REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lenktyninis trileris apie greitai važinėjančius sportinius automobilius neturi jokios konkurencijos, todėl jau trečiąjį savaitgalį iš eilės sustoja pirmojoje pelningiausių filmų lentelės vietoje. Labai sėkmingai debiutavo visiškai kitokiai auditorijai skirta drama apie žydų genocidą Varšuvos gete išgyvenusį pianistą.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmyn visu greičiu

Prasidėjus trečiai rodymo savaitei, "Greiti ir įsiutę 2" ("2 Fast 2 Furious") šiek tiek mažina greitį, bet to visai pakanka, kad aplenktų savo konkurentus. Liepos 11-13 d. savaitgalį režisieriaus Johno Singletono filmas surinko 39,2 tūkst. Lt pajamas ir sudomino 3,5 tūkst. žiūrovų. Nepaisant 39,8 proc. sumažėjusių rezultatų, lenktyninis trileris jau gerokai viršijo visas išankstines prognozes ir galutinėje įskaitoje jau turi 523,9 tūkst. Lt, kuriuos į kino teatrų kasas sunešė 49,6 tūkst. žiūrovų. Pirmojo šios serijos filmo ("Greiti ir įsiutę" startavo 2001 m. spalio mėn.) kol kas dar nepavyko aplenkti (601,1 tūkst. Lt ir 61,2 tūkst. žiūrovų), bet dar įmanoma tai padaryti.

REKLAMA

Visai tikėtina, kad "Greiti ir įsiutę 2" gali pakartoti fantastinio veiksmo trilerio "Matrica: Perkrauta" (šis filmas per trečiąjį savaitgalį surinko 39,8 tūkst. Lt) rekordą ir išsilaikyti pirmojoje pelningiausių filmų lentelės vietoje penkis savaitgalius iš eilės. Originalumu nepasižymintis režisieriaus Johno Singletono kūrinys neturi jokių stiprių konkurentų ir sėkmingai varžosi su dar silpnesniais filmais (pvz., "Atpildas", "Nenugalimas vienuolis", "Šunys-kariai"), kurie per premjerą nesugeba priartėti net prie 20 tūkst. Lt ribos.

REKLAMA
REKLAMA

Romano Polanskio pergalė

Liepos 11 d. debiutavusi holokausto drama "Pianistas" ("The Pianist") yra skirta visiškai kitokiai auditorijai. Sunku įsivaizduoti, kad žiūrovai, kuriems taip patinka banalios sportinių automobilių lenktynės arba gravitacijos jėgų neveikiami skraidantys vienuoliai, sugebėtų 2 val. 30 min. išsėdėti seanse apie žydų kančias II pasaulinio karo metu. Todėl labai džiugu, kad lenkų kilmės režisieriaus Romano Polanskio filmas sugebėjo surinkti 22,3 tūkst. Lt pajamas. "Pianistas" grojo vien tik dviejuose Vilniaus kino teatruose ("Coca-Cola Plaza" ir "Lietuva"), kurie pardavė beveik 2 tūkst. bilietų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagal viename seanse apsilankiusių žiūrovų vidurkį (72) už Prancūzijos investuotojų pinigus sukurta drama gerokai aplenkė Holivudo produkcijos lenktyninį trilerį "Greiti ir įsiutę 2" (51). Tolesnė filmo sėkmė priklausys nuo žiūrovų nuomonės ("word of mouth"). Bent jau kol kas apie daugybę apdovanojimų iškovojusį Romano Polanskio kūrinį kalbama labai gerai. Pirmą kartą "Pianistas" buvo parodytas gegužę įvykusios "Lenkų kino savaitės" atidarymo metu ir tuomet į vienintelį seansą nesutilpo visi norintys žiūrovai.

REKLAMA

Trys "Oskaro" premijos pagrindinėse nominacijose (geriausias režisierius, scenarijaus autorius ir aktorius) padėjo filmui sukaupti 32,5 mln. JAV dol. pajamas, o 2002 m. Kanų festivalio "Auksinė palmės šakelė" turėjo nemažos įtakos, kad Prancūzijos kino teatruose liūdnas temas nagrinėjančia drama susidomėtų 1,75 mln. žiūrovų.

Skraidantis vienuolis nepakilo

Iki trečiosios vietos per premjerinį savaitgalį pakilo fantastinė veiksmo komedija "Nenugalimas vienuolis" ("Bulletproof Monk"). Keturiuose šalies miestuose įvyko net 72 šio filmo seansai, į kuriuos reklamos pavilioti žiūrovai nupirko tik 1,4 tūkst. bilietų. Kino platinimo kompanija "Acme" galbūt ir tikėjosi pasipriešinti "Greitiems ir įsiutusiems", tačiau pralaimėjo net "Pianistui". Vargu ar 13,4 tūkst. Lt pajamas galima pavadinti didele sėkme. Juolab kad toks filmas po kelių savaičių labai lengvai pasimirš.

REKLAMA

Būtent tokį "Nenugalimo vienuolio" likimą buvo įmanoma nuspėti iš anksto. Muzikinių klipų režisieriaus Paulo Hunterio filmo nenorėjo žiūrėti nei JAV žiūrovai (23 mln. JAV dol. pajamos), nei Azijos kino mėgėjai, kurie iki šiol dievina Holivude besidarbuojantį savo tautietį Chow Yun-Fatą. Prie blogų finansinių rezultatų dar prisidėjo neigiami kino kritikų atsiliepimai, todėl 52 mln. JAV dol. biudžetą surinkusi kino kompanija MGM patyrė fiasko. Jie dar mėgino pasiaiškinti, kad "Nenugalimo vienuolio" bilietų pardavimams didžiausios įtakos turėjo likus dviems mėnesiams iki premjeros pasirodžiusi piratinė filmo kopija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kol konkurentai miega

Beveik visos Lietuvos kino platinimo kompanijos tarsi susitarusios laiko geriausius savo filmus rudens sezonui ir leidžia kino teatruose šeimininkauti "Bombos filmams". Ši kino platinimo kompanija sėkmingai padirbėjo su lenktyniniu trileriu "Greiti ir įsiutę 2" ir be jokių didesnių problemų išleis į kino ekranus fantastinę veiksmo dramą "Milžinas Halkas", kurios premjera įvyks rugpjūčio 1 d. Paradoksalu, bet užmigusių vasaros miegu konkurentų dėka režisieriaus Ango Lee ("Sėlinantis tigras ir tūnantis drakonas") turės varžytis su prancūziška kostiumine drama ("24 valandos iš moters gyvenimo”), vėjavaikiškomis romantinėmis komedijomis ("Ko nori mergina", "Atostogos Italijoje”) ir rimtu dramatišku trileriu ("Tylus amerikietis").

REKLAMA

Nė vienas iš šių filmų neturi didelio komercinio pajėgumo, todėl jau dabar stipriai reklamuojamas "Milžinas Halkas" galės viešpatauti Lietuvos kino teatruose net dvi savaites, kol kino platinimo kompanija "BDG filmai" surengs nuotykinio trilerio "Karibų piratai. Juodojo perlo užkeikimas" premjerą (šis prodiuserio Jerry Bruckheimerio filmas labai sėkmingai debiutavo JAV kino teatruose ir per tris dienas susižėrė 46,6 mln. JAV dol.). Nors kai kurie amerikiečių kino kritikai pavadino "Milžiną Halką" geriausiu vasaros sezono komerciniu filmu, JAV kino teatruose jis nepateisino kino kompanijos "Universal" vilčių (124,7 mln. JAV dol.), bet pakankamai sėkmingai žingsniuoja per Europos ir Azijos teritorijas (54 mln. JAV dol.).

REKLAMA

Kaip žaliajam milžinui seksis Lietuvoje, kol kas sunku prognozuoti, nes iki šiol pagal komiksus sukurti filmai mūsų šalyje nebuvo populiarūs (pvz., "Drąsiaširdis", "Iksmenai 2", "Žmogus-voras"). Bet šį kartą susidarė tokia situacija, kad laisvalaikį kinui paskyrę žiūrovai greičiausiai rinksis būtent "Milžiną Halką", o režisieriaus pavardė gali privilioti rimto kino mėgėjus.

Terminatorius vėluoja

Tačiau viskas galėtų būti kitaip, jeigu kitos kino platinimo kompanijos nesugrūstų labiausiai komercinių filmų rugpjūčio mėnesio paskutinei savaitei ir rugsėjo mėnesiui. Sunku surasti paaiškinimą, kodėl "Cinemark" nesurengė fantastinio veiksmo trilerio "Terminatorius 3" premjeros kartu su visu pasauliu ir nukėlė ją net į rugpjūčio 21 d. Jungtinėse Valstijose susikrovęs 110 mln. JAV dol. ir į didžiuosius ekranus triukšmingai sugrįžęs Arnoldas Schwarzeneggeris kaip tik šiuo metu triuškina Azijos kino teatrus (net 12,4 mln. JAV dol. pajamos Japonijoje ir sėkmingas pasirodymas Tailande, Malaizijoje bei Filipinuose). Labai gerai jam sekasi ir Rusijos kino rinkoje, kur per 10 dienų režisieriaus Jonathano Mostow filmas surinko 7,5 mln. JAV dol. pajamas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nenugalimo kiborgo vizito jau laukia didžiosios Europos valstybės, kuriose gyvenančių žmonių pasirinkimui turės įtakos dviejų pirmųjų filmų režisieriaus Jameso Camerono atsiliepimai apie naujausią "Terminatorių". Kino kompanija "Warner Bros." labiausiai bijojo šio žmogaus nuomonės, tačiau ekscentrišku charakteriu garsėjantis kino menininkas pagyrė Jonathano Mostow ir Arnoldo Schwarzeneggerio darbą, nors viešėdamas Kanuose jis tvirtino, kad "bus labai skausminga žiūrėti, kaip kitas žmogus pasielgs su jo kūdikiu".

Panagrinėjus dabartinę situaciją Lietuvos rinkoje tampa aišku, kad kino platinimo kompanija "Cinemark" neabejotinai būtų išlošusi, jeigu būtų išleidusi fantastinį veiksmo trilerį "Terminatorius 3" liepos 11 d. Daugelis žiūrovų jau dabar teiraujasi, ar šis filmas rodomas kino teatruose, o išankstinio seanso metu kino centro "Coca-Cola Plaza" salė buvo užpildyta sausakimšai. Lenktyninis trileris "Greiti ir įsiutę 2" jau atrodo pakankamai išsikvėpęs ir tik iš inercijos renka žiūrovus, kuriems paprasčiausiai daugiau nėra kur eiti. Kino teatruose rodomi ne patys geriausi arba rimtai auditorijai skirti nekomerciniai filmai, o dar ir oro sąlygos susiklostė labai palankios kinui.

REKLAMA

Tačiau "Cinemark" nusprendė filmą "Terminatorius 3" rodyti tik vasaros pabaigoje ir jau pradėjo reklamuoti "Didįjį ketvirtadienį". Bet tuo metu Arnoldui Schwarzeneggeriui ir kompanijai teks atlaikyti nuožmią Johnny Deppo vadovaujamų piratų gaujos ("Karibų piratai"), komiko Jimo Carrey visagalio dievulio ("Visagalis Briusas"), seksualiosios Angelinos Jolie ("Kapų plėšikė Lara Kroft: Gyvybės lopšys") ir trimatėje erdvėje paskendusio "Titaniko" ("Gelmių vaiduoklis") konkurenciją. Akivaizdu, kad nė vienas iš šių filmų neparodys savo tikrojo pajėgumo, nes visiems teks dalytis tą pačią žiūrovų auditoriją.

REKLAMA

Naujos premjeros

Liepos 18 d. startuoja du nauji filmai, kurių premjeros JAV kino teatruose dėl įvairių priežasčių buvo nukeltos ilgam laikui. Aštraus siužeto veiksmo trileris "Pasmerktasis" ("The Hunted") pateikia neįtikėtinai įdomią ir intriguojančią dviejų "Oskaro" premijos laureatų dvikovą Portlendo apylinkėse. Aktoriaus Tommy Lee Jonesas herojus persekioja savo buvusį mokinį (jį vaidina aktorius Bennicio del Toro), kuris neatlaikė milžiniškos psichologinės įtampos ir perėjo į blogąją pusę. Filmuojant vieną judviejų dvikovą Tommy Lee Jonesas netyčia peiliu perrėžė Bennicio del Toro rankos riešą, o šią traumą pavyko išgydyti tik per keturis mėnesius (per tą laiką Tommy Lee Jonesas spėjo nusifilmuoti fantastinėje komedijoje "Vyrai juodais drabužiais 2"). Režisieriaus Williamo Friedkino filmas neturėtų nuvilti žiūrovų, kurie dar prisimena veiksmo trilerius "Bėglys" (su Harrisonu Fordu) ir "Rembo: Pirmasis kraujas" (su Sylvesteriu Stallone).

Romantinės komedijos "Vaizdas iš viršaus geresnis" ("View from the Top") išleidimą gerokai pakoregavo arabų teroristai, kurie 2001 m. rugsėjo 11 d. užgrobė lėktuvus ir nukreipė juos į Pasaulio prekybos centro dangoraižius. Režisieriaus Bruno Barretto filme pasakojama būtent apie lėktuvuose dirbančias stiuardeses. Vieną iš jų vaidina Holivudo gražuolė Gwyneth Paltrow, kurios partneriais yra populiarūs aktoriai Christina Applegate, Mike'as Myersas, Kelly Preston, ir Robas Lowe'as.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų