REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Apšaudyta iš Bagdado link Irako ir Sirijos sienos sekmadienį judėjusi Rusijos ambasados Irake darbuotojų automobilių kolona, yra sužeistųjų, pranešė Rusijos užsienio reikalų ministerija.

REKLAMA
REKLAMA

Imamasi skubių priemonių padėti sužeistiesiems ir nekliudomai išvežti Rusijos piliečius iš Irako. Į Rusijos URM skubiai iškviesti JAV ir Irako ambasadoriai, iš jų griežtai pareikalauta imtis visų priemonių, kad būtų garantuotas Rusijos piliečių saugumas, taip pat ištirtas incidentas ir nubausti jo kaltininkai.

REKLAMA

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas buvo nedelsiant informuotas apie Rusijos diplomatų apšaudymą, pranešė šalies vadovo atstovas spaudai Aleksejus Gromovas.V.Putinas davė nurodymą Rusijos URM imtis visų priemonių padėti sužeistiesiems ir evakuoti koloną iš Irako.

Rusijos ambasadoje Bagdade dirba 12 žmonių - diplomatų ir techninių darbuotojų.Šeštadienį URM oficialiai informavo, kad "siekiant užtikrinti ambasados personalo saugumą, jis sumažinamas paliekant minimalų darbuotojų skaičių. Rusijos ambasadorius taip pat išvyksta iš Irako".

REKLAMA
REKLAMA

Pasak šaltinių URM, Rusijos ambasados pastatas Bagdade turi gerai įrengtą bombų slėptuvę, diplomatinė misija - autonomines elektros ir vandens tiekimo sistemas.

Prie Bagdado apšaudžius koloną su Rusijos diplomatais, radijo stoties "Echo Moskvy" eteryje Valstybės Dūmos tarptautinių reikalų komiteto pirmininkas Dmitrijus Rogozinas pareiškė, kad Rusija privalo "ne tik reikalauti, kad diplomatams būtų leista saugiai palikti Iraką, bet ir kad kuo kruopščiau būtų ištirtos pasikėsinimo į Rusijos piliečių gyvybes aplinkybės".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, pasikėsinimas į diplomatų gyvybę "daro žalą Rusijos nacionaliniam saugumui, pažeidžia pačius rimčiausius nacionalinius interesus", praneša interneto tinklalapis "News.ru". "Mes turime gauti išsamų atsakymą apie šį incidentą", - pridūrė D.Rogozinas.

Deputato nuomone, Rusija laiku informavo Iraką ir JAV apie ketinimą išvežti Rusijos diplomatus iš Bagdado, bet kolona buvo apšaudyta, ir dabar svarbiausia - nustatyti, kodėl taip įvyko, mano Dūmos atstovas.

"Kas tai - nenumatytos aplinkybės, kurias kuo kruopščiausiai turi ištirti ir Irakas, ir Amerika, ar provokacija, surengta siekiant įtraukti Rusiją į šį konfliktą?" - klausė D.Rogozinas.

REKLAMA

Rusija "iki paskutinės akimirkos darė viską, kad nedalyvautų šioje avantiūroje, tačiau kažkam, matyt, labai knieti įklampinti Rusiją iki ausų į šiuos kruvinus įvykius", - pabrėžė jis.

Tuo tarpu sekmadienį Jungtinių Valstijų armija pranešė, kad pirminiai tyrimai parodė, jog JAV vadovaujamos pajėgos nėra atsakingos už Irake įvykdytą išpuolį prieš Rusijos diplomatų vilkstinę, kurią apšaudžius nukentėjo keli žmonės.Katare įsikūrusios JAV karinės vadavietės išplatintame pareiškime teigiama, kad vilkstinei buvo smogta irakiečių kontroliuojamoje teritorijoje, kurioje tuo metu JAV ar Didžiosios Britanijos pajėgos neatlikinėjo jokių veiksmų."Pradiniai iš įvykio vietos gauti pranešimai parodė, kad incidento zonoje sąjungininkių pajėgos neatliko jokių veiksmų, - teigiama JAV Centrinės vadavietės išplatintame dokumente. - Atsižvelgiant į minimą (įvykio) vietą, manoma, kad incidentas įvyko teritorijoje, kurią kontroliuoja Irako režimas. Šio incidento tyrimas tęsiamas, ir daugiau jo detalių bus pateikta kaip įmanoma greičiau"."Interfax"-BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų