REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į Vilnių iš Vokietijos atgabenta viena svarbiausių iki šių dienų išsaugotų Mindaugo karalystės relikvijų - 1255 metų dovanojimo raštas - eksponuojamas specialioje vitrinoje sostinės Taikomosios dailės muziejuje.

REKLAMA
REKLAMA

Berlyne esančiam Slaptajam Prūsijos valstybės kultūros paveldo archyvui priklausantį vieninteliu išlikusiu karaliaus Mindaugo antspaudu patvirtintą raštą šio archyvo restauravimo centro vadovas Heinrichas (Hainrichas) Petersas ketvirtadienį (07.03) įdėjo į eksponavimo stendą.

REKLAMA

Kaip po šios iškilmingos ceremonijos teigė archyvo direktorius Jurgenas Kloosterhuisas (Jiurgenas Klosterhuisas), šis tiek dabartiniais laikais, tiek XIII amžiuje sunkiai įskaitomas raštas savaime spinduliuoja išskirtinę reikšmę, nepakitusią per septynis šimtmečius.

Šis unikalus pergamentas į Vilnių buvo atskraidintas trečiadienį po pietų "Lietuvos avialinijų" lėktuvu.

Iš Vilniaus oro uosto į Taikomosios dailės muziejų karaliaus Mindaugo laiško pergamentas specialiame konteineryje buvo atvežtas su apsaugos policijos palyda.

REKLAMA
REKLAMA

18 tūkst. litų kainavusioje vitrinoje yra nuolatinio mikroklimato palaikymo įranga, specialus apšvietimas, ekspozicinė erdvė apsaugota nedūžtančiu stiklu. Šioje vitrinoje praėjusių metų lapkričio mėnesį buvo eksponuojamas ir iš to paties Berlyno archyvo atvežtas XVI amžiuje Jono Bretkūno išverstos Biblijos rankraštis.

Ketvirtadienį 17 valandą karaliaus Mindaugo raštas bus pristatytas visuomenei. Jis bus rodomas lankytojams daugiau nei dvi savaites - nuo liepos 3 iki 20 dienos.

Pasak pranešimo spaudai, šiuo dokumentu 1253 metais Lietuvos karaliumi karūnuotas Mindaugas dovanojo Vokiečių ordinui Livonijoje - Lietuvos ir jos valdovo krikšto bei karūnavimo tarpininkui - Sėlos žemę. Gali būti, kad šis raštas buvo surašytas Vilniuje, kuriame, kaip manoma, stovėjo karaliaus Mindaugo katedra, o greta jos - valdovo rezidencija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ilgą laiką pergamentas buvo saugotas Rygos ir Karaliaučiaus archyvuose, vėliau atsidūrė Vokietijoje. Karaliaus Mindaugo raštas įvertintas beveik vienu milijonu litų.

Lietuvos karaliaus Mindaugo 1255 metų rašto su valdovo antspaudu eksponavimas yra vienas svarbiausių Lietuvos valstybės - karaliaus Mindaugo karūnavimo 750 metų jubiliejaus šventės projektų.

Ši XIII amžiaus relikvija yra paskutinio - septintojo - parodos "Krikščionybė Lietuvos mene" atnaujinimo akcentas. Kartu su juo bus eksponuojamos ir kitos reikšmingų XIV-XVI amžiaus lituanistinių vertybių faksimilės iš Vakarų ir Vidurio Europos muziejų, bibliotekų, archyvų. Taip pat pristatoma ir vertinga Lietuvos bažnyčių sakralinės dailės kolekcija.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų