REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas ketvirtadienį (04.10) sudarė parlamentinę komisiją, kuri tirs, ar vidaus reikalų ministro Juozo Bernatonio kaltinimai policijos generaliniam komisarui Vytautui Grigaravičiui, esą su jo žinia buvo neteisėtai renkama informacija apie aukštus vidaus reikalų sistemos pareigūnus, yra pagrįsti, o jo nušalinimas nuo pareigų - teisėtas.

REKLAMA
REKLAMA

Dešimties narių komisijai vadovaus Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas socialdemokratas Aloyzas Sakalas. Komisijai pavesta ne vėliau kaip per mėnesį pateikti išvadas Seimui, o Vyriausybei bei šalies prezidentui siūloma "susilaikyti nuo sprendimų policijos generalinio komisaro atžvilgiu", kol tyrimo komisija nepateiks savo išvadų. Komisija į pirmąjį posėdį ketina susirinkti kitos savaitės pradžioje, pirmadienį.

REKLAMA

Tačiau premjeras Algirdas Brazauskas komisijos sudarymo išvakarėse žiniasklaidai sakė, kad jo vadovaujama Vyriausybė jau šį penktadienį priims sprendimą siūlyti prezidentui Rolandui Paksui atleisti iš pareigų V. Grigaravičių.

Ketvirtadienį Seime premjeras pareiškė, esą turimi įrodymai leidžia priimti sprendimą nedelsiant. Tačiau jis teigė, kad ministro J. Bernatonio pateikta informacija esanti konfidenciali ir pasisakė prieš tai, kad ji būtų paviešinta.

REKLAMA
REKLAMA

Su tokia nuomone nesutiko Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas, pareiškęs, kad generaliniam komisarui sunkūs kaltinimai buvo mesti viešai, todėl ir tų kaltinimų įrodymai turi būti pateikti viešai. Jis taip pat paragino premjerą susilaikyti nuo siūlymų atleisti generalinį komisarą, kol nebus baigtas tyrimas. "Manyčiau, jog Vyriausybei būtų protingiau atsižvelgti į tokį siūlymą", - sakė parlamentinės tyrimo komisijos pirmininkas A. Sakalas.

Pirmadienį J. Bernatonis žiniasklaidai pareiškė, kad su generalinio prokuroro žinia neteisėtai buvo renkami duomenys apie aukštus vidaus reikalų sistemos pareigūnus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Generalinis komisaras šiuos įtarimus kategoriškai atmetė. "Aš kategoriškai neigiu, kad tai buvo daroma su mano žinia. Nesu davęs pavedimo nė vienam policijos pareigūnui ar tarnybai rinkti informaciją apie politikus ar policijos pareigūnus", - ketvirtadienį po susitikimo Seime su Teisės ir teisėtvarkos komiteto nariais pareiškė V. Grigaravičius.

Tačiau jis neatmetė galimybės, kad tokius veiksmus policijos pareigūnai galėjo atlikti savavališkai. Generalinis komisaras teigė, kad jis nėra supažindintas su VR ministro turima informacija.

REKLAMA

J. Bernatonis po susitikimo su prezidentu Rolandu Paksu trečiadienį savo potvarkiu laikinai nušalino nuo pareigų V. Grigaravičių ir paskyrė jam neeilinę atestaciją. V. Grigaravičius atsisakė dalyvauti ketvirtadienį paskirtoje neeilinėje atestacijoje dėl, jo teigimu, pažeidžiamų teisės aktų.

LNK televizijos laidoje "Žodžio laisvė" generalinis komisaras patvirtino, kad šalies prezidentas siūlė jam parašyti pareiškimą atsistatydinti savo noru, tačiau jis atisakęs tai daryti.

Ketvirtadienį vidaus reikalų ministrą ir generalinį komisarą išklausę parlamentinio Teisės ir teisėtvarkos komiteto nariai rekomendavo jiems "susilaikyti nuo politinių komentarų, kol bus baigtas komisijos darbas".

REKLAMA

Komitetas taip pat rekomendavo nespręsti generalinio komisaro atleidimo klausimo iki parlamentinės komisijos išvadų.

Ketvirtadienį Policijos profesinė sąjunga kreipėsi į šalies aukščiausius vadovus pareikšdama, kad konfrontacija tarp vidaus reikalų ministro ir policijos generalinio komisaro destabilizuoja padėtį visoje vidaus reikalų sistemoje.

BNS žiniomis, šiomis dienomis pareiškimą išeiti iš darbo parašė maždaug 10 metų kriminalinei policijai vadovavęs Visgirdas Telyčėnas.

Ketvirtadienį atsistatydinimo pareiškimus parašė dar du aukšto rango kriminalinės policijos pareigūnai - Kriminalinės policijos biuro (KPB) Organizuoto nusikalstamumo tyrimo tarnybos vyriausiasis komisaras Jurijus Milevskis ir KPB Operatyvinės veiklos tarnybos vyresnysis komisaras Vytautas Radžiūnas.

Spaudoje skelbta, kad atleidus iš pareigų V. Grigaravičių, iš darbo ketina pasitraukti apie 40 policijos pareigūnų. Vidaus reikalų ministras J. Bernatonis ketvirtadienį parlamentarus tikino, kad tokia informacija "neatitinka tikrovės".

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų