REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka ieško galimybių surengti referendumą dėl konstitucijos pakeitimų, kuris leistų jam būti perrinktam trečiajai kadencijai, mano ekspertai.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusią savaitę A. Lukašenka atleido ministrą pirmininką ir du vyriausybės narius, gerokai apribojo žiniasklaidos priemonių laisvę ir politinių partijų bei visuomeninių organizacijų galimybes.

REKLAMA

A. Lukašenka, kurio prezidentavimo laikas baigiasi 2006 metais, anksčiau ne kartą pareiškė, kad jeigu politinė situacija pablogės, jis gali surengti referendumą, kad panaikintų konstitucijos nuostatą, leidžiančią prezidentui būti išrinktam ne daugiau kaip du kartus.

"Lukašenkos tragedija ta, kad jis per anksti tapo prezidentu, ir jam nėra kur eiti. Vos 50 metų slenkstį perkopęs Lukašenka negali tenkintis kokiu nors senatoriaus postu. Trečioji kadencija Lukašenkai - jo politinio gyvenimo pratęsimas", - sakė agentūrai "Reuters" Rytų - Vakarų centro prezidentas Leonidas Zaiko.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusią savaitę atleidęs ministrą pirmininką Genadijų Novickį ir du vyriausybės narius už ekonomines nesėkmes A. Lukašenka pažadėjo atnaujinti trečdalį vyriausybės vietos valdžios atstovais ir deputatais.

Anksčiau Baltarusijos valdžia sustabdė kelių nepriklausomų Baltarusijos laikraščių leidybą, uždarė NTV korespondentų punktą Minske, sugriežtino politinių partijų įstatymą.

"Baltarusijos politinės erdvės valymas... siekimas suversti atsakomybę už ekonomikos nesėkmes vykdomajai valdžiai - tai pradžia, ir labai intensyvi, surengti referendumą", - mano Nepriklausomo socialinių, ekonominių ir politinių tyrimo instituto vadovas Olegas Manajevas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Manau, kad kalbėti apie perrinkimą kol kas per anksti, bet jeigu bus padarytos atitinkamos konstitucijos pataisos, o jos gali būti padarytos tik per referendumą, daugelis žmonių, taip pat ir aš rekomenduosime prezidentui būti perrinktam trečiajai kadencijai", - sakė agentūrai "Reuters" parlamento Saugumo komisijos vadovas Nikolajus Čerginecas, vadovavęs A. Lukašenkos rinkimų štabui per pastarąją rinkimų kampaniją.

Pats A. Lukašenka anksčiau pavadino insinuacijomis nuomonę, kad jis, atleisdamas vyriausybės narius, rengiasi dar vienai politinei kampanijai.

"Mano galva, niekas jokio referendumo nerengia. Paprasčiausiai kai kas vėl aštrina padėtį šalyje", - mano Mokslų akademijos Sociologijos apklausų rengimo kontrolės komisijos vadovas Igoris Kotliarovas.

"Reuters"-BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų