REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Opozicinės Tėvynės sąjungos (Lietuvos konservatorių) atstovai Seime remia galimą jėgos panaudojimą prieš Iraką bei akcentuoja ryšių su JAV įtaką šalies saugumui. Konservatorių lyderio Seimo nario Vytauto Landsbergio teigimu, dilema dėl Irako yra "labai paprasta".

REKLAMA
REKLAMA

"Tai yra S. Husseino nusiginklavimas arba nuginklavimas. Turbūt visi matome ir jaučiame skirtumą, kuris išreikštas sangrąžinėje dalelėje", - spaudos konferencijoje pirmadienį (02.17) sakė jis.

REKLAMA

Konservatorių frakcijos narė Rasa Juknevičienė toje pačioje spaudos konferencijoje teigė, jog Irako nuginklavimas padėtų ateityje išvengti daug didesnio karo.

Ji piktinosi, kad pasaulyje ir Lietuvoje formuojama klaidinga nuomonė neva "JAV prezidentas George’as W. Bushas (Džordžas V. Bušas) ir visa jo komanda - už karą, o visi protestuojantys, tarp jų ir Vladimiras Žirinovskis su Rolandu Pavilioniu - baltieji taikos balandžiai".

REKLAMA
REKLAMA

"Labiau suprantami ir logiški būtų protestai prieš Saddamą, prieš visų diktatorių keliamą grėsmę pasauliui", - pažymėjo ji.

Savaitgalį visame pasaulyje vyko masiniai protesto prieš karą Irake mitingai. Vilniuje šeštadienį taip pat buvo surengta karo Irake priešininkų akcija, tačiau ji nebuvo gausi. Vienas iš šios akcijos iniciatorių buvo Seimo narys Rolandas Pavilionis, vadovaujantis pacifistines idėjas propaguojančiai Lietuvos šviesos lygai.

Konservatoriai spaudos konferencijoje paragino šalies valdžią ir toliau "nesiblaškant vykdyti atlantizmo principais pagrįstą mūsų užsienio politiką" bei pabrėžė ryšių su JAV svarbą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Tik labai stiprus abiejų Atlanto krantų ryšys gali apsaugoti Lietuvą nuo galimų skaudžių nuošliaužų vėl į Rytus", - teigė R. Juknevičienė, pažymėjusi, jog JAV įtakos Europoje susilpnėjimas yra "sena Rusijos svajonė".

Dabartinei Vyriausybei oponuojantys konservatoriai spaudos konferencijoje gyrė socialdemokratų lyderio premjero Algirdo Brazausko poziciją.

"Čia matome pozityvių ženklų ir lietuviškoje socialdemokratijoje, ypač po Algirdo Brazausko pasisakymų JAV", - teigė R. Juknevičienė.

Vasario pradžioje JAV su vizitu lankęsis šalies premjeras pareiškė, kad Vašingtono pateikti įrodymai apie Irako turimus masinio naikinimo ginklus yra įtikinantys bei patvirtino Vilniaus paramą kovoje su tarptautiniu terorizmu.

REKLAMA

Septynias pakviestąsias NATO nares, tarp jų ir Lietuvą, bei tris kandidates vienijanti vadinamoji "Vilniaus grupė" paskelbė pareiškimą, raginantį Jungtinių Tautų Saugumo Tarybą priversti Iraką nusiginkluoti.

Tačiau JAV ketinimams karine jėga priversti Iraką vykdyti savo įsipareigojimus sunaikinti masinius ginklus pasipriešino JT Saugumo Tarybos narės Prancūzija ir Vokietija. Jų poziciją parėmė ir Rusija.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų