REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sovietinis diktatorius Josifas Stalinas taip pyko ant kino žvaigždės Johno Wayne’o (Džono Veino) dėl jo antikomunizmo, kad net rezgė sąmokslą jį nužudyti, teigiama naujoje legendinio JAV aktoriaus autobiografijoje.

REKLAMA
REKLAMA

Britų rašytojo Michaelo Munno (Maiklo Muno) knygoje "Džonas Veinas - vyras už mito" ("John Wayne - The man behind the myth") tvirtinama, kad praėjusio amžiaus 5-ajame ir 6-ajame dešimtmečiais kelis kartus buvo kėsinamasi į garsiojo aktoriaus gyvybę.

REKLAMA

Iš pradžių du rusų žudikai, apsimetę Federalinio tyrimų biuro (FTB) agentais, mėgino nužudyti J. Wayne’ą 1947 metų gegužės 26 dieną tuo metu, kai jis kino studijoje "Warner Brothers" buvo savo biure. Tačiau sąmokslas buvo demaskuotas, o žudikai - sučiupti, sakoma knygoje, kurios autorius remiasi keliais šaltiniais, tarp jų ir režisieriumi Orsonu Wellesu (Orsonu Velsu).

J. Stalinui mirus 1953 metais, jo įpėdinis Nikita Chruščiovas, garsėjęs kaip J. Wayne’o gerbėjas, atšaukė tolesnius pasikėsinimus.

REKLAMA
REKLAMA

"Šį sprendimą J. Stalinas priėmė paskutiniais penkeriais beprotiškaisiais savo gyvenimo metais. Kai J. Stalinas mirė, aš atšaukiau jo įsakymą", - N. Chruščiovas, anot autobiografijos, 1958 metais per privatų susitikimą pasakė JAV aktoriui.

Tiesa, tada iniciatyvą į savo rankas perėmė Amerikos komunistai, kurie kelis kartus mėgino nužudyti J. Wayne’ą, įskaitant pasikėsinimą Meksikoje, kur buvo kuriamas filmas "Hondo". Dar vienas pasikėsinimas buvo surengtas 1966 metais, jam Vietname lankantis pas amerikiečių karius.

Kino legenda J. Wayne’as mirė 1979 metais nuo vėžio.

“Reuters”-ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų