigaravičius nesugebėjo užtikrinti įstatymų laikymo ir žmogaus teisių gerbimo policijos sistemoje apskritai ir pačiame Policijos departamente prie Vidaus reikalų ministerijos.

Bet penktadienį Vyriausybė po beveik valandos diskusijų už uždarų durų nutarė kol kas nesiūlyti atleisti Vytauto Grigaravičiaus iš policijos generalinio komisaro pareigų ir į jo vietą skirti Valstybės sienos apsaugos tarnybos vadą Algimantą Songailą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Brazauskas teigė, jog taip nutarta dėl to, kad reikia tęsti Vidaus reikalų ministerijos pradėtą tyrimą. Be to, ketvirtadienį Seimas rekomendavo Vyriausybei nepriimti galutinio sprendimo dėl policijos generalinio komisaro. Numatyta, kad per trisdešimt dienų turi būti atliktas tyrimas.

Premjeras tvirtino, kad "teisiniu aspektu galima atleisti generalinį komisarą", bet būtinas išsamesnis tyrimas, siekiant išsiaiškinti ne tik jo, bet ir kitų pareigūnų vaidmenį šioje istorijoje.

"Kai kas gali pasakyti - ten (VRM duomenų bazėje - ELTA) anketiniai duomenys apie Brazauską, jo žmoną, dar ką nors... Žinoma, mes žiniasklaidai visiškai atviri ir galbūt žiniasklaida ir visuomenė daugiau žino apie tuos žmones, kuriuos paminėjau. Bet iškyla principinis klausimas: ar apsaugotos piliečio teisės, kurias garantuoja įstatymai?..." - samprotavo Vyriausybės vadovas.

REKLAMA

Pasak jo, VRM duomenų bazėje - milijonai pavardžių, visa Lietuva, tai galima įsivaizduoti, kaip laikomasi demokratijos principų, įstatymų, informacijos apie žmogų slaptumo, jei neteisėtai renkama informacija net apie aukščiausius šalies asmenis.

Pasak A. Brazausko, Seimo narių prašymu atliekamas tolesnis VRM informacijos sistemos vartotojų užklausų patikrinimas.

Trečiadienį vidaus reikalų ministras Juozas Bernatonis pareiškė laikinai, kol vyksta skandalo, susijusio su informacijos rinkimu apie kai kuriuos pareigūnus ir politikus, tyrimas, nušalinęs nuo pareigų policijos generalinį komisarą Vytautą Grigaravičių.

REKLAMA

Vidaus reikalų ministerijos sekretoriaus Jono Liaudansko vadovaujama atestacijos komisija neigiamai įvertino administracinius nušalintojo policijos vadovo V. Grigaravičiaus sugebėjimus, todėl siūlo jį perkelti į žemesnes pareigas kriminalinėje policijoje.

V. Grigaravičius atsisakė dalyvauti atestacijoje ir susipažinti su pareigūno atestacijos lape išdėstyta charakteristika bei jo veiklos įvertinimu.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų