REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prie vieno iškiliausių Lietuvos poetų ir Kauno miesto garbės piliečio Bernardo Brazdžionio namo Kaune, Taikos prospekte, jo mirties metinių dieną atidengtas ir pašventintas paminklas.

REKLAMA
REKLAMA

"B. Brazdžionis visada buvo nelaisvės ir represijų nepalaužtos dvasios simbolis", - penktadienį (07.11) vykusioje paminklo atidengimo ceremonijoje kalbėjo kultūros viceministras Gintaras Sodeika.

REKLAMA

Paminklą pašventino Kauno arkivyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičius. Iškilmėse taip pat dalyvavo poeto artimieji, miesto valdžios ir išeivijos atstovai, kultūros veikėjai.

B. Brazdžioniui (1907-2002) skirtas paminklas yra maždaug pusantro metro aukščio - iš bronzos išlietas poeto galvos skulptūrinis atvaizdas stovi ant iš ketaus pagamintos kolonos.

Kaip BNS sakė paminklo autorė skulptorė Virginija Babušytė-Venckūnienė, iš pradžių B. Brazdžionio atminimui buvo planuota ant namo sienos atidengti memorialinę lentą. "Bet aš iškart pagalvojau, kad miesto garbės pilietis ir tautos šauklys nusipelno paminklo ir jį pastatėme arčiau gatvės esančioje vejoje, kad jį galėtų pamatyti kiekvienas praeivis", - kalbėjo menininkė.

REKLAMA
REKLAMA

Šiame name poetas gyveno prieš pasitraukdamas į JAV - 1936-1944 metais, čia apsistodavo ir grįžęs į Lietuvą 1991-2001 metais.

Kauno miesto savivaldybė paminklo sukūrimui bei aplinkos sutvarkymui skyrė 52 tūkst. litų.

Minint poeto mirties metines, Kaune vyksta ir daugiau renginių - penktadienį ant B. Brazdžionio kapo Petrašiūnų kapinėse buvo padėtos gėlės, šeštadienį Kauno arkikatedroje Lietuvos kunigai ir Kauno arkivyskupas metropolitas S. Tamkevičius aukos Mišias.

Poetas išleido apie 50 knygų ir poezijos rinkinių. Tarp jų - "Šaukiu aš tautą: piliakalnių balsai", "Meškiukas rudnosiukas", "Per pasaulį keliauja žmogus: rinktinė poezija", "Poezijos pilnatis", "Tarp žemės ir dangaus", "Šiapus ir anapus mūsų laiko" ir kitas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

B. Brazdžioniui 1993-iaisiais įteiktas Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Gedimino 3-ojo laipsnio ordinas, o 1998-aisiais - Gedimino 1-ojo laipsnio ordinas. Kauno miesto garbės piliečio vardas Lietuvos poezijos klasikui buvo suteiktas 1995 metais.

B. Brazdžionis mirė JAV 2002 metų liepą. Po kelių savaičių poeto palaikai buvo atvežti į Lietuvą ir palaidoti Kaune.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų