REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuva tarp visų kandidačių į Europos Sąjungą (ES) ketina skirti mažiausiai lėšų informacinei kampanijai ruošiantis referendumui dėl narystės ES. Tai spaudos konferencijoje Vilniuje penktadienį (02.28) sakė užsienio reikalų ministras Antanas Valionis.

REKLAMA
REKLAMA

"Lietuva yra tarp tų šalių, kurios tam dalykui kol kas ketina skirti mažiausiai lėšų", - teigė ministras, pridurdamas, kad šalys kandidatės informacinei kampanijai skiria nuo 6 iki 20 mln. litų.

REKLAMA

Ketvirtadienį vykusiame referendumo informacinės kampanijos koordinacinės tarybos posėdyje numatyta, kad Lietuva šiam tikslui skirs 3 mln. litų.

Tačiau, kaip pažymėjo A. Valionis, "jeigu būtų poreikis, pagrįstas labai konkrečiais įrodymais, ši suma būtų padidinta".

Pasak A. Valionio, Estija referendumo informacinei kampanijai pasirengusi skirti apie 7 mln. litų, Latvija - 6-9 mln. litų, o Lenkija - apie 20 mln. litų.

Referendumo informacinės kampanijos darbo grupės narys, parlamentaras Vytautas Kvietkauskas toje pačioje spaudos konferencijoje pažymėjo, kad į informacinę kampaniją turėtų aktyviai investuoti ir šalies verslininkai, kuriems svarbi plati laisvoji rinka.

REKLAMA
REKLAMA

"Jie investuoja į politikus, kurie pasisako už Europos Sąjungą, taigi turėtų investuoti ir į politikų agitacinę kampaniją", - sakė jis.

Tai, kad ne tik valstybė, bet ir visuomenė turėtų įsitraukti į informacinę referendumo kampaniją, pažymėjo ir Seimo pirmininkas, Naujosios sąjungos (NS, socialliberalų) lyderis Artūras Paulauskas.

"Valstybė negali skirti lėšų agitacijai, tik informacijai", - pažymėjo Seimo pirmininkas.

Seimo pirmininko pavaduotojas, socialliberalas Artūras Skardžius spaudos konferencijoje apgailestavo, kad į agitacinę kampaniją vangiai įsitraukia partijos. Tačiau, pasak jo, Naujoji sąjunga jau pradeda aktyvią informacinę veiklą - partija jau turi daugiau kaip 600 agitatorių visose šalies seniūnijose, kurie aiškins žmonėms narystės ES teikiamą naudą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kartu A. Skardžius pakvietė kitas partijas pasekti jų pavyzdžiu ir pradėti aktyviai dalyvauti informacinėje kampanijoje.

Informacinės kampanijos svarbą pabrėžė ir užsienio reikalų ministras A. Valionis.

"Visas darbas bus veltui, jei žmonės pasakys "ne", - teigė jis. Todėl pasak jo, svarbu žmonėms išaiškinti ne apie "skraidančius milijonus danguje", o paaiškinti tai, kaip realiai pasinaudoti ES teikiamomis galimybėmis.

"Jei žmonės pajus sau praktinę naudą, problemų nebus", - sakė jis.

Informacinėje kampanijoje planuojama daugybė įvairiausių renginių, kuriuos rengia įvairios institucijos - Europos komitetas, ministerijos, partijos, prezidentas.

REKLAMA

Seimas ketvirtadienį nutarė, kad privalomasis referendumas dėl Lietuvos narystės į Europos Sąjungą (ES) vyks dvi dienas - gegužės 10-ąją ir 11-ąją.

Sprendimas bus laikomas priimtu, jeigu už jį pasisakys daugiau kaip pusė visų referendume dalyvavusių rinkėjų.

Visuomenės nuomonės apklausų duomenimis, Lietuvos narystę ES remia apie 68 proc. šalies gyventojų.

Lietuva referendumą surengtų ketvirta: Malta referendumą ketina rengti kovo 8 dieną, Slovėnija - kovo 23 dieną, Vengrija - balandžio 12 dieną, Slovakija - gegužės 16-17 dieną, Lenkija - birželio 8 dieną, Čekija - birželio 14 dieną, Estija - rugsėjo 14, Latvija - rugsėjo 20 dieną. Savo gyventojų nuomonės dėl šalies stojimo į ES neatsiklaus tik Kipras.

Visateise ES nare Lietuva tikisi tapti 2004 metais.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų