REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentas Rolandas Paksas penktadienį (02.28) pasirašė dekretą, kuriuo pasiūlė Seimui premjeru skirti daugiau kaip pusantrų metų šias pareigas einantį Algirdą Brazauską, tačiau naujajame Ministrų kabinete prezidentas nenorėtų matyti sveikatos apsaugos ministro Romualdo Dobrovolskio.

REKLAMA
REKLAMA

"Premjero kandidatūrą Seime prezidentas pristatys pirmadienį", - žurnalistams sakė R. Pakso atstovas spaudai Rosvaldas Gorbačiovas.

REKLAMA

Penktadienį susirinkusi Seimo valdyba nutarė pirmadienį 14 valandą sušaukti neeilinį Seimo posėdį, kuriame ir bus pristatytą 70-mečio socialdemokratų lyderio A. Brazausko kandidatūra.

Tikimasi, jog Seimas A. Brazausko kandidatūrą spės patvirtinti dar iki neeilinės sesijos pabaigos. Neeilinė sesija baigiasi kovo 5 dieną.

Kaip žurnalistams sakė R. Gorbačiovas, prezidento "netenkina sveikatos (apsaugos - BNS) ministro R. Dobrovolskio veikla".

REKLAMA
REKLAMA

Pasak R. Gorbačiovo, motyvus, kodėl jo netenkina sveikatos apsaugos ministras, R. Paksas išdėstys pirmadienį, Seime pristatydamas premjero kandidatūrą.

Į socialdemokratų ir socialliberalų sudarytą Vyriausybę R. Dobrovolskį yra delegavę socialliberalai. Jų lyderis Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas penktadienį sakė BNS, kad Naujoji sąjunga (NS, socialliberalai) nėra nusiteikusi "aukoti" savo deleguotų ministrų, tačiau nenori ir konfrontacijos.

"Mes nepasiruošę aukoti savo deleguotų ministrų. Norime girdėti argumentus ir esame pasiruošę pateikti kontrargumentus. Kol kas aš jokių argumentų negirdėjau", - pažymėjo A. Paulauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

NS į Vyriausybę yra delegavusi šešis iš trylikos ministrų.

Penktadienį R. Paksas buvo susitikęs su susisiekimo ministru Zigmantu Balčyčiu ir žemės ūkio ministru Jeronimu Kraujeliu. Po susitikimų su šiais ministrais, R. Gorbačiovo teigimu, prezidentui abejonių dėl jų darbo nebekilo.

Tačiau žemės ūkio ministras buvo paprašytas pakeisti kai kuriuos savo darbuotojus.

Atstovo spaudai teigimu, prezidentas baigė susitikimus su ministrais, daugiau jų nenumatyta.

Trečiadienį prisiekus naujajam prezidentui R. Paksui, premjeras A. Brazauskas grąžino jam Ministrų kabineto įgaliojimus ir Vyriausybė buvo prezidento įgaliota laikinai eiti pareigas.

REKLAMA

1998 metais Konstitucinis Teismas (KT) paskelbė, kad Vyriausybė turi grąžinti įgaliojimus pareigas pradėjusiam eiti naujam prezidentui, tačiau šis, KT nuomone, privalo Seimui teikti įgaliojimus grąžinusio Ministrų kabineto vadovo kandidatūrą.

Šią procedūrą KT pavadino "mandagumo atsistatydinimu", kuris "leidžia patikrinti, ar po prezidento rinkimų Seimas vis dar pasitiki savo suformuota Vyriausybe".

Seimo Statutas numato, kad parlamentas, gavęs valstybės vadovo teikimą dėl premjero kandidatūros, artimiausiame posėdyje suteikia galimybę valstybės vadovui pristatyti pretendentą. Seimas privalo apsispręsti dėl pristatytos premjero kandidatūros ne vėliau kaip per savaitę.

REKLAMA

Paskyrus premjerą, ne vėliau kaip per 15 dienų turi būti sudarytas Ministrų kabinetas.

Pagal Konstituciją prezidentas su Seimo pritarimu skiria ir atleidžia daugelį valstybės pareigūnų, tarp jų - ir ministrą pirmininką. Ministrus skiria prezidentas.

Iš naujo gavęs įgaliojimus veikti, Ministrų kabinetas toliau dirbs pagal ligšiolinę Vyriausybės programą. Parengti naują programą ir gauti jai Seimo pritarimą reikėtų tik tuo atveju, jei pasikeistų daugiau kaip pusė Vyriausybės narių.

Seimui nepritarus ministro pirmininko kandidatūrai arba pasikeitus daugiau kaip pusei Vyriausybės narių būtų pradedama naujos Vyriausybės formavimo procedūra.

A. Brazausko Vyriausybės programa buvo patvirtinta Seime 2001 metų liepą. Nuo to laiko nepasikeitė nė vienas Ministrų kabineto narys.

Sausio pradžioje prezidentu išrinktas R. Paksas savo pareigas pradėjo eiti po priesaikos Seime vasario 26 dieną.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų