REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Opozicinės konservatyvios Tėvynės sąjungos frakcijos Seime narys Jurgis Razma prašo Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkę Nijolę Steiblienę ištirti ir įvertinti skandalą Lietuvos konsulinėje tarnyboje.

REKLAMA
REKLAMA

Anot J.Razmos, "pirmųjų "diplomatų skandalo" dienų ministro Antano Valionio veiksmų principingumo teigiamą vertinimą, kai buvo viešai pažadėta, jog nusižengę darbuotojai bus atleisti ir gal net negalės dirbti valstybės tarnyboje, keičia nusivylimas".

REKLAMA

Konservatorius piktinasi, kad prasižengimais įtariamiems diplomatams sudarytos galimybės palikti tarnybą savo noru, o taip pat nuogąstauja, kad jiems net bus sudarytos sąlygos vėl įsidarbinti Užsienio reikalų ministerijoje.

Savo kreipimesi J.Razma pastebi, kad įtariami diplomatų nusikaltimai padaromi "valstybės paslaptimi" ir nei ministras, nei Valstybės saugumo departamento vadovas nesiteikia atskleisti visuomenei jų turinio.

"Toks šio reikalo įslaptinimas sukelia daug gandų ir nerimo, kad nusikaltimas nebus ištirtas iki galo, visi kaltininkai nubausti, o diplomatų korpusas taps bent kiek atviresnis visuomenei", - rašoma konservatorių spaudos tarnybos pranešime.

REKLAMA
REKLAMA

Antikorupcijos komisijos pirmininkė socialliberalė Nijolė Steiblienė BNS trečiadienį sakė, kad "septynių diplomatų" byla tikriausiai bus įtraukta į komisijos darbotvarkę, kai parlamentarai rugsėjį susirinks į rudens sesiją.

"Jeigu ir toliau byloje liks tiek neaiškumų, komisijai teks įsikišti į šį reikalą", - sakė N.Steiblienė.

Komisijos pirmininkė sakė, jog būtų neteisinga politizuoti šią bylą ir stebėjosi, jog diplomatų bylos klausimu jau spėjo pasisakyti tiek daug įvairių valstybės pareigūnų ir politikų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Generalinis prokuroras Antanas Klimavičius antradienį paprašė Valstybės saugumo departamento (VSD) generalinio direktoriaus Mečio Laurinkaus pateikti saugumo surinktą medžiagą apie praėjusią savaitę atsistatydinusių septynių Lietuvos diplomatų veiklą.

Tyrimą dėl Lietuvos konsulinėse įstaigose Baltarusijoje ir Rusijoje dirbančių diplomatų veiklos šių metų vasarį inicijavo užsienio reikalų ministras Antanas Valionis, gavęs informacijos, jog kai kurie konsuliniai pareigūnai pažeidžia įstatymus. Medžiagai, kurią apie įtariamus diplomatų pažeidimus surinko VSD, suteiktas valstybės paslapties statusas.

REKLAMA

Prezidentas Rolandas Paksas po antradienį įvykusio susitikimo su VSD vadovu M.Laurinkumi pareiškė, kad diplomatų prasižengimai turi būti paviešinti. Per savo atstovą spaudai prezidentas pareiškė manąs, kad diplomatai piktnaudžiavo tarnyba, ir tai nėra valstybės paslaptis.

URM vadovas A.Valionis teigė, kad išslaptinti medžiagą yra ne jo, o specialios komisijos kompetencija.

Po VSD atlikto tyrimo ministrui buvo perduotas teikimas panaikinti septyniems pareigūnams leidimą dirbti su valstybės paslaptį sudarančia informacija.

REKLAMA

Susipažinęs su saugumo agentų surinkta medžiaga, A.Valionis teigė neabejojąs, kad minėtieji pareigūnai negali toliau dirbti diplomatinėje tarnyboje, nes "tapo pažeidžiami ir galėjo sukelti pavojų diplomatinės tarnybos saugumui".

Praėjusį ketvirtadienį atsistatydino Konsulinio departamento direktorius Gediminas Šiaudvytis, netrukus turėjęs būti paskirtas Lietuvos ambasadoriumi Turkijoje, generalinis konsulas Sankt Peterburge Gintaras Ronkaitis, vicekonsulas Sankt Peterburge Darius Ryliškis, konsulas Sovetske Saulius Turskis, ambasados Rusijoje 2-asis sekretorius Semionas Dančenka, ambasados Baltarusijoje patarėjas Linas Valentukevičius ir 2-asis sekretorius Ričardas Ramoška.

Ministras paneigė, kad diplomatai buvo įsivėlę į šnipinėjimo skandalą ar padarė pažeidimus, įgyvendinant Kaliningrado tranzito tvarką. Jis nekomentavo ir informacijos, kad minėtieji pareigūnai galėjo imti kyšius iš įvairių firmų už išduodamas Lietuvos vizas.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų