REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Teismui trečiadienį (02.26) atmetus Kazio Pėdnyčios ieškinį dėl sugrąžinimo į Generalinio prokuroro pareigas, pareiškėjas teigė, kad toliau laikysis "savo principų ir sieks teisingumo".

REKLAMA
REKLAMA

"Aš nenustebęs, aš to tikėjausi. Tikrindamas teismų bešališkumą, tokiam sprendimui buvau pasiruošęs ir iškart po nutarties paskelbimo įteikiau naują papildomą prašymą tam pačiam teisėjų korpusui", - trečiadienį po Vilniaus apygardos administracinio teismo posėdžio BNS teigė K. Pėdnyčia.

REKLAMA

"Pagal įstatymą numatyta, kad kol teismas priiminėja sprendimą, pareiškėjas gali keisti ieškinio pagrindą arba esmę. Aš įtariau, kad mano pirmasis papildomas ieškinys bus išaiškintas neteisingai ir, siekdamas užbėgti už akių spekuliacijai teisinėmis normomis, pateikiau naują skundą. Žaisime politiką toliau", - sakė teisininkas.

Iš Generalinio prokuroro pareigų prieš dvejus metus ir 2 mėnesius atleistas K. Pėdnyčia tvirtino, kad neteisėtu atleidimu buvo pažeistos jo teisės į nuosavybę - negautas darbo užmokestis.

REKLAMA
REKLAMA

Motyvuodamas savo skundą, šiuo metu advokato praktika užsiimantis K. Pėdnyčia teismui pateikė pavyzdį iš Europos žmogaus teisių teismo Strasbūre praktikos.

"Pasirėmiau Graikijos karaliaus byla, kurioje jis buvo diskriminuotas", -pasakojo K. Pėdnyčia.

Be to, 53 metų K. Pėdnyčia prašė išmokėti darbo užmokestį už visą priverstinę pravaikštą - iki teismo sprendimo įvykdymo dienos.

Iki tol K. Pėdnyčia norėjo, kad teismas pripažintų jo atleidimą neteisėtu ir priteistų 12 mėnesinių vidutinio atlyginimo dydžio kompensaciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tokį žingsnį K. Pėdnyčia žengė po to, kai sausio 24 dieną Konstitucinis Teismas priėmė jam palankų sprendimą.

Buvo pripažinta, kad prieš dvejus metus įstatymu nustatyta generalinio prokuroro skyrimo ir atleidimo tvarka prieštarauja pagrindiniam šalies įstatymui - Konstitucijai.

2000 metų lapkritį Seimas priėmė V. Adamkaus dekretu teiktas Prokuratūros įstatymo pataisas, kuriomis buvo nustatyta nauja generalinio prokuroro skyrimo ir atleidimo tvarka. Pataisos numatė, kad generalinį prokurorą skiria prezidentas Seimo pritarimu. Iki tol generalinį prokurorą skirdavo Seimas parlamentinio Teisės ir teisėtvarkos komiteto siūlymu.

REKLAMA

Pataisoms įsigaliojus, nutrūko tuometinio Seimo paskirto generalinio prokuroro Kazio Pėdnyčios įgaliojimai. Šalies generaliniu prokuroru buvo paskirtas Antanas Klimavičius.

"Iš neteisėtų veiksmų negali atsirasti teisėtos pasekmės, nebent mes esame Afrikoje. Jei Konstitucinis Teismas pripažino, kad buvau atleistas neteisėtai, vadinasi ir A. Klimavičius į darbą buvo priimtas neteisėtai. Mane sugrąžinus, jis turi būti atleistas - tai numato prokuratūros statutas ir nuo šių metų sausio 1 dienos įsigaliojęs Darbo kodeksas", - aiškino K. Pėdnyčia.

REKLAMA

"Aš žinau, ką darysiu, jei būsiu sugrąžintas į pareigas, tačiau iš anksto nekomentuosiu. Man svarbiau reikalą privesti prie pabaigos, jeigu reiks, eisiu iki Žmogaus teisių teismo", - tvirtino K. Pėdnyčia.

Pareiškėjo trečiadienį teismui pateiktas patikslintas ieškinys bus nagrinėjamas kitame teismo posėdyje kovo mėnesį.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų