REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

"The Rolling Stones" dainininkui Mickui Jaggeriui (Mikui Džageriui), kuris milijonams savo gerbėjų yra tikras posakio "seksas, narkotikai ir rokenrolas" įsikūnijimas, šeštadienį (07.26) sukanka 60 metų, tačiau neatrodo, kad keturis dešimtmečius trunkanti jo karjera greitai baigsis.

REKLAMA
REKLAMA

1943 metų liepos 26-ąją Londono Dartfordo rajone gimusio Michaelo Philipo Jaggerio (Maiklo Filipo Džagerio), kurį karalienė įšventino į riterius ir kuris dabar Didžiojoje Britanijoje vadinamas seru Micku, ateitį nulėmė atsitiktinis susitikimas su vaikystės draugu gitaristu Keithu Richardsu (Kitu Ričardsu).

REKLAMA

Jei ne tas susitikimas, tai drovus, Dartforde į rytus nuo sostinės užaugęs vidurinės klasės atstovas Mickas, galimas dalykas, būtų tapęs ne rokenrolo legenda, o solidžiu žmogumi - tarkim, bankininku.

Bet paaiškėjo, kad Keithui ir Londono ekonomikos mokykloje tuomet studijavusiam M. Jaggeriui patinka ta pati muzika, kurią ir patys norėtų groti. Savo muzikinę karjerą abudu pradėjo grupėje "Little Boy Blue".

"The Rolling Stones" grupė susikūrė, kai Mickas ir Keithas susipažino su gitaristu Brianu Jonesu (Brajenu Džonsu). Šis ir pasiūlė grupės pavadinimą, kurį jam padiktavo amerikiečio muzikanto Muddy Watterso (Madžio Voterso) daina "Rollin' Stone Blues".

REKLAMA
REKLAMA

Naujoji komanda greitai įrašė reklaminę juostelę, bet EMI kompanija ją atmetė. Jaunieji muzikantai ieškojo menkiausios galimybės pasirodyti kuriame nors Londono klubų. Tais laikais jie dažniausiai grodavo amerikietiškus bliuzus. Klube "Crawdaddy Club", kuriame koncertavo aštuonis mėnesius, "The Rolling Stones" susilaukė pirmosios šlovės - buvo pastebėti.

"Crawdaddy Club" grupei savo paslaugas pasiūlė ir 19-metis prodiuseris Andrew Loogas Oldhamas (Endrius Lugas Oldhemas), įžvelgęs tas savybes, kuriomis "The Rolling Stones" skyrėsi nuo tuomet jau populiarių "The Beatles".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. L. Oldhamas muzikos spaudoje pradėjo aktyvią reklamos kampaniją šūkiu "Ar leistumėte savo dukteriai ištekėti už "The Rolling Stones" muzikanto?"

1963 metais Mickas, Keithas ir Brianas išleido pirmąjį albumą "The Rolling Stones", o 1964 metais pirmąją Britanijos hitparado eilutę užėmė net dvi jų dainos - "The Last Time" ir legendinė "(“I Can't Get No”) Satisfaction", kurias parašė M. Jaggeris ir K. Richardsas, dar labiau sustiprinę talentingų autorių įvaizdį 1966 metais pasirodžiusiu albumu "Aftermath".

Iki 1965-ųjų, išpopuliarėjus dainai "(“I can't get no”) Satisfaction" ir po sėkmingų pasirodymų Jungtinėse Valstijose, šiurkščių manierų M. Jaggeris sulaukė tikros šlovės. Jis ir jo maištingieji "The Rolling Stones" tapo pasaulinėmis žvaigždėmis. Visa kita, kaip jie sako, yra istorija.

REKLAMA

Tarp daugybės grupės hitų yra "Under my Thumb", "Let's Spend the Night Together", "Sympathy for the Devil" ir "Brown Sugar".

Grupei padėjo ir skandalas, kilęs 1965 metais, kai muzikantai buvo nubausti už chuliganizmą, kai rytiniame Londone nusišlapino ant degalinės sienos.

Grupė iki šiol didžiuojasi, kad jos įvaizdis kardinaliai skyrėsi nuo bitlų įvaizdžio. "Tuo metu, kai "The Beatles" siūlė susikabinti rankomis, "Stones" perėjo prie veiksmų ir tiesiai pareiškė: "praleiskim šią naktį kartu", - sakoma "Rolling Stones" tinklapyje.

REKLAMA

Iširus "The Beatles", 1970 metais nuo scenos dingo ir senas bitlų varžovas - "The Rolling Stones". Grupės muzikantai įkūrė savo kompaniją "Rolling Stones Records".

Daugybė popieriaus buvo sunaudota aprašinėjant grupės narių gyvenimą - B. Jonesas 1969 metais buvo rastas negyvas baseine, K. Richardsas 1977-aisiais buvo suimtas dėl kaltinimų heroino laikymu, - tačiau labiausiai "The Rolling Stones" garsino provokuojamu elgesiu garsėjantis M. aggeris.

"Dainuosiu tol, kol mano kūnas pradės byrėti, ir taip bus dar negreit", - 1974-aisiais sakė M. Jaggeris. Praėjo beveik trys dešimtmečiai, bet jo žodžiai ir šiandien būtų tiesa.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1985 metais M. Jaggeris sėkmingai pradėjo solinę karjerą - išleido albumą "She's the Boss" ir kartu su britų roko legenda Davidu Bowie (Deividu Būviu) parengė naują "Dancing in the Street" versiją, kurią atliko per koncertą "Live Aid".

Devintojo dešimtmečio viduryje į juos jau buvo žiūrima kaip į senstančius roko muzikantus, nenorinčius pagalvoti apie poilsį. Tačiau 1989-aisiais išleidę albumą "Steel Wheels" "Rolling Stones" paneigė visus gandus, kad grupė iširo, ir leidosi į didelio masto gastroles, kurių metu surengė daugiau kaip 115 koncertų visame pasaulyje. Į juos buvo atėję daugiau kaip šeši milijonai žmonių.

REKLAMA

1994 metais grupė gavo "Grammy" premiją už albumą "Voodoo Lounge".

Iš viso grupė yra išleidusi 40 albumų. Naujausias - "Forty Licks" - pasirodė 2002-aisiais, grupės 40-ojo jubiliejaus proga.

Tuo pačiu metu M. Jaggeris tęsė solinę karjerą ir įrašė dar tris albumus - "Primitive Cool" (1987), "Wandering Spirit" (1992) ir "Goddess in the Doorway" (2001).

M. Jaggeris garsus ne tik savo muzika, bet ir sugebėjimais pavergti gražuolių širdis. "Kol nepradėjau dainuoti, man išties būdavo sunku susirasti merginų. Gal buvau tiesiog drovus", - kartą sakė dainininkas.

REKLAMA

Tačiau jis nerimavo be reikalo. M. Jaggeris apsuko galvą dainininkei Marianne Faithfull (Merian Feitful) ir manekenei Chrissie Shrimpton (Krisi Šrimpton), 1971-aisiais vedė Nikaragvos grožio karalienę Biancą de Macias (Bjanką de Masias), o 1990-aisiais - manekenę iš Teksaso Jerry Hall (Džeri Hol).

Jis taip pat buvo siejamas su keliomis kitomis podiumų ir didžiojo ekrano žvaigždėmis, tokiomis, kaip Carla Bruni (Karla Bruni), Uma Thurman (Uma Turman) ir Elle Macpherson (El Makferson).

"Su namų šeimininkėmis nesirodau. Niekada to nedariau ir nedarysiu", - yra sakęs M.Jaggeris, kuris susilaukė septynių vaikų nuo keturių moterų ir jau turi du vaikaičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sulaukęs 60-ies ir išvagotas raukšlių M. Jaggeris daugeliui moterų kažkodėl vis tiek yra vienas seksualiausių pasaulio vyrų.

2002 metų birželį britų karalienė Elžbieta II (Elizabeth II) už nuopelnus rokenrolui įšventino M. Jaggerį į riterius. Šį sprendimą parėmė princas Charlesas (Čarlzas) ir ministras pirmininkas Tony Blairas (Tonis Bleras).

Į riterius buvo įšventinti keli M. Jaggerio kartos britų rokeriai, tarp jų - Paulas McCartney (Polas Makartnis) ir Eltonas Johnas (Eltonas Džonas), bet daugelis manė, kad Mickas, kuris visą savo gyvenimą buvo laikomas kontrkultūros karaliumi ir britų aukštuomenės priešu, ilgą laiką buvo ignoruojamas dėl radikalių 7-ajame dešimtmetyje reikštų idėjų ir hedonistinio gyvenimo būdo.

REKLAMA

Šiandien britų spaudoje gana dažnai pasitaiko kandžių, pašaipių straipsnių apie senstantį raukšlėtą roko dainininką, kuris drauge su trimis bendraamžiais vis dar strapalioja scenoje ir mėgaujasi gyvenimu.

"Beveik viskas, ką jie apie mane rašo, - neteisybė, visiškos nesąmonės", - atsikerta savo kritikams Mickas. Bet faktas lieka faktu: bilietai į "The Rolling Stones" koncertus išgraibstomi per keletą valandų.

AFP-BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų