REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Artėjanti Lietuvos narystė Europos Sąjungoje didina investuotojų susidomėjimą Vilniaus senamiesčiu.

REKLAMA
REKLAMA

"Šiuo metu daugelis žmonių nori investuoti pinigus ir investicija į senamiestį yra patraukli dėl galimybės butą nuomoti ir gauti pajamas. Nuo Naujųjų metų tokį didelį susidomėjimą senamiesčiu galima susieti su Lietuvos stojimu į Europos Sąjungą, kadangi daugelis investuotojų tikisi, kad į Lietuvą dirbti atvažiuos daug specialistų iš užsienio ir jiems reikės būsto", - pažymi "Ober Haus" nekilnojamojo turto ekspertai.

REKLAMA

Tačiau ekspertai įspėja, kad investuojant į senamiesčio butus reikia atkreipti dėmesį į pirkimo ir nuomos kainą. Pastaruoju metu butų pasiūla nuomai labai didelė, o paklausa šiek tiek mažėja, dėl to nuomos kainos taip pat mažesnės, palyginti su prieš ketverius metus buvusiomis kainomis.

Ekspertai prognozuoja, kad įstojus į Europos Sąjungą nuomos kainos kils. Šiuo metu senamiesčio butų kainos yra pakilusios 10 proc., palyginti su 2002 metų kainomis, tačiau jos pakilo išskirtinai tik tiems butams, kurie nepriekaištingai tinka nuomai, o likusiųjų butų kainos lieka stabilios.

REKLAMA
REKLAMA

Nekilnojamojo turto rinkoje jaučiamas ne tik padidėjęs susidomėjimas butais, bet ir namais bei žemės sklypais.

Naujos kaip ir senos statybos butų kaina labiausiai priklauso nuo rajono, buto ploto. Vieno kvadratinio metro kaina svyruoja nuo 1600 Lt iki 4000 Lt. Pigiausi naujos statybos butai yra miegamuosiuose rajonuose, brangiausi - Centre. Tačiau naujos statybos butų pirkėjai jau vis dažniau renkasi geresnį rajoną, didesnio ploto butą. Didesnę butų paklausą, anot ekspertų, galėjo nulemti ir palanki būsto kreditavimo politika, juolab kad šią paslaugą teikia vis daugiau bankų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu labiausiai ieškoma 1-2 kambarių senos statybos butų, tačiau to negalima pasakyti apie naujos statybos butus, nes tiek vieno, tiek trijų ar keturių kambarių naujų butų paklausa panaši.

Žvelgiant į modernių biurų rinką galima teigti, kad pastaruoju metu ši rinka vis labiau įsibėgėja ir įgyja naujų tendencijų. Tą gali patvirtinti ir statistika. Palyginti su 2002 metų pradžia, iki šių metų balandžio 1 dienos Vilniaus mieste modernių biurų plotas padidėjo daugiau nei 22 tūkst. kv. metrų. O iki šių metų pabaigos rinka pasipildys dar mažiausiai 16 tūkst. kv. metrų modernaus biurų ploto.

REKLAMA

2004 metais prognozuojamas dar didesnis biurų pasiūlos augimas. Iki kitų metų pabaigos modernių biurų pasiūla turėtų pasipildyti ne mažiau kaip 60 tūkst. kv. metrų. Didžiausią numatomos ateities pasiūlos dalį turėtų sudaryti stambūs verslo kompleksai abipus Neries upės: Vilniaus miesto savivaldybės ir UAB "Hanner" dangoraižiai Konstitucijos prospekte, biurų patalpos UAB "Ranga IV" numatomame statyti administraciniame-komerciniame komplekse (Verslo ir politikos centre) Gynėjų gatvėje, netoli Seimo rūmų kairiajame Neries upės krante.

REKLAMA

Ekspertai atkreipia dėmesį, kad visų būsimų projektų bendras bruožas yra nuomos kaina, kuri turėtų neviršyti 40-45 litų už kvadratinį metrą per mėnesį. Atsižvelgiant į tai, kad didžioji modernių biurų pasiūlos dalis buvo "nutaikyta" į šiek tiek brangesnį biurų rinkos segmentą (nuomos kaina - apie 50-60 Lt/kv.m per mėnesį), galima teigti, kad dėmesys krypsta į pigesnių biurų nišą.

Individualių ir blokuotų namų rinka išlieka stabili. Šiuo metu labiausiai perkami naujesnės statybos arba rekonstruoti apie 150-200 kv. m. bendro ploto namai su 3-10 arų žemės sklypu. Dažniausiai domimasi namais, kuriuos galima šildyti ir dujomis, ir kietu kuru.

Žemės sklypų rinkoje šiais metais jaučiamas didelis pagyvėjimas. Didžiausią paklausą turi žemės sklypai nuo 10 iki 15 arų dydžio, su visomis komunikacijomis, esantys iki 15 km nuo miesto centro.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų