REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Informacijos tiekėjos "Datamonitor" teigimu, Vengrijos naftos bendrovė MOL pateikė 505 mln. JAV dolerių pasiūlymą įsigyti 25 proc. Kroatijos naftos ir gamtinių dujų įmonės INA akcijų.

REKLAMA
REKLAMA

MOL, kuri siekia tapti svarbiausia žaidėja Vidurio ir Pietryčių Europos rinkoje, yra pasirengusi už 25 proc. INA akcijų paketą sumokėti didelę kainą. Jei perėmimas pavyktų, Vengrijos įmonė pagal aktyvus regione išsiveržtų į pirmąją vietą ir sustiprintų pozicijas savo pagrindinės konkurentės austrų OMV atžvilgiu.

REKLAMA

MOL 505 mln. dolerių pasiūlymas už 25 proc. ir vieną akciją Kroatijos valstybinėje bendrovėje beveik 17 proc. viršija OMV siūlytą sumą. INA akcijų įsigijimo konkurse tedalyvauja šios dvi bendrovės.

Po sandorio MOL taptų didžiausia Pietryčių Europos rinkos dalyve, devyniose regiono valstybėse valdančia 1,2 tūkst. degalinių, chemijos pramonės padalinį bei naftos perdirbimo įmones Vengrijoje, Slovakijoje ir Kroatijoje.

MOL jau nesėkmingai bandė įsigyti keletą įmonių, todėl nenuostabu, kad dabar jos žvilgsnis nukrypo į INA. Kadangi Vengrijoje MOL augimo galimybės yra ribotos, bendrovė atkakliai siekia plėsti veiklą sparčiai besivystančiame Pietryčių Europos regione. Kroatija atitinka MOL poreikius, nes ir būdama šiek tiek atsilikusi nuo Vengrijos gali pasiūlyti geras ilgalaikes perspektyvas.

REKLAMA
REKLAMA

MOL jau įsigijo 70 proc. Slovakijos naftos bendrovės "Slovnaft" akcijų. Be to, vengrai tikriausiai sudarys strateginį aljansą su Lenkijos "PKN Orlen" arba investuos į šią įmonę. Bendradarbiavimu su Lenkijos naftos ir chemijos pramonės grupe domisi ir OMV.

OMV turbūt pernelyg nenusiviltų negavusi INA akcijų, nes austrams jau pavyko užbaigti keletą kitų įsigijimų, kuriuos bendrovė šiuo metu integruoja į savo veiklą. Vis dėlto OMV ir toliau ieškos plėtros galimybių, kad įgyvendintų tikslą iki 2008 metų užimti 20 proc. Vidurio ir Rytų Europos rinkos. Norint šį tikslą pasiekti, austrams teks padidinti savo įmonių skaičių maždaug 1 tūkstančiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

INA įsigijimas būtų neabejotinai padėjęs padidinti OMV rinkos dalį, papildydamas jos įmonių skaičių daugiau kaip 400. Kitose regiono šalyse Austrijos milžinė sieks plėstis savo pačios ištekliais. Neseniai OMV atidarė pirmąsias degalines Bosnijoje, kur iki 2008 metų nori degalinių skaičių padidinti iki 70.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų