REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo narys nuosaikusis konservatorius Gediminas Vagnorius ketvirtadienį (04.24) pareiškė, kad žemės ūkio ministras turėtų atsistatydinti, nes Žemės ūkio ministerijos vykdoma politika pieno tiekėjų atžvilgiu gali turėti neigiamos įtakos referendumo dėl Lietuvos narystės Europos Sąjungoje rezultatams.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak G. Vagnoriaus, paskelbęs, kaip ūkininkams bus paskirstyti 52 mln. litų tiesioginių išmokų, žemės ūkio ministras Jeronimas Kraujelis kaimo žmones supriešino itin lemtingo Lietuvai įvykio išvakarėse. Parlamentaro teigimu, nuskriausti žemdirbiai jų reikalavimų nepaisančiai valdžiai gali atsakyti pavojingiausiu būdu - neateiti į referendumą.

REKLAMA

Anot G. Vagnoriaus, ūkininkų nepasitikėjimą valdžia provokuojantis ministras turėtų atsistatydinti.

"Reikia apsispręsti, kas geriau - žemdirbių problemų nesprendžiantis ministras ar Lietuvos ateitis", - Seime surengtoje spaudos konferencijoje sakė G. Vagnorius.

Jis taip pat siūlė Vyriausybei ES referendumo išvakarėse panaudoti Stabilizavimo fondo lėšas žemdirbiams nuraminti.

Ketvirtadienį G. Vagnorius kreipėsi į Konkurencijos tarybą prašydamas išnagrinėti ir įvertinti, ar žemės ūkio ministro balandžio 16 dienos įsakymas dėl 52 mln. litų paskirstymo ūkininkams neprieštarauja konkurencijos principams.

REKLAMA
REKLAMA

Minėtas ministro įsakymas numato, kad pieno gamintojams, turintiems ne daugiau kaip 4 karves, iki gegužės 30 dienos bus išmokėta po 46 litus už kiekvieną karvę, o laikantiems 5 ir daugiau karvių - po 46 litus už nekontroliuojamą karvę ir po 344 litus už kontroliuojamą karvę.

G. Vagnorius tvirtina, kad toks ministerijos sprendimas yra diskriminuojantis ir neteisingas ne daugiau kaip 4 karves turinčių ūkininkų atžvilgiu.

"Jiems skirtos išmokos dešimteriopai mažesnės nei tiems, kurie turi 5 ir daugiau karvių, todėl tai sukuria blogesnes konkurencijos sąlygas", - BNS teigė G. Vagnorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis taip pat siūlė remti lietuviškų maisto produktų eksportą ir taip padėti žemdirbiams realizuoti savo produkciją.

"Kodėl nesekama Lenkijos pavyzdžiu, kur prieš referendumą buvo skirta lėšų ūkininkams ir sudarytos palankios sąlygos eksportuoti savo produkciją?" - klausė G. Vagnorius.

Buvęs premjeras taip pat priekaištavo žemės ūkio ministrui, kad jis dėl papildomų lėšų žemdirbiams skyrimo nė karto nesikreipė į Seimo Biudžeto ir finansų komitetą.

Žemės ūkio ministerijos duomenimis, vidutinė pieno supirkimo kaina 2003 metų kovą, palyginti su tuo pačiu 2002 metu laikotarpiu, sumažėjo nuo 634,7 lito už toną iki 446,5 lito už toną, arba 29,7 procento.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų