REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Užsienio reikalų ministras Antanas Valionis nepagrįstais pavadino liberalų demokratų kaltinimus gynus susikompromitavusius diplomatus ir pareiškė žengsiąs naujus žingsnius naikinant korupcijos prielaidas diplomatinėje tarnyboje.

REKLAMA
REKLAMA

"Man atleidus iš pareigų pasitikėjimą praradusius konsulinius pareigūnus susidarė paradoksali situacija: Liberalų demokratų partija, vartodama nusikaltėlių pasaulio žargoną, vakar faktiškai apkaltinto mane gynus susikompromitavusius pareigūnus", - rašoma trečiadienį (07.30) išplatintame ministro pareiškime.

REKLAMA

"Kategoriškai atmetu šį niekuo nepagrįstą ir tikrovės neatitinkantį kaltinimą. Nedelsiant atleisdamas susikompromitavusius pareigūnus pasielgiau pagal galiojančius įstatymus ir ministro kompetenciją", - pažymi ministras.

A. Valionis taip reagavo į proprezidentinės partijos pareiškimą, kuriame jis iš esmės apkaltintas suteikęs "stogą" septyniems konsulinės tarnybos diplomatams, priverstiems atsistatydinti už kol kas tiesiai neįvardytus įstatymo pažeidimus, kaip manoma - susijusius su Lietuvos vizų išdavimu Rusijos ir Baltarusijos piliečiams.

REKLAMA
REKLAMA

A. Valionis savo pareiškime pažymi, kad jo sprendimui nedelsiant atleisti susikompromitavusius ministerijos pareigūnus "pritarė ir prezidentas Rolandas Paksas", todėl liberalų demokratų pareiškimą jis vertinąs "ir kaip Respublikos Prezidento įžeidimą".

Ministras primena, kad atleisti diplomatus jis apsisprendė po jo paties iniciatyva atlikto tyrimo, gavęs motyvuotą Valstybės saugumo departamento teikimą panaikinti minėtiems konsuliniams pareigūnams teisę dirbti su valstybės paslaptį sudarančią informacija.

A. Valionis pabrėžia, kad panaikinęs šią teisę, jis užkirto susikompromitavusiems pareigūnams kelią grįžti į diplomatinę tarnybą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ministras taip pat paaiškino, kad VSD dokumentas su žyma "slaptai" suvaržė jo galimybes viešai išdėstyti atleistų pareigūnų neteisėtos veiklos detales.

"Tuo imta politiškai spekuliuoti. Nepaisydamas tokio puolimo, žengsiu ir kitus anksčiau numatytus žingsnius naikinant korupcijos ir piktnaudžiavimo tarnyba prielaidas diplomatinėje tarnyboje. Siūlysiu Vyriausybei supaprastinti vizų gavimo sistemą panaikinant įvairias biurokratines kliūtis ir suvaržymus, leidžiančius tarpti nusikalstamumui", - rašo ministras.

Anot jo, dabar veikianti sistema leidžia parazituoti toms iš vizų gavimo "palengvinimo" besipelnančioms firmoms, kurios įtraukia į neteisėtą veiklą valstybės tarnautojus.

REKLAMA

"Suprantu, kad yra ir bus suinteresuotųjų ydingos sistemos išlikimu. Todėl tikiuosi, kad Generalinei prokuratūrai perduota Valstybės saugumo departamento medžiaga leis teisėsaugos institucijoms atskleisti visą tiesą ir pagal įstatymus deramai įvertinti neteisėtą veiklą", - pažymi ministras.

Ministro A. Valionio poziciją priversti susikompromitavusius URM pareigūnus palikti diplomatinę tarnybą ryžtingai parėmė Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas.

"Jeigu ministras būtų laukęs, kol bus atliktas ikiteisminis tyrimas, iškeltos ir užbaigtos bylos, diplomato vardą diskreditavę pareigūnai būtų turėję galimybę šį vardą, o tuo pačiu - ir Lietuvos valstybę, diskredituoti ir toliau. Visuomenė jau pavargo skaičiuoti atvejus, kai dėl nepakankamų įrodymų iš pareigų atleisti pareigūnai per teismus sugrįždavo į ankstesnes darbovietes ir vėliau jau kur kas atsargiau ir dar labiau užsimaskavę vykdydavo savo ankstesnę kenkėjišką valstybei veiklą", - akcentuoja A. Paulauskas trečiadienį paskelbtame pareiškime.

REKLAMA

A. Paulauskas, vadovaujantis Naujajai sąjungai (socialliberalams), kurios narys yra A. Valionis, taip pat mano, kad "pasidavimas spaudimui kuo greičiau atskleisti visas septynių diplomatinio korpuso pareigūnų pasitraukimo iš tarnybos priežastis gali pakenkti tolesniam tyrimui ir padėti išvengti šiems pareigūnams kur kas didesnės bausmės nei darbo netekimas".

"Visiškai suprantamas yra visuomenės interesas žinoti, kokiais nusikaltimais kaltinami susikompromitavę užsienio reikalų ministerijos pareigūnai, tačiau visuomenė turėtų būti dar labiau suinteresuota, kad per anksti atskleistos nusikaltimų detalės nepakenktų atliekamo tyrimo eigai. Tyrimo, kurio tikslas, jog priesaikai nusižengę diplomatai negalėtų išvengti pačios griežčiausios atsakomybės", - pabrėžia parlamento vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Paulauskui nuostabą kelia tai, kad iki šiol aiškinamasi, kas turėtų perduoti atliktą tyrimo medžiagą prokuratūrai. Seimo pirmininko nuomone, URM "neturėtų imtis veiksmų, kurie jai nepriklauso".

"Tam yra Valstybės saugumo departamentas, kaip ikiteisminio tyrimo įstaiga, turinti teisę pradėti ikiteisminį tyrimą arba perduoti medžiagą prokuratūrai, taip pat VSD vadovas, kuris vadovauja komisijai, galinčiai priimti sprendimus dėl diplomatinį korpusą sukrėtusio skandalo tyrimo medžiagos išslaptinimo", - rašo A. Paulauskas.

REKLAMA

Seimo pirmininkas dar labiau stebisi dėl to, kad ministrą A. Valionį, "pakilusį kovoti prieš nesąžiningus URM pareigūnus, kai kas bando paversti vos ne šių, diplomatinę tarnybą diskreditavusių asmenų, "stogu".

Opozicinės konservatyvios Tėvynės sąjungos parlamentarai savo ruožtu paprašė Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkę Nijolę Steiblienę ištirti ir įvertinti skandalą Lietuvos konsulinėje tarnyboje.

Socialliberalė N. Steiblienė BNS trečiadienį sakė, kad "septynių diplomatų byla" tikriausiai bus įtraukta į komisijos darbotvarkę, kai parlamentarai rugsėjį susirinks į rudens sesiją.

REKLAMA

Komisijos pirmininkė taip pat pareiškė, kad būtų neteisinga politizuoti incidentą ir stebėjosi, kad "diplomatų bylos" klausimu jau spėjo pasisakyti daugybė įvairių valstybės pareigūnų ir politikų.

Generalinis prokuroras Antanas Klimavičius antradienį paprašė Valstybės saugumo departamento (VSD) generalinį direktorių Mečį Laurinkų pateikti saugumo surinktą medžiagą apie praėjusią savaitę atsistatydinusių septynių Lietuvos diplomatų veiklą.

Kaip skelbta, tyrimą dėl Lietuvos konsulinėse įstaigose Baltarusijoje ir Rusijoje dirbančių diplomatų veiklos šiemet vasarį inicijavo ministras A. Valionis, gavęs informacijos, jog kai kurie konsuliniai pareigūnai pažeidžia įstatymus. Medžiagai, kurią apie įtariamus diplomatų pažeidimus surinko VSD, suteiktas valstybės paslapties statusas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Praėjusį ketvirtadienį atsistatydino Konsulinio departamento direktorius Gediminas Šiaudvytis, netrukus turėjęs būti paskirtas Lietuvos ambasadoriumi Turkijoje, generalinis konsulas Sankt Peterburge Gintaras Ronkaitis, vicekonsulas Sankt Peterburge Darius Ryliškis, konsulas Sovetske Saulius Turskis, ambasados Rusijoje 2-asis sekretorius Semionas Dančenka, ambasados Baltarusijoje patarėjas Linas Valentukevičius ir 2-asis sekretorius Ričardas Ramoška.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų