REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Generalinis prokuroras Antanas Klimavičius antradienį (07.29) paprašė Valstybės saugumo departamento (VSD) generalinį direktorių Mečį Laurinkų pateikti saugumo surinktą medžiagą apie praėjusią savaitę atsistatydinusių septynių Lietuvos diplomatų veiklą.

REKLAMA
REKLAMA

"Parašiau šiandien VSD raštą, kad visą medžiagą pateiktų mums susipažinti. Žiūrėsime, ar ten yra nusikalstamos sudėties", - antradienį BNS korespondentui sakė generalinis prokuroras.

REKLAMA

A. Klimavičiaus teigimu, ikiteisminį tyrimą dėl diplomatų veiklos toliau turi atlikti VSD, tyrimą organizuos ir jam vadovaus Generalinė prokuratūra.

VSD atstovas spaudai Vytautas Makauskas savo ruožtu BNS sakė, kad remiantis Valstybės ir tarnybos paslapčių įstatymu VSD ir URM bendro tyrimo metu surinkti duomenys perduoti Užsienio reikalų ministerijai, kuri turi nuspręsti dėl medžiagos tolesnio likimo.

Kaip BNS sakė šiuo metu atostogaujantis užsienio reikalų ministras Antanas Valionis, remdamasis surinkta medžiaga apie diplomatų padarytus pažeidimus ir VSD teikimu atimti iš pareigūnų leidimą dirbti su įslaptinta informacija, "jau priėmė visus įmanomus savo kompetencijos sprendimus".

REKLAMA
REKLAMA

"Toliau - teisėsaugos institucijos turi nustatyti įstatymų pažeidimų faktus. URM teisingumo nevykdo. Mūsų kompetencijos sprendimai priimti", - sakė A. Valionis.

Medžiagai apie įtariamus diplomatų pažeidimus suteiktas valstybės paslapties statusas. Ją išslaptinti, pasak A. Valionio, ne UR ministro, o specialios komisijos kompetencija.

Prezidentas Rolandas Paksas po antradienį įvykusio susitikimo su VSD vadovu M. Laurinkumi pareiškė, kad diplomatų prasižengimai turi būti paviešinti.

"Prezidentas mano, kad diplomatai aiškiai piktnaudžiavo tarnyba. Prezidentas mano, kad piktnaudžiavimas tarnyba nėra valstybės paslaptis", - žurnalistams sakė prezidento atstovas spaudai Rosvaldas Gorbačiovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, prezidento patarėjas užsienio politikos klausimais Alvydas Medalinskas žurnalistams pažymėjo, kad pasibaigus tarnybiniam tyrimui Užsienio reikalų ministerijoje informacija apie atsistatydinusius diplomatus turėtų būti paskelbta visuomenei, o patiems pareigūnams palikta teisė ginti savo poziciją.

"Saugumo departamento vadovas aiškiai pasakė, kad valstybės paslaptis tikrai nėra pareigūnų piktnaudžiavimas tarnybine padėtimi", - sakė A. Medalinskas.

VSD generalinis direktorius M. Laurinkus, antradienį po susitikimo su prezidentu žurnalistų paklaustas, kuo konkrečiai nusižengė diplomatai, sakė, kad tai buvo piktnaudžiavimas tarnybine padėtimi, tačiau išsamiau nekomentavo.

REKLAMA

"Aš sutinku, kad niekur nėra fiksuota, kad piktnaudžiavimas tarnybine padėtimi sudarytų valstybės paslaptį", - pripažino VSD vadovas.

"Pagal mūsų funkcijas priklausė tiktai tai, kad mes privalome informuoti Užsienio reikalų ministeriją, kad yra susidariusi tokia padėtis, kad yra pažeidžiamas diplomatinis saugumas", - sakė M. Laurinkus.

Pasak M. Laurinkaus, URM turi pati spręsti, ar atiduoti medžiagą prokuratūrai, ar Specialiųjų tyrimų tarnybai.

Tyrimą dėl Lietuvos konsulinėse įstaigose Baltarusijoje ir Rusijoje dirbančių diplomatų veiklos šių metų vasarį inicijavo užsienio reikalų ministras Antanas Valionis, gavęs informacijos, kad kai kurie konsuliniai pareigūnai pažeidžia įstatymus.

REKLAMA

Po VSD atlikto tyrimo ministrui buvo perduotas teikimas panaikinti septyniems pareigūnams leidimą dirbti su valstybės paslaptį sudarančia informacija.

Susipažinęs su saugumo agentų surinkta medžiaga, A. Valionis teigė neabejojąs, kad minėtieji pareigūnai negali toliau dirbti diplomatinėje tarnyboje, nes "tapo pažeidžiami ir galėjo sukelti pavojų diplomatinės tarnybos saugumui".

Praėjusį ketvirtadienį atsistatydino Konsulinio departamento direktorius Gediminas Šiaudvytis, netrukus turėjęs būti paskirtas Lietuvos ambasadoriumi Turkijoje, generalinis konsulas Sankt Peterburge Gintaras Ronkaitis, vicekonsulas Sankt Peterburge Darius Ryliškis, konsulas Sovetske Saulius Turskis, ambasados Rusijoje 2-asis sekretorius Semionas Dančenka, ambasados Baltarusijoje patarėjas Linas Valentukevičius ir 2-asis sekretorius Ričardas Ramoška.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Valionis neatskleidė, dėl kokių prasižengimų minėtieji diplomatai turėjo atsistatydinti. Šį nekonkretumą ministras motyvavo tuo, kad jį saisto valstybės paslaptis.

Ministras paneigė, kad diplomatai buvo įsivėlę į šnipinėjimo skandalą ar padarė pažeidimus įgyvendinant Kaliningrado tranzito tvarką. Jis nekomentavo ir informacijos, kad minėtieji pareigūnai galėjo imti kyšius iš įvairių firmų už išduodamas Lietuvos vizas.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų