REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daugiausiai mandatų sostinės taryboje turintys, bet Vilniaus mero rinkimus pralaimėję liberalai piktinasi, kad užkulisiniais aukščiausių valdžios pareigūnų susitarimais buvo ignoruota rinkėjų valia.

REKLAMA
REKLAMA

Mero rinkimus laimėjusi penkių partijų - socialdemokratų, socialliberalų, liberaldemokratų, Lietuvos rusų sąjungos ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos - koalicija, Lietuvos liberalų sąjungos (LLS) valdybos nario parlamentaro Eligijaus Masiulio nuomone, "nusišluostė batus" į rinkėjų valią.

REKLAMA

Praėjusį gruodį vykusiuose savivaldybių tarybų rinkimuose ligšiolinio sostinės mero Artūro Zuoko vadovaujama liberalų ir moderniųjų krikščionių demokratų koalicija 51 vietos taryboje iškovojo daugiausiai - 18 mandatų, tačiau liko be valdžios.

Vilniaus meru buvo išrinktas minėtų penkių partijų iškeltas socialdemokratas Gediminas Paviržis.

Liberalų nuomone, jo pergalę nulėmė partijų "užkulisiniai susitarimai", kuriuose dalyvavo aukščiausi šalies vadovai.

REKLAMA
REKLAMA

Nors Lietuvos lenkų rinkimų akcija (LLRA) anksčiau buvo pasirašiusi susitarimą paremti A. Zuoko kandidatūrą, mero rinkimo išvakarėse ji savo nuomonę pakeitė ir parėmė G. Paviržį.

"Lietuvos politinėje sistemoje subrendo nauja koalicija, kurią galime pavadinti prezidento ir premjero koalicija", - spaudos konferencijoje teigė E. Masiulis.

Prezidentas Rolandas Paksas anksčiau vadovavo Liberalų demokratų partijai, premjeras Algirdas Brazauskas yra valdančiosios Lietuvos socialdemokratų partijos lyderis.

Spaudos konferencijoje Seime dalyvavęs A. Zuokas pareiškė nuogąstavimų, kad daugiausiai mandatų sostinėje laimėjusios politinės jėgos nustūmimas nuo valdžios gali demoralizuoti rinkėjus, sumažinti jų motyvaciją dalyvauti balsavimuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Turiu omeny gegužės 10-11 dieną numatytą referendumą dėl narystės Europos Sąjungoje. Šie visi veiksmai kelia grėsmę, kad visuomenė nusivils valdžia ir jos motyvacija dalyvauti referendume bus mažesnė", - sakė A. Zuokas.

Savo ruožtu jis paragino rinkėjus ateiti balsuoti į referendumą, nes tik "buvimas ES gali garantuoti išklibusių teisinės valstybės pamatų sutvirtinimą".

Nepaisant pralaimėjimo, Vilniaus mieste liberalai teigia neketiną "dejuoti ir verkti".

"Šiandien mes jaučiame nusivylimą, bet ir turime sveiko užsispyrimo toliau dirbti", - sakė Gintaras Steponavičius.

REKLAMA

Pasak jo, liberalai sieks, kad ateityje būtų įteisinti tiesioginiai merų rinkimai, o artimiausiu metu priims sprendimą, ar kreiptis į teismą dėl Vilniaus mero rinkimų rezultatų teisėtumo.

Renkant sostinės merą balsavime dalyvavo ir trys Seimo nariai Vladimiras Orechovas, Vasilijus Fiodorovas ir Eduardas Šablinskas. Praėjusį gruodį Konstitucinis Teismas konstatavo, kad Seimo narių pareigos nesuderinamos su savivaldybių tarybų narių pareigomis.

A. Zuokas spaudos konferencijoje teigė kol kas neapsisprendęs, ar kels savo kandidatūrą birželį numatytuose naujų Seimo narių rinkimuose į atsilaisvinusias keturias vietas parlamente.

"Pirmiausia mane domina Vilniaus miestas. Jaučiu atsakomybę už pradėtus darbus ir noriu, kad jie būtų tęsiami", - pažymėjo jis.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų