REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje švenčiama daug įvairių tautinių švenčių. Tačiau ar jos “užkabina” daugumą lietuvių? O gal tai yra tik dar viena laisva diena? Intelektualai ir inteligentai kalba, kad reikia saugoti lietuvišką tapatybę, tačiau ar yra ką saugoti? Ar yra tautinių mitų ir simbolių, kuriais tikime? Apie tai bus diskutuojama šiandien (07.09) “Spaudos klubo” laidoje.

REKLAMA
REKLAMA

Ar dar turime tautinę tapatybę?

Paradoksalus dalykas - sociologiniai tyrimai rodo, kad lietuviai mažiausiai Europoje didžiuojasi savo valstybe. Tautiniai simboliai, dėl kurių Sąjūdžio metais daugelis buvo pasiryžęs aukotis, šiandien jau daugeliui lietuvių yra bereikšmiai. Ar dar turime mitų, pasakojimų, kuriais tikime kaip tauta, kurie padėtų išlikti? Jei turime, tai kas jie? Ar galime juos įvardyti? Pagaliau ar reikia kalbėti apie tautinę tapatybę, ar apie pilietiškumą? Juk Lietuvoje, be lietuvių, gyvena dar ir kitų tautybių atstovai.

REKLAMA

Daugelis jaunų žmonių išvažiuoja į užsienio šalis ne tam, kad mokytųsi ar užsidirbtų ir sugrįžtų į Lietuvą. Jie trokšta išvažiuoti visam laikui ir pamiršti Lietuvą. Kodėl taip atsitiko, kad būtent nepriklausomos Lietuvos laikotarpiu tautiškumas sumenko? Kokios priežastys tai lėmė?

Globalizacija - naikina tautinę tapatybę ar padeda jai išlikti?

Lietuvoje labai dažnai iškeliami neigiami globalizacijos padariniai - esą ji naikina tautinę tapatybę, niveliuoja visas tautas. Vienas iš euroskeptikų argumentų buvo lietuvybės išsaugojimas. Tačiau ar iš tikrųjų taip yra? Ar tikrai Europa sunaikins nacionalines tapatybes? Ar tikrai lietuviams gresia išnykimo pavojus? O gal kaip tik priešingai - tik Europoje galėsime daug geriau puoselėti tautiškumą nei iki šiol?

REKLAMA
REKLAMA

Saugoti ar perkurti tapatybę?

Ką galima daryti? Vieni sako, kad reikia bet kokiomis sąlygomis saugoti tokią lietuvybę, kokią gavome iš tarpukario Lietuvos. Tačiau ar tai įmanoma šiuolaikiniame pasaulyje? Gal teisus filosofas bei sociologas Zygmuntas Baumanas, raginantis tapatumą suvokti ne kaip paveldėtą ar vienąkart įgytą dalyką, bet kaip nuolatinį tapatinimosi procesą?

Tiesioginę “Spaudos klubo” laidą žiūrėkite per Lietuvos televiziją 21.00 val.

Laidos autorius ir vedėjas - Audrius Siaurusevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų