REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Specialiųjų tarnybų vadovai ir valstybės kontrolierius pateikė prezidentui Rolandui Paksui siūlymus, kaip užkirsti kelią valdininkų piktnaudžiavimui atkuriant piliečių teises į išlikusį turtą bei skirstant žemės sklypus.

REKLAMA
REKLAMA

Prezidento spaudos tarnyba pranešė, kad antradienį (07.01) generalinis prokuroras Antanas Klimavičius, Specialiųjų tyrimų tarnybos vadovas Valentinas Junokas ir valstybės kontrolierius Jonas Liaučius pateikė prezidentui siūlymų, kurių R. Paksas paprašė praėjusią savaitę vykusiame susitikime.

REKLAMA

"Išnagrinėjęs visą informaciją, susijusią su pažeidimais žemėtvarkoje, prezidentas priims sprendimus dėl konkrečių veiksmų", - sakoma pranešime spaudai.

Kaip BNS sakė prezidento atstovas spaudai Rosvaldas Gorbačiovas, pateiktoje medžiagoje siūloma, kaip keisti įvairiausius įstatymus, nustatant senaties terminus, areštuojant turtą ir panašiai.

Atstovo spaudai teigimu, gautus pasiūlymus susistemins teisininkai ir teisėsaugininkai, tada prezidentas ir priims sprendimus.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusią savaitę prezidentas pateikė Seimui svarstyti Valstybės tarnybos įstatymo pataisas, kuriose numatyta, kad viešuosius bei privačiuosius interesus pažeidę valdininkai galėtų būti atleisti iš užimamų pareigų valstybės tarnyboje, be to, siūloma uždrausti priimti į valstybės tarnybą asmenis, atleistus iš pareigų dėl piktnaudžiavimo tarnyba penkerius metus nuo jų atleidimo iš pareigų dienos.

Šias pataisas Seimas antradienį nusprendė svarstyti skubos tvarka.

Be to, Seimas antradienį po svarstymo pritarė Valstybės tarnybos įstatymo pataisoms, kurios numato galimybę atleisti valstybės tarnautojus už savanaudišką pasinaudojimą valstybės tarnyba ir šiurkščius nusižengimus valstybės tarnautojo etikos principams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Projekte numatoma, kad valstybės tarnautojas gali būti atleidžiamas už pasinaudojimą valstybės tarnyba siekiant gauti neteisėtų pajamų ar privilegijų sau ar kitiems asmenims, už elgesį, diskredituojantį valstybės tarnybą, už kitus nusižengimus, kuriais šiurkščiai nusižengiama valstybės tarnautojo pareigoms ar valstybės tarnautojo etikos principams.

Įstatymo pataisą pateikė Valstybės valdymo ir savivaldybių reikalų komitetas, pagal Teisės departamento pastabas patobulinęs ankstesnį Seimo narių Petro Papovo ir Alvydo Sadecko projektą.

REKLAMA

Pataisos inicijuotos kilus skandalui dėl žemėtvarkos valdininkų piktnaudžiavimo skirstant sklypus.

Paaiškėjo, kad kai kurie žemėtvarkos tarnybų specialistai savanaudiškai pasinaudojo turima informacija apie prestižinėse vietose esamus sklypus, o kai kurie jų gali būti įsigyti ir pažeidžiant įstatymus.

Prokurorai artimiausiu metu turėtų pradėti aiškintis aplinkybes, ar teisėtai žemės sklypus įsigijo keliasdešimt aukštų valstybės pareigūnų.

Iki šiol nei Valstybės tarnybos įstatyme, nei jokiame kitame įstatyme nėra nustatyta pagrindų, įgalinančių valstybės tarnautojui taikyti drausminę atsakomybę už pagrindinių valstybės tarnautojų veiklos etikos principų bei valstybės tarnautojų pareigų nesilaikymą.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų