REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo narys Julius Veselka tvirtina, kad referendumo dėl Seimo rinkimų sistemos pakeitimo iniciatyva yra pagrįsta noru sustiprinti Seimo ir Seimo narių atsakomybę.

REKLAMA
REKLAMA

"Vienintelė struktūra valstybėje, kuri dabar neturi jokios atsakomybės, yra Seimas", - pažymėjo jis ketvirtadienį (02.20) spaudos konferencijoje, paraginęs keisti dabartinę parlamento rinkimų tvarką.

REKLAMA

Jeigu Seimo nariai būtų renkami tik vienmandatėse apygardose, tuomet, jo nuomone, netgi partiniai turės atsakyti ne partijos vadams, o tautai.

Radikaliomis pažiūromis garsėjantis J. Veselka pripažino, kad taip sudarytam Seimui būtų sunkiau priimti įstatymus, patvirtinti biudžetą, tačiau, anot jo, bus konkreti Seimo narių atsakomybė.

Parlamentaro teigimu, nors Konstitucinis Teismas daugelį įstatymų pripažino neatitinkančiais Konstitucijos, niekas neprisiėmė konkrečios materialinės atsakomybės už padarytą žalą.

REKLAMA
REKLAMA

Trečiadienį Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) išdavė piliečių parašų rinkimo lapus privalomojo referendumo dėl Seimo rinkimų sistemos pakeitimo ir konsultacinio (patariamojo) referendumo dėl tiesioginių merų rinkimų surengimo iniciatoriams.

Referendumų iniciatoriai, tarp kurių yra Seimo Naujosios sąjungos frakcijos narys, Ekonomikos komiteto pirmininkas Viktoras Uspaskichas, parlamentaras Julius Veselka ir kiti, norėtų gyventojų pritarimo dėl kai kurių Konstitucijos straipsnių pakeitimų.

Jais siūloma sumažinti parlamentarų skaičių, nustatyti, kad Seimo nariai būtų renkami tik vienmandatėse rinkimų apygardose ir įvesti Seimo nario mandato atšaukimo mechanizmą. Referendumo iniciatoriai taip pat norėtų išsiaiškinti, ar Lietuvos gyventojai pritartų tiesioginiams merų rinkimams.

Referendumų iniciatoriai per tris mėnesius turės surinkti 300 tūkstančių piliečių parašų, remiančių referendumą dėl Seimo rinkimų sistemos pakeitimo, ir tiek pat parašų dėl tiesioginių merų rinkimų iniciatyvos.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų