REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo užsienio reikalų komiteto pirmininkas Gediminas Kirkilas nemano, jog Europos Sąjungos (ES), Rusijos bei Lietuvos derybos dėl Rusijos piliečių tranzito per Lietuvos teritoriją pateko į aklavietę ir yra įsitikinęs, jog susitarimą pavyks pasiekti.

REKLAMA
REKLAMA

"Aš nemanau, kad derybos pateko į aklavietę. Jos kaip tik šiek tiek pasistūmėjo į priekį", - Eltai sakė Seimo narys.

REKLAMA

Anot jo, buvo ypač svarbu pasakyti Rusijai, jog vadinamojo "realaus laiko" režimo nebus, nes tai prieštarauja Šengeno sutarčiai.

Pagal "realaus laiko" principą, iš geležinkelio kasų Rusijos atstovai interneto tinklu susisiektų su Lietuvos duomenų bazėmis, kuriose gautų patvirtinimą, ar galima keliautojui parduoti bilietą. Nei ES, nei Lietuva nesutinka su tokiu siūlymu, tačiau Rusija pageidauja, kad dokumentų tikrinimas neužtruktų ilgesnį laiką.

REKLAMA
REKLAMA

G. Kirkilo manymu, Rusija tik "toliau mėgina mūsų pozicijos tvirtumą".

"Tai yra tik derybinis manevras - ne daugiau", - tvirtino Seimo narys.

Jis neabejoja, kad Rusija nusileis ir sutiks su anksčiau pasiektu susitarimu, tačiau tai bus padaryta tik "pačią paskutinę minutę".

Antradienį iš trišalių - ES, Rusijos bei Lietuvos - derybų Briuselyje sugrįžęs Užsienio reikalų ministerijos sekretorius Darius Jurgelevičius Eltai pabrėžė, jog susitarimas su Maskva turi atitikti "tris pagrindinius principus".

Anot jo, susitarimas turi atitikti Šengeno susitarimą bei ES ir Rusijos bendrą lapkričio mėnesio pareiškimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Taip pat turi būti išsaugota visiškai suverenios Lietuvos teisė kontroliuoti visų asmenų, vykstančių per jos teritoriją, galimybė", - sakė D. Jurgelevičius.

Lapkričio mėnesį Rusijos ir ES vadovai pritarė planui, pagal kurį nuo šių metų liepos 1-osios tranzitu per Lietuvą vyksiantys Rusijos piliečiai privalės turėti supaprastintus kelionės dokumentus, kuriuos gauti bus paprasčiau nei vizas. Be to, sutarta, jog Rusija ratifikuos sienos su Lietuva sutartį, pasirašytą dar 1997 metais, bei pasirašys readmisijos susitarimą.

REKLAMA

Jau nuo vasario 1-osios per Lietuvą vykstantiems Rusijos piliečiams nebegalioja Sovietų Sąjungos pasai, kuriuose nėra Rusijos pilietybę patvirtinančio antspaudo, taip pat kariniai bilietai bei vaikų gimimo liudijimai, jei jie keliauja be tėvų.

Tokia tvarka įvedama siekiant, kad Rusijos gyventojų tranzitas per Lietuvą nesutrukdytų šaliai įsijungti į Šengeno erdvę. Planuojama, jog tai turėtų įvykti 2007 metais.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų