REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po naujausios Alano Greenspano (Aleno Grinspeno) kalbos JAV dolerio kursas pakilo į aukščiausią lygį per pastaruosius du mėnesius, o obligacijų kainos nukrito. JAV federalinio atsargų banko pirmininkas išsklaidė defliacijos baimę ir numatė stiprų JAV ekonomikos augimą.

REKLAMA
REKLAMA

Federalinio atsargų banko pirmininkas Alanas Greenspanas trečiadienį turės dar vieną galimybę nustebinti finansų rinkas, kai jis Kongreso rūmuose Senato bankininkystės komitetui pateiks antrą savo ataskaitą apie šalies ekonomikos padėtį.

REKLAMA

Antradienį (07-15) susitikime su Atstovų rūmų Finansų komiteto nariais Alanas Greenspanas įsipareigojo kurį laiką išlaikyti palūkanų normas žemas ir prognozavo ekonomikos augimą.

Tačiau toks jo pareiškimas finansų rinkose toli gražu nesukėlė publikos susižavėjimo.Alanas Greenspanas ne tik įsipareigojo artimiausiu metu nekelti palūkanų normų, bet ir neslėpė galimybės, kad tuo atveju, jei reikės apsisaugoti nuo defliacijos, Federalinis atsargų bankas gali jas sumažinti.

REKLAMA
REKLAMA

Baltųjų rūmų prognozės, kad biudžeto deficitas sudarys rekordinę 455 milijardų JAV dolerių sumą, prisidėjo prie triukšmo finansų rinkose.

Nerimaujant dėl obligacijų biržos reakcijos ir ilgalaikio kreditavimo kaštų, pigiai buvo išparduodamos akcijos. "Dow Jones" ir "Nasdaq Composite" indeksai krito.Tikimasi, kad Alano Greenspano pareiškimas Senatui bus panašus į pasakytą Atstovų rūmuose. Savo idėjas jis galės plėtoti atsakydamas į jam pateiktus klausymus.

Kai kurie prekiautojai obligacijomis buvo nusivylę, kad Alanas Greenspanas vengė netradicinių priemonių, kurios, anot Federalinio iždo, gali būti panaudotos, siekiant kovoti su defliacija. Pavyzdžiui, JAV centrinis bankas gali pamėginti įsikišti į obligacijų biržą ir sumažinti ilgalaikes palūkanų normas.Alanas Greenspanas teigė, kad šiuo metu tokios priemonės nėra būtinos."Dėl dabartinės skatinančios finansinės ir fiskalinės politikos bei tvirtos infliacijos gali būti, kad reikės imtis ir specialių priemonių", - sakė Alanas Greenspanas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Be to, dėl projektuojamų 1 procento fondų palūkanų, jei Federalinis iždas pritars, bus galima įvesti ir kitus palengvinimus".Šiuo metu Federalinio atsargų banko palūkanų norma siekia 1 procentą, ir tai yra žemiausios palūkanų normos per 45 metus.

Nors Alanas Greenspanas užsiminė apie galimybę sumažinti trumpalaikes palūkanų normas, daugelis ekonomistų abejoja, kad tokiam sumažinimai būtų pritarta per artimiausią JAV centrinio banko susitikimą rugpjūčio 12 d.

Viena priežastis yra ta, kad Federalinis iždas numatė ekonomikos augimą antrąjį šių metų pusmetį ir kitais metais, o tai susilpnina mažinimo argumentus."Mes manome, kad esame ties ekonomikos kryžkele, ir geriausiu atveju galime tikėtis, kad viskas bus gerai", sakė Alanas Greenspanas.Reuters-ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų