REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nacionalinės strategijos tarybos (NST) generalinis direktorius Stanislavas Belkovskis mano, kad Rusijos valdžios ir "Jukos" konfliktas kilo dėl to, kad oligarchų interesai nesutampa su valstybės interesais.

REKLAMA
REKLAMA

Pranešimas "Valstybė ir oligarchija", kurį NST paskelbė šių metų gegužės pabaigoje, susilaukė daug atgarsių visuomenėje dėl būgštavimų, susijusių su oligarchijos modernėjimu, oligarchų perversmo perspektyvomis ir Rusijos virtimu prezidentine parlamentine respublika su ribotais valstybės vadovo įgaliojimais.

REKLAMA

"Yra (konflikto) vidinė ir giluminė plotmė, kuri susijusi su tuo, kad kuo toliau, tuo daugiau dideli milžiniškų korporacijų interesai skiriasi nuo šalies nacionalinių interesų", - sakė S. Belkovskis antradienį (07.29) spaudos konferencijoje Maskvoje.

Jis pareiškė nuomonę, kad "pagrindiniai oligarchų interesai sutelkti Vakaruose".

Politologas kaip pavyzdį pateikė tai, kad Romanas Abramovičius nusipirko anglų futbolo klubą "Chelsea", sumokėdamas beveik pusę milijardo dolerių, kurie galėjo būti investuoti šalyje.

REKLAMA
REKLAMA

"Už tokius pinigus, manau, galima pakelti į naują lygį visą Rusijos futbolą, bet Abramovičiui to nereikia, nes jo tikslas - užmegzti ryšius su karališkąja šeima, kuri serga už "Chelsea", - mano S. Belkovskis.

Jis mano, kad "dėl tokios didžiulės likimo dovanos, kurią jie (oligarchai) gavo dešimtojo dešimtmečio viduryje per už dyką vykusią privatizaciją, šie žmonės turi prisiimti didžiulę socialinę ir nacionalinę atsakomybę".

"Tik jų atsakingas požiūris į savo tautą ir pasiryžimas dalyvauti sprendžiant opiausiais problemas yra garantija išlikti jiems kaip Rusijos valdančiajam sluoksniui", - sakė S. Belkovskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jo nuomone, "šiandien tokio supratimo nėra ir kol šis supratimas ateis, konfliktas tarp valstybės institucijų ir oligarchijos objektyviai didės".

Be to, S. Belkovskis pasiūlė "penkis patarimus Michailui Chodorkovskiui, kaip liautis kariauti ir pradėti gyventi". Tarp jų: "nutraukti beprasmišką ir daug lėšų reikalaujantį karą su pirmaisiais valstybės asmenimis; atsisakyti nesėkmingų mėginimų sudaryti tarptautinę koaliciją prieš Kremlių; atidėti parlamentinės respublikos Rusijoje projekto įgyvendinimą iki 2005-2006 metų".

REKLAMA

Tą pačią dieną kitoje spaudos konferencijoje Maskvoje Rusijos liberalų demokratų partijos lyderis Vladimiras Žirinovskis pareiškė, kad "Jukos" pinigai turi būti sugrąžinti į Rusijos ekonomiką.

Komentuodamas žurnalistams situaciją dėl "Jukos" ir kitų stambių komercinių struktūrų V.Žirinovskis pareiškė: "Jukos" buvo pasirinkta todėl, kad tai turtingiausia kompanija".

Jis mano, kad kompanijos pinigai - "tai visi mūsų šalies pinigai, tai tik juridinis vieno asmens pasisavintų pinigų už parduotą naftą įforminimas".

REKLAMA

Pasak V. Žirinovskio, tai, kad "Jukos" pasisavina pajamas už nacionalinių turtų naudojimą, prieštarauja įstatymui: "Mes, Valstybės Dūma, nedavėme teisės pasisavinti pinigų už nacionalinį turtą. Jis (kompanijos vadovas Michailas Chodorkovskis) turi teisę kaip vadybininkas gauti darbo užmokestį už vadovavimą kompanijai, bet ne už parduodamą naftą. 70 proc. pajamų už gamtos išteklių naudojimą turi likti valstybei".

V. Žirinovskis mano, kad kompanijos "Jukos" atstovai turi tai suvokti ir atsiskaityti su valstybe".

Taip pasielgti, tai yra "grąžinti pinigus į Rusijos ekonomiką", turi, RLDP lyderio nuomone, ir kiti oligarchai. "Paimkite bet kurį laikraštį, kur spausdinamas turtingiausių Rusijos žmonių sąrašas. Pagal šį sąrašą valstybė ir ims tai aiškintis".

"Interfax"-BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų