REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vingio parko estradoje parodytas prieš tris dešimtmečius sukurto lietuviško miuziklo "Velnio nuotaka" sceninis pastatymas užvakar miuziklo autoriui Viačeslavui Ganelinui vos neišspaudė ašarų.

REKLAMA
REKLAMA

Skraidė motociklai

Į Pasaulio lietuvių dainų šventės Kartų vakaro premjerą atvyko pirmosios valstybės poros - Rolandas ir Laima Paksai, Artūras ir Jolanta Paulauskai, Vilniaus meras Artūras Zuokas su žmona Agne, kultūros ministrė Roma Žakaitienė, 1974 m. pastatyto muzikinio filmo "Velnio nuotaka" aktoriai ir statytojai bei specialiai iš Izraelio atskridęs legendinio miuziklo autorius kompozitorius V. Ganelinas.

REKLAMA

Vingio parko estradoje užvirė tikra velniava, kurią itin efektingai atskleisti padėjo specialieji efektai, spektaklio žiūrovų dėmesį prikaustę nuo pirmųjų akimirkų.

Jau pačioje pradžioje kanopomis skeldami ugnį nuo estrados kupolo lynais nusileido keli "velniai", vėliau į dangų kilo sparnuoti angelai, estrados papėdėje oru skraidė galingi motociklai, pro žiūrovus pralėkė žirgų kavalkada.

Dviejų dalių Kęstučio Jakšto režisuoto spektaklio dramaturgiją paįvairino ir šviesų, pirotechnikos bei dūmų efektai.

REKLAMA
REKLAMA

Visus nurungė Pinčiukas

Puikiai vaidinti ir dainuoti sekėsi didžiosios scenos senbuviams Baltaragiui - Povilui Meškėlai, Girdvainiui - Česlovui Gabaliui, Marcelei - Editai Bagdonaitei bei naujokei Indrei Dirgėlaitei, įkūnijusiai Baltaragio dukrą Jurgą.

Talentingai vaidmenis atliko dainuojantys aktoriai - piršlį Anuprą įkūnijęs Kostas Smoriginas ir girtuoklį arkliavagį Raupį vaidinęs Andrius Kaniava.

Pačioje estradoje efektingai šoko dešimtys ilgaplaukių šokėjų, "ginkluotų" baltomis vėliavomis, kurios prireikus virsdavo valties irklais, malūno sparnais ar šienpjovių dalgiais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Su užsidegimu miuziklą atliko Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras, choras "Brevis" ir ritmo grupė, kuriems dirigavo Gintaras Rinkevičius.

Bet vis dėlto didžiausias publikos simpatijas pelnė didžiuliame varpo formos katile degutą viręs ir degančia gitara brązginęs neigiamas "Velnio nuotakos" personažas - pasišiaušęs Pinčiukas - Marijonas Mikutavičius.

Puikiai jam į porą tiko davatka Uršulė - Neringa Čereškevičienė, sukūrusi nemažiau charakteringą vaidmenį. Ypač žiūrovus sužavėjo epizodas, kuriame Uršulė ir Pinčiukas "lakstė" kaskadininko vairuojamu motociklu su lopšiu.

REKLAMA

Velnio nuotaka - ministrė

Įspūdingame renginyje nepasieita ir be "kliauzų". Per patį roko operos įkarštį pasigirdęs moteriškas balsas padrikais sakiniais nutraukė spektaklį ir paaiškino, kad vyksta spektaklis "Velnio nuotaka", o per pertrauką žodį tars kultūros ministrė Roma Žakaitienė.

Nieko nesupratę žiūrovai ėmė švilpti ir šūkauti, o netikėtai "Skrydžio per Lietuvą" kūrėjus už tai, kad jų filmas pagal pardavimo apimtis tapo platininiu, per pertrauką sumaniusi pasveikinti kultūros ministrė netrukus žiūrovų buvo juokais pakrikštyta "velnio nuotaka".

REKLAMA

Daugeliui stebėjusių reginį įspūdį apkartino tai, kad įvykius scenoje galėjo matyti tik įsigijusieji brangiausius bilietus ir kviestiniai svečiai, įsitaisę pirmųjų eilių centre.

Kitiems teko tenkintis ribotu vaizdu trijuose ekranuose. Beje, didžiausias ekranas užstojo visą scenografo Mariaus Nekrošiaus ir choreografo Agrio Danilevičo darbą. Pirmoje dalyje vaizdas ekranuose buvo itin neryškus, nes lauke dar buvo nesutemę, o spektakliui baigiantis vaizdas centriniame ekrane dažnokai geso.

V.Ganelinas susijaudino iki ašarų

Po spektaklio į sceną sulipusius muzikinio spektaklio veikėjus, muzikantus sveikino į sceną užlipę "Velnio nuotakos" kūrėjai Sigitas Geda ir V. Ganelinas bei pagrindinis renginio prodiuseris Gytis Daugėla. Vėliau visi rinkosi į uždarą vakarėlį, vykusį baro "Savo kampas" kiemelyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kone pirmasis į vakarėlį su žmona Julija atskubėjęs V. Ganelinas, spektaklio įspūdžiais pasidalijęs su meru Artūru Zuoku ir žmona Agne, vėliau buvo pakviestas prie bendro solistų ir choristų bei organizatorių stalo. Poetas S. Geda į vakarėlį neatvyko.

Per vakarėlį pakalbintas V. Ganelinas negailėjo gerų žodžių naujajam "Velnio nuotakos" pastatymui, o labiausiai jam patiko muzikinis atlikimas ir režisieriaus darbas. Jis tikino jau per repeticiją supratęs, jog pastatymui nėra ko prikišti.

"Trūksta žodžių, šis pastatymas vertas didžiausio pagyrimo", - prisipažino V. Ganelinas, kuris žiūrėdamas spektaklį susijaudino iki ašarų. Labiausiai jam patiko Pinčiuko vaidmenį sukūrusio M. Mikutavičiaus, Uršulės - N. Čereškevičienės bei Baltaragio - P. Meškėlos personažai.

REKLAMA

Pinčiukas M. Mikutavičius sakė, nors Pinčiuko vaidmens ir nesureikšminęs, vaidindamas "Velnio nuotakoje" įdėjęs daugiausiaijėgų per visą gyvenimą.

M. Mikutavičius sakė jaudulį likus kelioms iki renginio numalšinęs 100 g brendžio.

Vilniaus meras A. Zuokas "Velnio nuotaką" įvertino vienu žodžiu: "Patiko". "Labiausiai džiaugiuosi savo kurso draugu Marijonu Mikutavičiumi. Jis Pinčiukas ir kūnu, ir siela", - šyptelėjo Vilniaus meras.

"VL Vakaro žinios"

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų