REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tarptautinėse taikos įtvirtinimo pajėgose Irake dalyvaujantys Lietuvos taikdariai negali kištis į šalies vidaus klausimų sprendimą, tačiau visomis išgalėmis padės stabilizuoti vidaus padėtį ir užkirsti kelią smurto proveržiams.

REKLAMA
REKLAMA

Tai BNS pirmadienį (07.21) sakė Lietuvos krašto apsaugos viceministras Jonas Gečas, komentuodamas pirmadienį Pietų Irake įvykusį incidentą, kai vietos gyventojai per riaušes pradėjo veržtis į Lietuvos taikdarių saugomą objektą.

REKLAMA

Kaip BNS sakė Lietuvos kariuomenės Lauko pajėgų vadovybės Operacijų valdymo centro viršininkas majoras Gediminas Jurčiukonis, pirmadienį prie lietuvių taikdarių saugomo administracinio pastato Kurnos mieste susirinkę vietos gyventojai protestavo dėl vietos valdžios jiems kelis mėnesius neišmokamų atlyginimų.

Pasak karininko, civilių gyventojų nepasitenkinimui pasiekus kritinę ribą, jie pradėjo veržtis į saugomą perimetrą. Lietuvos taikdariams buvo duotas įsakymas išstumti protestuotojus už posto ribų, kariai kelissyk iššovė į orą.

REKLAMA
REKLAMA

Majoro G. Jurčiukonio teigimu, į incidento vietą atvykus Kurnos merui, protestuotojai išsiskirstė.

Lietuvos televizijos parodytoje vaizdo medžiagoje apie incidentą vienas iš irakiečių teigė, kad jeigu gyventojų reikalavimai dėl atlyginimų nebus patenkinti, kitą kartą jie ateisią protestuoti apsiginklavę.

Majoro G. Jurčiukonio teigimu, incidento metu saugomame objekte buvo 32-34 Lietuvos kariai.

Pasak viceministro Jono Gečo, Irake nuolat vykstantys išpuoliai prieš sąjungininkų pajėgas rodo, kad "situacija nėra paprasta", todėl jau anksčiau įsakyta padidinti karių parengtį, ir incidentas Kurnoje nebuvo lietuviams netikėtas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Jau anksčiau sugriežtintas patruliavimas, sugriežtinta objektų apsauga, imtasi kitų papildomų saugumo priemonių", - sakė J. Gečas.

Didžiosios Britanijos atsakomybės zonoje Danijos sektoriuje Pietų Irake tarnauja 43 kariai iš Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Algirdo mechanizuotojo pėstininkų bataliono. Jų pagrindinė stovykla yra už 11 km į šiaurės vakarus nuo Kurnos miesto.

Lietuvių užduotis - svarbių objektų ir stovyklos apsauga ir patruliavimas.

Rugpjūčio pradžioje į Kerbelos miestą į pietvakarius nuo Bagdado išvyks maždaug pusšimtis Kunigaikštienės Birutės motorizuotojo pėstininkų bataliono karių, kuris tarnaus Lenkijos atsakomybės zonoje.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų