REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Siekiantiems nuspėti Vilniaus vertybinių popierių biržos kreivės kilimų ir nuopuolių laiką vargiai padės fundamentali ir techninė analizė. Nes sunku nuspėti, tarkim,  kelių ne per didžiausių užsienio fondų planus. O būtent šių fondų antplūdis ir pasitraukimas didžiąja dalimi lemia, liks vietinis nedidelis investuotojas kepurnėtis seklumoje ar spės išplaukti ant nuslūgstančios bangos keteros, atidžiai ieškodamas geresnės nišos gryniesiems. Šią savaitę mįslingi klasikiniai biržos pokyčiai, nulemti ne naujienos, ne įvykio, buvo stebimi pirmadienį ir trečiadienį.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmadienis – 3/28, trečiadienis – 29/2

Trečiadienį kilo dauguma akcijų, dvi pigo – „Kauno tiekimo“ (KTK1L) ir svyruojančio nežinomybėje „Vingio“ (VNG1L). Biržos indekso pokytis - 0,91 proc.

REKLAMA

Pirmąją savaitės dieną santykis buvo beveik atvirkštinis – pigo 28, o brango 3 akcijos. 1 mln. kartelę perlipo prekyba 4 akcijomis. Biržos indekso pokytis neigiamas - 0,55 proc. Tada, pirmadienį, tai buvo vadinama korekcija.

Tiesa, beveik visuotinis trečiadieninis brangimas neatrodo jau toks tvirtas - įsižiūrėjus į žaliuojančią akcijų pokyčių suvestinę atidžiau, matyti, kad tik 6 akcijų prekyba viršijo 1 mln. litų. Vienos iš jų – „Mažeikių naftos“ (MNF1L) – neskaičiuokim, – mat tebegalioja „PKN Orlen“ elegantiškas sprendimas supirkti akcijas iš nepardavusiųjų per oficialų pasiūlymą. Kaina lyg įrėžta – 10 litų 25 ct. Įdomu, ar liks bent vienas užsispyrėlis, besitikintis daugiau? O tuo tarpu Vilniaus birža pranešė nuo vasario 1 d. išbraukianti „Mažeikių naftą“ iš OMXB10 ir Baltic Benchmark indeksų dėl numatyto privalomo laisvų akcijų supirkimo.

REKLAMA
REKLAMA

Bendra biržos apyvarta irgi neviršijo jau įprastų mastų. Nors, žinant stambesnių investuotojų konspiracinę strategiją nedidelėje rinkoje nedidelėmis porcijomis supirkinėti ir pardavinėti akcijas galime tikėtis visko. Trečiadienio prekyba, mano kuklia nuomone, buvo tik ženklas, dar nerodantis tendencijų. Kol kas tik ženklas.

Bet trečiadienio prekyboje buvo akcijų, kurių pokyčiai turėjo paaiškinimą: „Apranga“ (APG1L) ir Klaipėdos jūrų krovinių kompanija (KJK1L).

Pasklidęs gandas, kad „Apranga“ gali pirkti „Du brolius“, greičiausiai, įtakos turėjo tik patiems patikliausiems. “Aprangos” direktoriaus R. Pervenecko teigimu, iš “Dviejų brolių” prekiaujamų ženklų domina tik vienas. Jei pasitvirtintų pirkimo faktas, tai jau būtų panašu ne į pirkimą, bet į rūbų rinkos žaidėjų supirkinėjimą. O ar išliks „Apranga“ lyderiu Lietuvos rūbų rinkoje, kurioje pasirinkimas vis dar skurdokas, kokybė vidutinė arba žema, o kainos per didelės arba dvigubos – parodys laikas. Akcija kilo 2,40 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Klasco“ akcijų kilimą paskatino naujiena, kad įmonė dividendams ketina skirti iki 25 mln. litų. Investuotojai reagavo audringai - akcija kilo 11 proc.

Trečiadienis buvo ypatingas tuo, kad net ir labiausiai užmirštų akcijų buvo perkama po truputį.

Naujienos!

Ketvirtadienį Lietuvos banko paskelbti šalies bankų preliminarūs rezultatai nenuvylė investuotojų ir besidominčių šiuo sektoriumi Vilniaus biržoje. Visi šalies komerciniai bankai pernai gavo 662,2 mln. litų bendro neaudituoto pelno – 87 proc. daugiau nei 2005 metais. Daugiausia uždirbta iš paskolų. Puse lūpų pranešta apie naujų žaidėjų ketinimus įsiterpti į Lietuvos rinką, kurioje vis didėja koncentracija. Jei tai tiesa, reikėtų tikėtis stiprių žaidėjų, kurių pavadinimai atpažįstami ir pasaulio finansų sostinėse, ne tik Baltijos jūros baseino šalyse.

REKLAMA

Kainų kilimas rodo, jog naujiena netapo itin didelė staigmena investuotojams - stabiliu dėmesiu bankų sektoriaus akcijos mėgaujasi jau senokai. Šiaulių bankas (SAB1L) ir Ūkio bankas patiria tikrai rimtą investuotojų susidomėjimą. Kiek rezervuotas požiūris į „Snoro“ banką gali kisti paskelbus metines ataskaitas, kuriuose atsispindės ir geri jo valdomo Latvijos „Krajbanka“ rezultatai.

„Apranga“ paskelbė apie įspūdingą sausio mėnesio apyvartos augimą - 55,1 proc., palyginus su 2006 m. sausio mėnesiu. Apyvarta stipriai išaugo ir Latvijoje, Estijoje. Pranešta ir apie agresyvius plėtros planus - per artimiausius 2 mėnesius atidaryti 14 naujų parduotuvių. Akcija brango 3,84 proc.

REKLAMA

Penktadienį rinka vėl prarado kryptį, nors išliko stabilus susidomėjimas „Aprangos“, TEO (TEO1L) ir Ūkio banko pozicijomis. Brangusių ir pigusių akcijų santykis –  17/15.

Savaitės svariausių investicijų ašys: didžiųjų dėl likvidumo ir solidumo vertinama TEO1L, spekuliantų pamėgta ir stambiais pavedimais vis labiau pasižyminti UKB1L, mįslingai auganti PTR1L.

Stebėkime sudrumstą vandenį

Baigiant nesinorėtų liūdinti smulkių investuotojų, siekiančių gelbėti savo sunkiai uždirbtus pinigus nuo infliacijos ir mikroskopinių bankų indėlių palūkanų, kalbomis apie neprognozuojamą ir nuo užsienio investuotojų priklausomą vietos rinką. Sprendimas paprastas ir girdėtas: pažvelk iš šalies.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mėnulis, reguliuojantis nedidelio VVPB tvenkinėlio didesnius judesius – ten, anapus, o jo tamsiojoje pusėje – Federalinio rezervo banko (FED), Europos centrinio banko (ECB) nustatomos palūkanų normos ir jų skelbimo laikas, besivystančių rinkų indeksų svyravimas, tarptautinių organizacijų tyrimai ir rekomendacijos. Jų įtakojami stambieji priima sprendimus apie investicijas Lietuvoje.

Tad bandykime orientuotis VVPB bangavime – teks skaityti tarptautinių bankų analizes, Tarptautinio valiutos fondo išvadas. Domėtis pagrindinių valiutų zonų palūkanų norma ir jos įtaka akcijų biržoms. Ir žinoma, nepamiršti savarankiškai vertinti Lietuvos bendrovių akcijų. Gyvename ankštame pasaulyje, kuriame dalykai susipynę neįtikimiausiais saitais.

REKLAMA

Galime spėti, kad šią savaitę pastebimus investuotojų grįžimo į Vilniaus biržą ženklus lėmė TVF misijos išvados, kuriose nors ir perspėjama dėl spartaus vystymosi ir didelės emigracijos iškylančių problemų (pagrindinė – šalies konkurencingumo mažėjimas dėl darbo užmokesčio augimo),  Lietuvos ekonomika pripažinta turinti augimo potencialą , o finansų sektorius – pajėgiu atlaikyti nesisteminę riziką - pavyzdžiui, „Ekrano“ bankrotą.

Kita galima sujudimo priežastis – mitologiniai stambieji nusprendė, jog laikas prisikrauti apytuščius investicinius portfelius. Laukiame kitos savaitės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų