REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Maskva tikisi, kad per Didžiojo Tėvynės karo veteranų ir SSRS teisėsaugos institucijų darbuotojų teismo procesus Baltijos šalyse bus atsižvelgta į Europos Žmogaus Teisių Teismo poziciją. Tai pareiškė oficialus Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Aleksandras Jakovenka.

REKLAMA
REKLAMA

Atsakydamas pirmadienį (02.17) į žurnalistų klausimus apie šiuos teismo procesus A. Jakovenka priminė, jog kai kuriuose tarptautiniuose aktuose, tarp jų - 1950 metų Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių gynimo konvencijoje įtvirtintas principas, kad niekas negali būti nuteistas už veiksmus, kurie jų padarymo metu nebuvo laikomi baudžiamu poelgiu pagal nacionalinę ir tarptautinę teisę.

REKLAMA

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovas pažymėjo, jog Europos Žmogaus Teisių Teismas išnagrinėjo buvusio Latvijos SSR valstybės saugumo ministerijos operatyvinio įgaliotinio Nikolajaus Tesso (Nikolajaus Teso) ieškinį Latvijai, kur jis teisiamas kaip prisidėjęs prie Latvijos gyventojų trėmimų praėjusio šimtmečio penktajame dešimtmetyje.

"Europos Teismas, kuris 2002 metų gruodžio 12 dieną priėmė nutarimą dėl Rusijos piliečio N. Tesso ieškinio Latvijai ir nurodė, kad Konvencijos 7-asis straipsnis "draudžia retroaktyvų Baudžiamųjų įstatymų taikymą, kai šie įstatymai taikomi kaltinamojo nenaudai".

REKLAMA
REKLAMA

"Europos Teismas nepatenkino konkretaus N. Tesso ieškinio, nes jo byla dar nebaigta nagrinėti teisme Latvijoje, remdamasis būtinybe "sudaryti šalims dalyvėms galimybę pašalinti pažeidimus, kuriais jos gali būti apkaltintos, iki to laiko, kol teismas pradės nagrinėti bylą". Bet signalas duodamas nedviprasmiškas", - sakė URM atstovas.

"Maskva tikisi, jog bus reikiamai atsižvelgta į Europos Žmogaus Teisių Teismo poziciją tiek šiame, tiek ir kituose panašiuose teismo procesuose Baltijos šalyse. Tuomet senyvo amžiaus veteranams nereikės ieškoti tiesos Strasbūre, o šių šalių teisingumo institucijos galės parodyti, kad jos yra laisvos ir nešališkos", - pareiškė jis.

"Tai juo labiau svarbu padaryti artėjant Baltijos šalių priėmimui į Europos Sąjungą, kur, kaip žinoma, tiesos gerbimas yra svarbiausias demokratijos brandumo vertinimo kriterijus", - pabrėžė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovas.

"Interfax"-BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų