REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pernai mažmeninės prekybos apimtims Lietuvoje išaugus 12,4 proc. iki 15,640 mlrd. litų, jų augimą šiemet galėtų sustabdyti nebent užsitęsęs karas tarp JAV ir Irako, prognozuoja specialistai.

REKLAMA
REKLAMA

"Lietuvos ekonomika yra glaudžiai susijusi su pasauline, todėl užsitęsę konfliktai jai atsilieptų ir, be abejonių, šį faktorių reikia įvertinti. Tačiau labiau tikėtinas atvejis, kad karas bus neilgas arba jo išvis gali nebūti, atsižvelgiant į didelį pasipriešinimą JAV planams, visiškai neatmestina ir tokia galimybė", - “Eltai” sakė didžiausio šalyje Vilniaus banko analitikas Rimantas Rudzkis.

REKLAMA

Pasak jo, vis dėlto jei konfliktas su Iraku būtų ilgalaikis, pirmiausia dėl jo sumažėtų Lietuvos verslo lūkesčiai, o tai turėtų neigiamų padarinių ir šiemet mažmeninės prekybos įmonių apyvartą auginusiems gyventojų lūkesčiams.

Pirmadienį (02.17) paskelbę išankstinę praėjusių metų statistiką palyginamosiomis kainomis, statistikai nurodė, kad apyvartos apimtys pernai labiausiai augo mažose įmonėse - 29,9 proc. palyginamosiomis kainomis, o ypač didėjo įmonėse, prekiaujančiose tekstile, drabužiais, avalyne ir odos gaminiais. Šios įmonių grupės apyvarta praėjusiais metais padidėjo 38,3 proc. palyginamosiomis kainomis.

REKLAMA
REKLAMA

Įmonių, prekiaujančių maisto produktais, apyvarta padidėjo 8,3 proc. palyginamosiomis kainomis. Labiausiai išaugo didelių įmonių apyvarta - 11,6 proc., o vidutinių ir mažų įmonių apyvarta padidėjo 0,4 proc. palyginamosiomis kainomis.

Restoranų, barų ir kitų maitinimo įmonių apyvarta be PVM pernai sudarė 430,0 mln. litų ir, palyginti su tuo pačiu 2001 metų laikotarpiu, padidėjo 17,1 proc. Labiausiai augo mažų ir vidutinio dydžio restoranų apyvarta - atitinkamai 56,6 proc. ir 19,7 proc. palyginamosiomis kainomis - ir mažų barų apyvarta - 50,5 proc. palyginamosiomis kainomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mažmeninės prekybos, variklinių transporto priemonių ir motociklų, jų techninės priežiūros ir remonto, automobilių degalų mažmeninės prekybos įmonių apyvarta be PVM pernai gruodį, palyginti su 2001 metų gruodžiu, padidėjo 3,4 proc. palyginamosiomis kainomis, o palyginti su lapkričiu, išaugo 16,3 proc.

"Metai buvo sėkmingi, nes gyventojų pajamos pagaliau pradėjo augti ir pradėjo didėti jų lūkesčiai. Vadinasi, žmonės daug drąsiau perka į skolą - tai įrodo lizingo, paskolų statistika. Tai reiškia, kad vartojimo augimas lenkia pajamų augimą", - sakė R. Rudzkis.

REKLAMA

Kalbėdamas apie tendencijas šiems metams, neįtraukiant galimo ilgalaikio JAV ir Irako konflikto faktoriaus, Vilniaus banko analitikas prognozuoja, kad šiais metais taip pat bus galima stebėti augimą.

"Manau, kad ir toliau augs gyventojų pajamos, nes tą skatina dingęs nedarbo spaudimas ir didėjanti kvalifikuotos darbo jėgos paklausa, verčianti darbdavius didinti algas, taip pat auganti ekonomika, gerėjantis įmonių finansiniai rodikliai. Tiek verslo, tiek gyventojų lūkesčius gerina ir šalies integracija į ES", - mano jis.

Užpernai mažmeninės prekybos įmonių apyvarta išaugo 7,4 proc. ir pasiekė rekordinę apimtį - 13,97 mlrd. litų be PVM. Tuometinį mažmeninės prekybos įmonių apyvartos augimą specialistai aiškino tuo, kad šalies vidaus prekyba po 1999 metų krizės buvo atsigavusi jau prieš metus.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų