REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Trečia didžiausia pasaulyje naftos bendrovė "British Petroleum Plc" (BP) antradienį (02.11) paskelbė sudariusi 6,75 milijardo JAV dolerių vertės sandorį su savo Rusijos partnere TNK. Analitikų nuomone, šis sandoris atgaivina BP augimo perspektyvas, taip pat pradeda naują Vakarų investicijų Rusijoje erą.

REKLAMA
REKLAMA

Žinia apie sandorį buvo paskelbta tuo pačiu metu, kai BP patvirtino, jog paskutinį praėjusių metų ketvirtį, palyginti su atitinkamu 2001 metų laikotarpiu, bendrovės pelnas pašoko net 49 procentais. Preliminarus grynasis BP pelnas ketvirtąjį ketvirtį sudarė 2,635 milijardo JAV dolerių. Analitikai prognozavo, jog pelnas sudarys nuo 2,385 milijardo iki 2,825 milijardo JAV dolerių.

REKLAMA

Pagal Rusijos sandorį, BP perims 50 proc. išplėstos TNK ir "Sidanco" grupės akcijų. TNK yra "Sidanco" padalinys, kuris yra gerokai didesnis už pačią bendrovę. Abi įmonės priklauso tai pačiai akcininkų grupei.

Pirmadienį verslo dienraštis "Financial Times" pranešė apie britų naftos milžinės BP derybas su Rusijos bendrovėmis TNK ir "Sidanco" dėl naujų investicijų, kurios leistų minėtas įmones pertvarkyti ir sukurti vieną didžiausių žaidėjų Rusijos rinkoje.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusią savaitę visų įmonių vadovai susitiko Londone. Be kitų klausimų, buvo svarstoma ir galimybė sujungti "Sidanco", kurioje BP valdo 25 proc. akcijų, su TNK. Po sandorio britai savo dalį naujoje įmonėje išlaikytų, o galbūt ir padidintų.

Naujasis sandoris patvirtintų jau seniai išsakytą BP ir "Alfa", kartu valdančių TNK, požiūrį, kad pastarąją bendrovę vertėtų sujungti su "Sidanco". Tačiau per pastaruosius keletą mėnesių BP svarstė ir kitas galimybes padidinti savo įtaką Rusijos rinkoje, įskaitant ir galimą didžiausios šalies naftos bendrovės "Jukos" akcijų įsigijimą.

“Reuters”-ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų