REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentas Rolandas Paksas trečiadienį (07.23) nepritarė Seimo priimtai Civilinio proceso kodekso (CPK) patvirtinimo, įsigaliojimo ir įgyvendinimo įstatymo pataisai ir Vidaus tarnybos statuto patvirtinimo įstatymo pakeitimui.

REKLAMA
REKLAMA

CPK patvirtinimo, įsigaliojimo ir įgyvendinimo įstatymo pataisa iki kitų metų liepos 1 dienos suteikia teisę ne tik advokatams, bet ir visiems aukštąjį universitetinį išsilavinimą turintiems teisininkams atstovauti juridiniams ir fiziniams asmenims civilinėse bylose. Pagal naująjį Civilinio proceso kodeksą nuo šių metų pradžios minėtiems teisininkams tokia galimybė buvo atimta.

REKLAMA

Prezidento patarėja teisės klausimais Ona Buišienė BNS sakė, kad prezidentas vetavo CPK patvirtinimo, įsigaliojimo ir įgyvendinimo įstatymo pataisą, nes, prezidento teigimu, valstybėje negali egzistuoti dviejų skirtingų sistemų, kurios atlieka tą pačią funkciją, tačiau asmenims, kurie teikia teisinę pagalbą, nustatomi skirtingi reikalavimai.

"Vienu atveju advokatams keliami itin aukšti profesiniai, etiniai, teisiniai, atsakomybės prieš klientą reikalavimai, o kiti teisininkai absoliučiai neatsako prieš klientą ir gali turėti tik diplomą", - sakė O. Buišienė.

REKLAMA
REKLAMA

Prezidento patarėjos teigimu, tokie dvigubi standartai daro įtaką teisinių paslaugų kokybei, o valstybės pareiga yra užtikrinti, kad žmogaus konstitucinės teisės į gynybą būtų įgyvendinamos gaunant labai kvalifikuotą pagalbą.

Su prašymu vetuoti CPK patvirtinimo, įsigaliojimo ir įgyvendinimo įstatymo pataisą į prezidentą kreipėsi Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Aloyzas Sakalas, Advokatų taryba ir jos esamas ir buvę pirmininkai, Vilniaus universiteto Teisės fakulteto dekanatas, CPK kūrusi darbo grupė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teisės departamento specialistų teigimu, siekiant suteikti teisę visiems asmenims, turintiems aukštąjį teisinį išsilavinimą, atstovauti teismuose reikia keisti Civilinio proceso kodeksą, o ne jį lydintį įstatymą.

Vidaus tarnybos statuto įstatymo pakeitimo prezidentas nepasirašė todėl, kad, O. Buišienės teigimu, jis prieštarauja Konstitucijai - juo Seimas įtvirtino įstatymo grįžtamąją galią, kurios šalies Konstitucija nenumato.

Praėjusią savaitę, motyvuodamas tuo pačiu argumentu, prezidentas vetavo Finansų įstaigų įstatymo pakeitimus.

REKLAMA

Per penkis mėnesius darbo prezidentūroje prezidentas nepasirašė Seimo priimtų Labdaros ir paramos, Šilumos ūkio ir Naftos ir dujų išteklių mokesčio įstatymų ir jų pataisų, tačiau Seimas šiuos tris veto atmetė. Prezidentas taip pat vetavo Vyriausiosios rinkimu komisijos įstatymo pataisas, ir šiam veto parlamentarai pritarė.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų