REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Liberalų ir centro sąjungos pirmasis vicepirmininkas Eugenijus Gentvilas siūlo du originalius būdus valdininkams atbaidyti nuo korupcijos. Vienas jų - panaikinti iš mokesčių mokėtojų pinigų sukauptus prasižengusio valdininko įnašus "Sodroje", kitas - išmesti valdininką iš mokesčių mokėtojų gretų.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak E. Gentvilo, dabar esanti valdininkų nuobaudų sistema nėra efektyvi jiems tramdyti - prasižengėlis tik išmetamas iš valstybės tarnybos be teisės į ją sugrįžti trejus metus.

REKLAMA

Valdininkas, dirbdamas valstybės tarnyboje, kaip aiškino E. Gentvilas, gauna atlyginimą iš mokesčių mokėtojų pinigų ir iš jų sumoka mokesčius, tarp jų ir "Sodrai.

"Dirba, dirba 30 metų valdininkas, iš mokesčių mokėtojų pinigų susikuria sau pensiją, paskui prisidirba ir yra išmetamas iš darbo, o šitie mokesčių mokėtojų pinigai jam sugrįžta, kai išeina į pensiją", - aiškino E. Gentvilas.

Liberalcentristų partijos vicepirmininkas siūlo neišmokėti Valstybės tarnybos laikotarpiu sukauptų pinigų "Sodroje" valdininkui, kuris yra pašalintas iš valstybės tarnybos dėl korupcijos. E. Gentvilo nuomone, tai būtų labai veiksminga, į ateitį nukreipta sankcija, padedanti tramdyti valdininkus. Anot jo, panašios sankcijos taikomos ES.

REKLAMA
REKLAMA

E. Gentvilo požiūriu, nėra teisinga ir tai, kai iš savo darbo ar verslo gyvenantys žmonės bei valdininkai, išlaikomi iš biudžeto, yra lygiaverčiai mokesčių mokėtojai.

Pasak liberalcentristo, nereikalingas ir pinigų srautų "vaikščiojimas" iš biudžeto į valstybės įstaigą, o po to pajamų mokesčio pavidalu sugrįžimas į biudžetą.

"Kam reikalinga tokia abrakadabra, kad biudžeto pinigai patenka į biudžetinę įstaigą, o po to valdininkai vėl sumoka pinigus į biudžetą, iš kurio vykdomos programos", - klausė E. Gentvilas. Jo teigimu, valdininkams reikėtų mokėti tokius atlyginimus, kokius jie uždirba, be visų mokesčių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atsisakius "beprasmiško pinigų vaikščiojimo" sistemos, pasak E. Gentvilo, valdininkas nebebūtų mokesčių mokėtojas, sumažėtų valstybės tarnybose buhalterių, nuolat išskaičiuojančių mokesčius, skaičius.

"Tokiu atveju kiekvienas valdininkas negalėtų sakyti: aš esu mokesčių mokėtojas. Būtų sukurta labai aiški atskaitos sistema - yra mokesčių mokėtojai ir yra valdininkai, kurie mokesčių nemoka, o valgo mokesčių mokėtojų pinigus", - sakė E. Gentvilas.

Pasak liberalcentristo, abi jo siūlomos priemonės turėtų didelį psichologinį poveikį, mažintų valdininkų korupciją ir skandalus.

Ar kur nors egzistuoja tokia valdinininkų ir mokesčių mokėtojų atskyrimo sistema, E. Gentvilas sakė nežinąs. Tačiau, anot jo, "čia yra ta vieta, kur galima išradinėti dviratį".

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų