REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentas Rolandas Paksas paneigė žiniasklaidoje pasirodžiusias žinias, esą Valstybės saugumo departamento vadovo poste diplomatinę karjerą pradėsiantį Mečį Laurinkų gali pakeisti valdančiosios daugumos atstovas socialdemokratas Juozas Bernatonis.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak prezidento, buvusio vidaus reikalų ministro, dabar Seimo nario J. Bernatonio kandidatūra į VSD vadovo postą "nebuvo ir nėra svarstoma".

REKLAMA

Klausimas, kas galėtų pakeisti M. Laurinkų, išvažiuosiantį dirbti Lietuvos ambasadoriumi Ispanijoje, domino Lietuvos rajonų žiniasklaidos atstovus. Trečiadienį jiems buvo surengta pirmoji speciali Lietuvos prezidento Rolando Pakso spaudos konferencija.

Apie kokias nors kitas kandidatūras R. Paksas spaudos konferencijoje nekalbėjo.

Pagal Lietuvos Konstituciją Valstybės saugumo tarnybos vadovą Seimo pritarimu skiria ir atleidžia prezidentas. Šio svarbios valstybės institucijos vadovo kadencija nėra ribojama įstatymu.

REKLAMA
REKLAMA

Dabartinis VSD vadovas M. Laurinkus, kalbėdamas apie galimą savo įpėdinį, sakė turįs teisę pareikšti savo nuomonę, kas galėtų vadovauti šiai institucijai.

M. Laurinkaus požiūriu, tai turėtų būti žmogus iš vidaus pažįstantis tarnybą, susipažinęs su daugeliu VSD darbo aspektų.

"Prezidento prerogatyva rinktis žmones, mano teisė išdėstyti savo samprotavimus", - kalbėjo M. Laurinkus.

Skeptiškai galimybę skirti "partinį" žmogų vadovauti VSD vertina Seimo opozicijos atstovai. Pasak liberalcentristo, Seimo vicepirmininko Gintaro Steponavičiaus, pastarojo dešimtmečio pavyzdžiai liudija, kad bandymai į atsakingų, tačiau ne politinių valstybės institucijų vadovus skirti asmenis, susijusius su politika, baigiasi liūdnai, tą rodo ir paties M. Laurinkaus pavyzdys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

M. Laurinkus, prieš 1998 m. paskiriant jį VSD vadovu, buvo įtakingas valdančiosios konservatorių partijos narys, Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas.

Pasak G. Steponavičiaus, politinės simpatijos šiuo atveju vaidina nemenką vaidmenį, paskyrus į tokias pareigas su valdančiąja dauguma susijusį asmenį, po rinkimų, pasikeitus politinei situacijai, paprastai ieškoma būdų, kaip juo atsikratyti.

G. Steponavičiaus nuomone, VSD vadovo postą turėtų užimti nepartinis, su valdančiąja dauguma nesusijęs, pavyzdingos reputacijos profesionalas.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų