REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vasario 5 ir 6 dieną Nacionaliniame dramos teatre vilniečiai turės unikalią galimybę pamatyti paskutinį vieno įdomiausių Lietuvos režisierių Gintaro Varno spektaklį “Portija Koglen”, pastatytą Kauno dramos teatre.

REKLAMA
REKLAMA

Nacionaliniame dramos teatre Gintaras Varnas yra sukūręs keletą ryškių spektaklių - Federico Garcia Lorcos “Jei praeitų penkeri metai” ir “Publiką”, Alberto Camus "Svetimą", o 2000-aisiais šio teatro Didžiojoje scenoje pastatytas Pedro Calderono de la Barcos "Gyvenimas - tai sapnas" iki šiol mėgstamas ir yra vienas geriausiai lankomų Nacionalinio teatro spektaklių, žiūrovus traukiantis poetiška, estetiška režisūrine forma bei įdomiais vaidmenimis.

REKLAMA

Už spektaklį "Tolima šalis", pagal prancūzų dramaturgo Jeano Luco Lagarce'o pjesę pastatytą Kauno dramos teatre, G. Varnas pelnė geriausio Lietuvos teatro režisieriaus vardą, o šią vasarą šis spektaklis atstovaus Lietuvos teatrui viename prestižiškiausių Avinjono teatro festivalyje Prancūzijoje.

G. Varno spektaklis “Portija Koglen”, kurį 2002 metų vasarą inicijavo Teatro ir kino informacijos ir edukacijos centras ir parėmė Britų taryba Lietuvoje, pastatytas pagal savitos airių dramaturgės Marinos Carr, gimusios 1965 m., veikalą.

REKLAMA
REKLAMA

Pjesės centre - 30-ąjį gimtadienį švenčianti Portija Koglen (Viktorijos Kuodytės vaidmuo). Jos elgsena niekaip netelpa į jos aplinkos vertybių skalę, ji niekina savo buvimą šioje realybėje, tiksliau - niekina tai, kuo ji tapo. Persekiojama savo brolio dvynio Dainuojančios šmėklos, ji slankioja Belmonto upės pakrante, laukdama, kol upė pasiglemš ją, kaip kadaise pasiglemžė jos penkiolikmetį brolį Gabrielį, kurį vaidina Gytis Ivanauskas. V. Kuodytė, gerai žinoma iš Eimunto Nekrošiaus spektaklių, tarytum spindulingoji skleidžia aplink save tokią aurą, kurią netrunka pajusti žiūrovai. Aktorė tampa spektaklio šamane, jos grožis ir švelnumas kontrastuoja su žiauriu tekstu, formuojasi bauginančio anapusinio pasaulio pojūtis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pjesės autorė teigia: "Aš nežinau, kuo tikiu, bet tikiu kažkuo, tikiu, kad vienas gyvenimas buvo prieš tai, o dar vienas bus po to. Mes kabinamės į gyvenimą, nes nenorime būti išsiųsti atgal..." Todėl ir Portija Koglen atsisveikindama su šiuo pasauliu lemtingai prataria: "Trisdešimt - jau pusė gyvenimo nugyventa".

Režisierius Gintaras Varnas, įžvelgęs šioje literatūroje ėjimą į Paslaptį, sako: "Pjesė turi savotiško dekadentiško grožio, kuris neleidžia kurti spektaklio apie luošių arba monstrų pasaulį. Aš pakeisčiau ir spektaklio pavadinimą - pavadinčiau jį "Portija ir Gabrielis". Tai, ko jiedu siekia, yra ir gražu, ir šiek tiek "juoda" - būti kitur, tik ne čia. Jie abu pasirenka “ne čia”. Tai "Portiją Koglen" savaip sieja su mano “Tolima šalimi”.

REKLAMA

Spektaklyje taip pat vaidina Sigitas Šidlauskas, Dalia Overaitė, Viktoras Šinkariukas, Daiva Stubraitė, Liubomiras Laucevičius, Birutė Raubaitė, Aušra Keliuotytė, Audrė Paškonytė, Dainius Svobonas, Ričardas Vilkaitis. Muziką spektakliui sukūrė Giedrius Puskunigis, ne kartą įdomiai dirbęs su G. Varnu, scenografiją - šiuolaikinės dailės projektais Lietuvoje ir užsienyje išgarsėjęs Gintaras Makarevičius, kostiumus - viena ryškiausių dabartinių kostiumo dizaino žvaigždžių Juozas Statkevičius.

Už šį Kauno dramos teatre pastatytą spektaklį G. Varnas buvo pripažintas geriausiu 2001-2002 metų teatro sezono režisieriumi.

Spektaklių “Portija Koglen” pradžia - 18 val.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų