REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos verslo magnatai paskelbtame antrame kreipimesi į prezidentą Vladimirą Putiną ragina jį pareikšti savo aiškią nuomonę dėl posovietinio laikotarpio privatizacijos. Tam skatina dabar vykstantis teisminis tyrimas dėl naftos milžinės "Jukos".

REKLAMA
REKLAMA

Kreipimąsi išspausdino dienraštis "Kommersant". "Jukos" vadovas Michailas Chodorkovskis yra pareiškęs, kad kompanija esanti pakankamai stipri ir atsilaikys prieš visus teisminius kaltinimus. Jie prasidėjo, kai buvo suimtas vienas pagrindinių "Jukos" akcininkų ir asmeninis M. Chodorkovskio sąjungininkas Platonas Lebedevas.

REKLAMA

Manoma, kad pagrindinis teisėsaugos taikinys yra turtingiausias Rusijos asmuo ir V. Putino oponentų rėmėjas M. Chodorkovskis.

Teismas trečiadienį (07.23) nuspręs, ar paleisti "Jukos" akcininką P. Lebedevą. Jis buvo sulaikytas liepos pradžioje dėl kaltinimų, susijusių su 1990 m. privatizacijos sandoriu.

1990 m. vykusios privatizacijos metu keletas Rusijos verslininkų tapo milijardieriais. Dabar, vykstant teisminiams ginčams, iškilo klausimas, ar iš tikrųjų reikia visus tų metų privatizavimo sandorius nuodugniai peržiūrėti.

REKLAMA
REKLAMA

Minėtą kreipimąsi taip pat pasirašė žmogaus teisių gynėjai. Tai buvo antrasis kreipimasis į Kremliaus vadovą. Jame prašoma sudaryti "socialinį paktą", kuris įtvirtintų pastarojo permainų dešimtmečio pokyčius ir suvienytų visuomenę. Tačiau, kaip ir pirmajame laiške Rusijos prezidentui, taip ir šiame, tiesiogiai neužsimenama apie "Jukos" bendrovę ir su ja susijusius dabartinius įvykius.

Pagal siūlomo pakto nuostatas, valstybė turėtų prisiimti atsakomybę už šalyje įvykusių pokyčių rezultatus bei užtikrinti demokratinių institucijų apsaugą, teigiama laiške. Verslo bendrijoms siūloma būti atsakingoms už socialinę ir dorovinę sritis, vykdyti skaidrią veiklą, priešintis korupcijai ir mokėti mokesčius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rusijos ekonomikos ministras Germanas Grefas palaiko Vyriausybės nusistatymą atsisakyti bet kokio privatizacijos peržiūrėjimo. Tačiau dienraščiui "Vedemosti" jis teigė, kad "tarp istorijos peržiūrėjimo ir nusikaltimų tyrimo nėra nubrėžtos ryškios ribos". "Jeigu privatizacijos procesas buvo atliktas vykdant nelegalius veiksmus, niekas nesustabdys jų tyrimo, kol pasibaigs terminas", - pareiškė ministras, turėdamas omenyje Rusijos įstatymų numatomą dešimties metų senaties terminą.

“Reuters”-ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų