REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausiasis administracinis teismas ketvirtadienį numato skelbti sprendimą dėl buvusio generalinio prokuroro Kazio Pėdnyčios bandymo sugrįžti į ankstesnes pareigas teismo keliu.

REKLAMA
REKLAMA

Šių metų gegužės 20 dieną Vilniaus apygardos administracinis teismas paskelbė, kad K. Pėdnyčia prieš pustrečių metų buvo atleistas neteisėtai, tačiau dabar grįžti į generalinio prokuroro pareigas nebegali, nes jo asmeniniai interesai būtų iškelti aukščiau valstybės interesų.

REKLAMA

Tokiu sprendimu teismas tik iš dalies patenkino K. Pėdnyčios skundą dėl atleidimo iš darbo. Generalinei prokuratūrai nurodyta išmokėti K. Pėdnyčiai 36 tūkst. 226 Lt, kaip neišmokėtą išeitinės išmokos dalį. Jam taip pat priteista ne mažesnė kaip 38 tūkst. 700 Lt kompensacija už priverstinės pravaikštos laiką.

Šį sprendimą K. Pėdnyčia apskundė aukštesnės instancijos teismui, pabrėždamas, kad jam grąžinimas į darbą yra svarbus iš principo. Žurnalistams K. Pėdnyčia prisipažino, kad, jei būtų grąžintas, vėliau galėtų ir atsistatydinti.

REKLAMA
REKLAMA

K. Pėdnyčia dirbo generaliniu prokuroru nuo 1997 metų balandžio 3 dienos ir buvo atleistas vos įpusėjus paskyrimo metu numatytai septynerių metų kadencijai. Prieš tai Seimas priėmė Prezidento Valdo Adamkaus ir Socialdemokratų frakcijos inicijuotą Prokuratūros įstatymo pakeitimo įstatymą, kuriuo nuo 2000 metų lapkričio 28 dienos buvo pakeista iki 1997 metų galiojusi generalinio prokuroro skyrimo tvarka. Pagal ją šį pareigūną skiria ir atleidžia Prezidentas Seimo pritarimu, o ne Seimas Teisės ir teisėtvarkos komiteto teikimu. Pagal senąją tvarką konservatorių Seimo paskirtas K. Pėdnyčia automatiškai tapo laikinuoju generaliniu prokuroru, kol į jo vietą buvo paskirtas Antanas Klimavičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šių metų sausio 24 dieną Konstitucinis Teismas paskelbė K. Pėdnyčiai palankų nutarimą: konstatuota, kad Seimas neturėjo teisės atleisti generalinio prokuroro įstatymu ir, pasirinkęs tokį neteisėtą atleidimo būdą, sukūrė teisinio netikrumo atmosferą bei pažeidė Konstitucijoje įtvirtintą teisinės valstybės principą.

Netekęs prokuratūros vadovo pareigų, K. Pėdnyčia įsteigė privačią advokatų kontorą, kurioje dirba kartu su sūnumi.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų