REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos Seimo narių grupė vasarį beveik dvi savaites viešėjo Briuselyje ir Strasbūre, kur… mokėsi būti Europos parlamentarais. Užsiėmimas, aišku, naudingas, nes Lietuvai reikės garbingai atstovauti ir jau greitai - pasirašius Stojimo sutartį Europos Parlamente turėsime savo stebėtojus su beveik tokiomis pat teisėmis, kaip ir tikrieji nariai.

REKLAMA
REKLAMA

Sprendžiant kuo bus mūsų seimūnai Europoje, reikia turėti galvoje, kad Europos Parlamentas, kaip ir kiekvienas parlamentas, turi frakcijas. Europos Parlamente jų yra beveik tiek pat, kiek ir Lietuvos Seime, - septynios. Lietuvos seimūnai, nors atstovavę savo parlamentui proporcingai frakcijoms, ignoravo platų politinį spektrą ir pasirinko… tik tris didžiausias frakcijas ar dar kitaip vadinamas politines grupes. Tai yra Europos liaudies partijos - Europos demokratų, Socialistų ir Liberalų-demokratų-reformatorių frakciją. Susidomėjimo “žaliaisiais”, komunistais, dešiniaisiais radikalais ir antieuropiečiais nebuvo, nebuvo ir panorusių tapti nepriklausomais.

REKLAMA

Neatrodo, kad lietuviai ėmėsi kažkokios savivalės. Lietuvos politinis spektras tiesiog gerokai skiriasi nuo europietiško.

Atrodo, kad socialdemokratai gerai “pataikė” pasirinkę savo draugus europiečius. Antroji pagal dydį Europos Parlamente Socialistų frakcija gali jaustis rami - iš naujai ateinančių šalių savuosius ji tikrai susirinks ir po rinkimų 2004 metais jausis gerokai sustiprėjusi.

Daug mažiau ramybės didžiausioje Europos liaudies partijos frakcijoje, jungiančioje krikščionių demokratų, konservatorių ir dalies dešiniųjų liberalų gretas. Prieš daugiau nei penkerius metus Europos liaudies partijos asocijuota nare tapo Lietuvos krikščionių demokratų partija, kurioje tada darniai sutarė ir jos tuometinis lyderis Algirdas Saudargas, ir tarptautinių ryšių atstovas Egidijus Vareikis. Šiandien abu parlamentarai yra skirtingose partijose, kurios abi Europos liaudies partijai yra problemiškos. Viena dėl savo ne visai prognozuojamo lyderio Kazio Bobelio ir jo keistos antieuropietiškos laikysenos. K. Bobelis Briuselyje nemylimas - gyręsis, kad pateks į prezidento rinkimų antrąjį turą, liko… vienuoliktas, gyręsis, kad vadovauja antrai pagal stiprumą Lietuvos partijai, savivaldos rinkimuose paliko ją… tik aštuntoje vietoje. Europa tebegerbia A. Saudargą, kuris tampa vis didesniu politiniu vienišiumi. Tokių šansai nedideli. Ir E. Vareikis su savo Moderniųjų krikdemų sąjunga vargu ar gali tikėtis vietos Briuselyje… Tiesa, susivienijęs su liberalais ir centristais savo šansus jis gali gerokai padidinti, tačiau “užsirašęs” krikdemu gali būti išbartas už savivaliavimą, nes dauguma, matyt, savo vietą mato Europos Parlamento Liberalų-demokratų-reformistų frakcijoje. Kaip ten bus iš tikro, matysime vėliau, nes būsimajai partijai nestinga ir kitų Europos frakcijų dėmesio. Jei būsimieji centro liberalkrikdemai nebus dogmatikai, būsimajame Europos Parlamente gali jaustis laukiamais nariais.

REKLAMA
REKLAMA

Žinia, būti krikdemu panoro Valstiečių ir Naujosios demokratijos atstovas Rimantas Didžiokas, tačiau galiausiai į mokymus neišvyko. Gali atsitikti taip, kad didžiausia Europos Parlamento frakcija Lietuvoje tiesiog neturės ko rinktis savo partneriais - Kazimieros Prunskienės ir Ramūno Karbauskio “valstiečiai” nelabai patrauklūs, Bobelis nemalonus, Saudargas - politinis vienišius, Vareikis bus už ausų nutemptas pas liberalus, nepaisant krikdemiško darbo stažo. Lieka dar amžinai neapsisprendžiantys konservatoriai, tačiau jie gali atsinešti į Briuselį daugiausiai 2-3 vietas, o tai daug mažiau, nei tikisi Europos liaudies partijos bosai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Liberalų stovykloje kitokios bėdos. Į Liberalų-demokratų-reformistų europiečių vietas pretenduoja ne tik minėta naujoji būsimoji partija, be Vareikio atstovauta dar Romano Sedlicko ir Armino Lydekos. Liberalais save laiko Rolando Pakso komanda, kurią Briuselyje ir Strasbūre šį kartą reprezentavo Eugenijus Maldeikis. Liberalais save laiko ir Artūro Paulausko partija, pasiuntusi į Briuselį Kęstutį Kuzmicką, Vytautą Kvietkauską ir Eduardą Šablinską. Europos Parlamento rinkimuose visoms šioms partijos teks dirbti kartu, jei nenori išbarstyti “liberalių” balsų ir galiausiai likti be nieko. Ar tai įmanoma?

REKLAMA

Europos Parlamento Liberalų-demokratų-reformistų frakcija yra kiek kairuoliška ir gal labiausiai tiktų paulauskininkams, tačiau ji dar nėra galutinai įtvirtinusi savo narystės tarptautinėse liberalų organizacijose. Rimčiausi liberalai yra būsimojoje Centro-liberalkrikdemų partijoje, tačiau juos bando vilioti Liaudies partija, kur susirinktų labai padori kompanija, gal net iš 4-5 atstovų. Tačiau ar buvusieji modernieji krikdemai su savo europietiško mąstymo atstovu Vareikiu bus pajėgūs politiškai sukrikščioninti Lietuvos liberalus. Nauja, dar nesukurta partija jau tampa europietiško politinio biznio objektu.

REKLAMA

Na, bet galutinis sprendimas bus priimtas, matyt, ne iš karto - dar yra laiko apsispręsti ir pasižvalgyti. O grįžę iš Briuselio ir Strasbūro Lietuvos seimūnai pripažino, kad ėmė labiau domėtis ne tik Europos Parlamento frakcijomis, bet ir būsimaisiais rinkimais į jį. Būti europarlamentaru gal ne taip jau blogai.

[email protected]

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų