REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje žmogaus socialinės raidos indeksas padidėjo nuo 0,808 punkto iki 0,824 punkto - mūsų šalis šiais metais pagerino savo pozicijas aukšto indekso šalių grupėje ir kartu su įstojimu į Europos Sąjungą (ES) taps šalimi donore, finansuosiančia mažiau išsivysčiusių šalių plėtrą.

REKLAMA
REKLAMA

Jungtinių Tautų vystymo programos (JTVP, angl. UNDP) duomenimis, mūsų šalis užima 45 vietą tarp 175 vertintų pasaulio valstybių, t.y. buvo keturiomis vietomis aukščiau nei prieš metus. Į tą pačią grupę patekusios Estijos vieta yra 41, o kaimyninės Latvijos - 50.

REKLAMA

"Stodami į ES prisiėmėm įsipareigojimus dalyvauti plėtros pagalboje, kuriai Sąjunga per metus skiria apie 29 mlrd. eurų. Iš įmokų, kurias Lietuva mokės ES, 4 proc. bus skiriami plėtros pagalbai", - antradienį (07.08) spaudos konferencijoje per šių metų žmogaus socialinės raidos rodiklio pristatymą sakė užsienio reikalų viceministras Vincas Paleckis.

Pasak jo, iki šiol Lietuva šiam tikslui per metus skirdavo apie 12 mln. litų, tačiau ne grynais pinigais, o kita pagalba - mokymais, ekspertizėmis, patyrimo perdavimu.

REKLAMA
REKLAMA

Žmogaus socialinės raidos rodiklis yra suvestinis matas. Jis matuoja vidutinius šalies laimėjimus pagal vidutinę būsimo gyvenimo trukmę, raštingumo lygį, bendrą siekiančių išsilavinimo koeficientą ir bendrąjį vidaus produktą (BVP).

Šiemet Lietuvos socialinės žmogaus raidos indeksas išaugo smarkiai - jai pavyko padaryti tokį šuolį, kokį pernai padarė Estija. Pagrindinė priežastis, kodėl Lietuva sąraše yra žemiau nei Estija, yra ta, kad Estijos BVP vienam gyventojui pagal perkamosios galios paritetą JAV doleriais yra 10,17 tūkst., o Lietuvos - 8,47 tūkst. JAV dolerių. Tačiau Lietuva pagal BVP vienam gyventojui vejasi Estiją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos žmogaus socialinės raidos indeksas šiemet išaugo 0,016 punkto - daugiausiai iš visų į ES stojančių Europos valstybių. Kadangi pernai Lietuvos BVP išaugo 6,7 proc., UNPD prognozuoja, kad kitais metais Lietuvos žmogaus socialinės raidos indeksas vėl pakils, bet jos laukia išbandymas - padidinti ir gyvenimo trukmės rodiklį. Anot UNDP, visos trys Baltijos šalys dar turi erdvės raštingumo, gyvenimo trukmės ir BVP rodiklių kilimui.

Pirmąją vietą tarp vertintų pasaulio valstybių pagal žmogaus socialinės raidos indeksą užima Norvegija, po jos rikiuojasi Islandija, Švedija, Australija ir Nyderlandai. JAV teko 7-a, o Didžiajai Britanijai, Prancūzijai ir Vokietijai, atitinkamai 13, 17 ir 18 vietos. Rusija pateko į grupę su vidutiniu indeksu ir buvo 63 pasaulio valstybių sąraše.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų