REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybės jubiliejaus proga šeštadienį (07.05) sostinėje atidaromas valstybinės reikšmės objektas - Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos naujasis priestatas, kurio projektavimo ir statybos darbai truko beveik du dešimtmečius.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip iškilmių išvakarėse sakė Nacionalinės bibliotekos direktoriaus pavaduotojai Vytautas Gudaitis ir Algirdas Plioplys, pirminis priestato projektas buvo sukurtas 1984 m., vėliau, keičiantis bibliotekos funkcijoms ir struktūrai, projektas daugelį kartų buvo koreguojamas. Architektams Gediminui Baravykui ir Leonilei Majerienei buvo iškeltas uždavinys, kad priestatas turi organiškai susilieti su senuoju, pastatytu 1963 metais, taip pat išspręstų opiausias saugyklų ir darbo kabinetų trūkumo problemas.

REKLAMA

Pasak vyriausiosios architektės L. Majerienės, laikantis senojo pastato architektūrinės koncepcijos, projektuojant priestatą stengtasi pakartoti jo mastelį, puskolones ir absidas, tačiau išorės granitinės apdailos technologiją pakeitė šiuolaikinis išorinis pastato sienų apšiltinimas.

Priestato statybos, pradėtos 1992 m., užsitęsė ilgiau kaip dešimtmetį ir kainavo per 48 mln. Lt. Didžiausią plotą - daugiau kaip 4,5 tūkst. kv. metrų naujame priestate užima saugyklos, išsidėsčiusios per 9 aukštus, o aplink jas septyniuose aukštuose įsikūrė bibliotekininkų darbo kambariai ir skaityklos.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Nacionalinės bibliotekos vadovų, tokios modernios įrangos - automatinės dujinės gaisro gesinimo, tinkamo klimato palaikymo ir reguliavimo saugyklose, centralizuotos dulkių šalinimo, asmens identifikavimo ir kontrolės - sistemų neturi nė viena kita Lietuvos biblioteka. Saugyklose numatoma sutalpinti 3,5 mln. fizinių vienetų dokumentų, neskaičiuojant dokumentų elektroninėse laikmenose, garso ir vaizdo dokumentų. Mobilių ir stacionarių lentynų ilgis siekia 75 km, dar tiek pat lentynų yra ir senajame pastate.

Iš viso Nacionalinėje bibliotekoje saugoma 7 mln. dokumentų, dirba daugiau kaip 500 darbuotojų, įrengta 370 kompiuterizuotų darbo vietų, biblioteka turi beveik 30 tūkst. registruotų skaitytojų ir per metus sulaukia 365 tūkst. lankytojų. Bibliotekoje saugomas Lietuvos nacionalinis spaudos archyvas, neseniai pradėti kaupti visi publikuoti lietuviški elektroniniai dokumentai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naujajame priestate įsikūrė Dokumentų konservavimo ir restauravimo centras su moderniomis laboratorijomis bei didžioji dalis Bibliografijos ir knygotyros centro padalinių. Skaitytojai jau porą metų gali naudotis Humanitarinių mokslų ir Lituanikos skaityklomis, kurias gali pasiekti ir neįgalūs žmonės.

Paskutinius įrangos sistemų derinimo darbus priestate tikimasi užbaigti šių metų pabaigoje. Nacionalinės bibliotekos vadovybė planuoja tvarkyti ir senąjį avarinės būklės pastatą, kuriam ypač pakenkusi požeminiu tuneliu važiuojančio transporto keliama vibracija, pasak specialistų, prilygstanti 2-3 balų žemės drebėjimo jėgai. Skaičiuojama, kad brangiausiai kainuotų pastato pamatų tvarkymas ir nusidėvėjusių komunikacijų keitimas.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų