REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentas Rolandas Paksas dar neapsisprendė, ką daryti su Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) įstatymo pataisa, leidžiančia iš rinkėjų sąrašų išbraukti į užsienį išvykusius piliečius.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusį antradienį Seimo priimta pataisa įpareigoja VRK iš rinkėjų sąrašų išbraukti "iš rinkimų, referendumo apylinkės į užsienį išvykusius rinkėjus".

REKLAMA

Politikai nuogąstauja, jog gegužės 10-11 dieną rengiamas referendumas dėl narystės Europos Sąjungoje (ES) gali neįvykti, jeigu į jį neateis pakankamai rinkėjų.

Po Prezidentūroje trečiadienį vykusio susitikimo su Seimo frakcijų atstovais, teisininkais ir VRK pirmininku Zenonu Vaigausku prezidento patarėja Dalia Kutraitė-Giedraitienė žurnalistams sakė, kad prezidentas nutarė dar svarstyti pataisą.

Prezidento spaudos tarnyba pranešė, kad sprendimą šalies vadovas priims "artimiausiu metu".

Konservatorė Rasa Juknevičienė žurnalistams teigė supratusi, kad prezidentas vetuos įstatymo pataisą, nes jai pasirašyti jau turėjo pakankamai laiko.

REKLAMA
REKLAMA

"Ko gero, Lietuvos sėkmę ar nesėkmę lems ne žmonių valia, bet grynai techniniai dalykai. Yra apie 200 tūkst. žmonių, kurių fiziškai Lietuvoje nėra ir jie negali pareikšti savo nuomonės", - sakė R. Juknevičienė.

Konservatorės teigimu, jei nebus priimta pataisa, 1 ar 2 proc. rinkėjų gali nulemti referendumo baigtį.

"Belieka vienas dalykas - prašyti visų tų, kurie už Lietuvos sėkmę, kad jie būtinai ateitų ir dar atsivestų visus savo gimines, artimuosius, pažįstamus, tetas, dėdes, senelius, padirbėtų per pusantros savaitės, kad mūsų pilietinė visuomenė įveiktų šitas technines kliūtis, kurias sudarė patys politikai", - sakė R. Juknevičienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau konstitucinės teisės specialistė Lietuvos žmogaus teisių centro vadovė Toma Birmontienė teigė, kad iš visų konstitucinių teisių politinės žmogaus teisės yra svarbiausios, o pataisa, kuria siūloma išbraukti iš rinkėjų sąrašų išvykusius žmones, prieštarauja Konstitucijai.

T. Birmontienės teigimu, nėra kitų rinkimų teisės ir jos įgyvendinimo apribojimų, negu nustatyta Konstitucijoje. Pagal Konstituciją rinkimų teisę turi piliečiai, kuriems rinkimų dieną yra sukakę 18 metų. Rinkimuose nedalyvauja piliečiai, kurie teismo pripažinti neveiksniais.

REKLAMA

Be to, teisininkės teigimu, Konstitucija laiduoja ir teisę laisvai išvykti į užsienį.

"Kelias nėra Konstitucija grįstas, nėra teisėtas, nėra pakankamo pagrindo, be to, ir pasekmės yra labai prastos", - apie VRK pataisą sakė T. Birmontienė.

"Pagal sudarytus rinkėjų sąrašus mes spręsime, koks procentas Lietuvos piliečių dalyvavo rinkimuose. Taigi jei mūsų bus netikslūs sąrašai, tai ir tas procentas visada kels abejonių", - sakė T. Birmontienė.

Liberaldemokratas Henrikas Žukauskas žurnalistams sakė, kad pataisoje nėra numatytas mechanizmas, kokius žmones laikyti išvykusiais į užsienį. Pasak H. Žukausko, "gal tas žmogus sodo namelyje".

REKLAMA

VRK vadovas pažymėjo, kad prezidentui nusprendus pasirašyti įstatymą, VRK bus pajėgi sudaryti sąrašus, nors tai būtų nelengva, nes 18 tūkst. apylinkių komisijos narių turėtų eiti pas rinkėjus, pildyti specialias formas ir įveikti kitus sunkumus.

VRK pirmininko teigimu, jei prezidentas nuspręstų, kad prieš pat rinkimus rinkėjų sąrašų sudarymo metodikos nereikėtų keisti, rinkėjų sąrašai liktų, kokie yra.

"Mano supratimu, rinkėjų sąrašai yra pakankamai tikslūs, nors juos kai kas kritikuoja, bet didžiausia mūsų sąrašų ypatybė tai, kad jie yra skaidrūs. Kiekvienas mato, kas tuose sąrašuose yra, kiek yra rinkėjų", - sakė Z. Vaigauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pataisa Seime buvo priimta, nepaisant Seimo Teisės departamento išvados, kad tokia formuluotė leistų į užsienį išvykusius rinkėjus išbraukti iš visų rinkėjų sąrašų.

Manoma, kad į užsienį nuo nepriklausomybės atkūrimo išvyko 150-200 tūkst. Lietuvos piliečių, kurių dauguma nėra deklaravę apie savo išvykimą.

Pagal Referendumo įstatymą, referendumas laikomas įvykusiu, jeigu jame dalyvauja ne mažiau kaip pusė visų šalies rinkėjų.

Pastaruosiuose prezidento ir savivaldybių tarybų rinkimuose dalyvavo 53 proc. rinkėjų.

Šiuo metu, VRK duomenimis, rinkėjų sąraše yra 2,6 mln. asmenų. Galutinį rinkėjų sąrašą VRK ketina patvirtinti gegužės 3 dieną.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų